Visa fler äldre nyheter >

Grönvitt vände och vann mot Umeå med 5–2 efter fyra raka mål. Nu blir hemmamatchen mot Södertälje den 1 november helt avgörande.
– Vi har gett oss själva en enorm möjlighet, säger huvudtränaren Peter Markstedt till vskfotboll.nu.

En mäktig vändning säkrade tre viktiga poäng borta mot Umeå. VSK Fotboll vände 1–2 till 5–2 sista halvtimmen.

– Skönt att vi gick segrande ur matchen. Det svängde lite fram och tillbaka. Nu kan vi avgöra hemma mot Södertälje (den 1 november klockan 15.00) för att hålla oss kvar, säger huvudtränaren Peter Markstedt.

Grönvitt började klart bäst i Umeå. I början var det bara ett lag på planen.

– Vi var briljanta första 20–25 minuterna.

1–0 kom därför logiskt i den 22:a minuten. Marcus Hägg nickade kliniskt in ledningsmålet.

– Oerhört viktigt för Marcus. Han har känt sig piggare och piggare. Framför allt har han varit smärtfri de senaste två veckorna. Det har märkts på honom. Han är rapp och fin i steget och gör sin kanske bästa match på hela året i dag. Ett fint mål efter ett underbart inlägg från Simon (Johansson). Marcus jobbar, sliter och hjälper Karwan (Safari) föredömligt.

Efter målet blev Umeå bättre. Daniel Svensson svarade för en fin räddning och Umeå nickade en hörna i ribban, men nästa hörna gick i mål till 1–1.

– De rycker upp sig och skapar ett par farligheter, även om hörnan inte är den farligaste.

– Umeå är ett bra lag. De är riktigt farliga i sina omställningar.

Karwan Safari var nära 2–1 med en bra frispark i början av andra halvlek, men strax därefter gjorde Umeå 2–1. Fredrik Wennebro slog in en retur.

– De har även läge att göra 3–1, men "Danne" gör en räddning som håller oss kvar.

Nyss nämnda Safari fick sin revansch bara minuter senare. Anfallaren snodde bollen från Umeåförsvaret och lättade in kvitteringen till 2–2.

– Sedan dundrar vi på rejält sista 30.

Ja, för Karwan Safari var nära mål ett par gånger om strax därefter. Daniel Svensson svarade dessutom för ännu en vass räddning.

3–2 kom i den 72:a minuten och var mycket vackert. Eduard Zutas frispark gick till Oliver Ekroth på bortre stolpen. Oliver nickade bollen vidare mot den andra stolpen, där Filip Tronêt placerade in bollen med en säker nick.

– Grymt smart av Oliver att inte nicka på mål där. Tronêt är helt fri och stänker dit den.

Grönvitt öste på och gjorde snart 4–2. Koyar Salimi gick in i straffområdet och placerade bollen vid stolproten.

– Ett vasst avslut från Koyar. Och framspelningen från Karwan Safari är exemplarisk. Han var riktigt bra matchen igenom.

På tilläggstid kom också 5–2. Karwan Safari gjorde sitt andra mål för dagen. Därefter svarade "Danne" för en elegant räddning på ett distansskott från Erik Lundström, innan inhoppande Robert Medvegy var nära ännu ett grönvitt mål.

– Fullt rättvist i slutändan. Matchbilden är lite hackig och svängig, men över 90 minuter är vi återigen ett förbannat bra lag. Fem mål visar att det finns kapacitet.

Grönvitt fick stöd på plats i Umeå av ett gäng supportrar, som sedan flög hem på samma plan som laget.

– Och vi samlades dessutom efteråt och körde ett litet "glädjerace" tillsammans.

Hemma i Västerås hade minst 70–80 VSK-are samlats på O'Learys vid Stora torget. Stämningen var oerhörd – och exploderade när Grönvitt vände matchen.

– Grabbarna visste att supportrarna skulle samlas på O'Learys och löper inte flera mil bara för sig själva. De är väldigt noggranna med att påpeka att vi är där vi är tack vare våra supportrar. Direkt efter matchen gick många in och kollade på filmklipp och bilder från stämningen på O'Learys. Vi bar med oss stödet hemifrån matchen igenom, för att inte tala om stödet från de som var med oss i Umeå.

Varför lyckas vi vända till seger?

– Återigen är moralen absolut viktigast. Vi har klubbkänslan och sammanhållningen, mycket tack vare supportrarna. Hela gruppen sluts samman på ett sätt som inte går att beskriva.

En annan viktig faktor var förstås leveransen från spelarna längst fram i planen. Samtliga anfallare och yttermittfältare gjorde mål.

– ... vilket är sjukt viktigt inför matchen på söndag. Nu fick vi i gång alla offensiva pjäser.

Hur förbereder vi oss inför den här matchveckan?

– På samma sätt som tidigare. Vi har gett oss själva en enorm möjlighet; det är något som vi själva har jobbat oss till. Nu har vi en härlig vecka framför oss och vi hoppas att det kommer enormt mycket folk på söndag. Det är otroligt viktigt, säger Peter Markstedt.

Umeå FC–VSK Fotboll 2–5 (1–1).
Målen: 0–1 (22) Marcus Hägg, 1–1 (34) Dillan Ismail, 2–1 (53) Fredrik Wennebro, 2–2 (59) Karwan Safari, 2–3 (72) Filip Tronêt, 2–4 (78) Koyar Salimi, 2–5 (90+1) Karwan Safari.
Varningar, Umeå FC: Dillan Ismail, Jens Sjöström. VSK Fotboll: –.
Domare: Victor Wolf, Jönköping.
Publik: 285 (på Umeå Energi Arena SOL, Umeå).

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Daniel Svensson.
Backlinje: Simon Johansson, Asmir Suljicic, Oliver Ekroth, Kevin Garcia.
Mittfält: Filip Tronêt (90+2), Karwan Zarifnejad, Eduard Zuta, Koyar Salimi (78).
Anfall: Marcus Hägg (82), Karwan Safari.
Ersättare: Robert Medvegy (78), Peyman Alkoyun (82), Sebastian Forsberg (90+2), William Ankréus (målvakt).