Visa fler äldre nyheter >

Bottenstriden i norrettan är sanslöst rafflande.
Grönvitt kan ta ett kliv mot nytt kontrakt i Umeå på söndagen.
– Vi ska göra det inte bara för oss, utan för alla som älskar VSK, säger huvudtränaren Peter Markstedt till vskfotboll.nu.

Två omgångar återstår av norrettan. VSK Fotboll är fortsatt under strecket på 23 poäng, men kan via en stark avslutning klara nytt kontrakt.

Matchen mot Umeå FC på söndag är vital.

– Vi vet vad som gäller och är enormt taggade. Umeå ligger fyra och vi har full respekt för dem, men vi vet vad vi kan. Om vi når upp till vår högstanivå så vinner vi den här matchen. Det handlar om att maximera vår egen prestation individuellt och som lag, säger huvudtränaren Peter Markstedt inför matchen som börjar klockan 16 på Umeå Energi Arena SOL.

Hur hanterar vi bottenstriden? Det är många lag inblandade.

– Vi pratar om att vi tillsammans med supportrarna har skapat oss ett läge, från att ha varit totalt utdömda. Vi ser bara möjligheten att klara oss kvar.

Umeå ligger fyra inför den 25:e omgången. Västerbottningarna har gjort en stark säsong och jagar serietvåan Akropolis IF. En kvalplats till superettan står på spel.

– Vi förstod att de skulle ligga med i den absoluta toppen. Umeå är ett stabilt lag. Vi har tittat mycket på dem under hösten och de har ändrat lite på sitt spelsätt. I början var de mer spelförande och låg högre upp i sitt försvarsspel. Nu jobbar de mer med omställningar. Vi vet om deras styrkor och svagheter. Det gäller att maximera den kunskapen på söndag.

Vad blir särskilt viktigt för oss?

– Offensivt är det otroligt viktigt att vi är noggranna. Sista tredjedelen behöver vi också bli lite mer egoistiska. Många vill göra andra bra och det är också en fördel, men ibland måste vi gå på fler avslut. Det är en nyckel. Defensivt måste vi ha kontroll på vad som häner om vi tappar boll. Umeå är extremt snabba i omställningsspelet.

En annan som är snabb är Filip Tronêt. Yttermittfältaren imponerade stort mot Akropolis för en vecka sedan.

– När han kom tillbaka bidrog han direkt med poäng. De senaste veckorna har han även visat att han är bra på mycket annat, både på träning och match. Den senaste matchen var hans absolut bästa hittills. Formen är på väg uppåt och det syns på träningarna. Det är grymt betydelsefullt när han och Simon (Johansson) kan få högerkanten att snurra som senast.

På den andra kanten finns Koyar Salimi. Han missade matchen mot Akropolis på grund av sjukdom.

– Nu får vi fart och fläkt på båda kanterna. "Robban" (Robert Medvegy), som spelade senast, är mer en kraftfull spelare. Koyar är duktigare en mot en. Vi blir starkare offensivt.

"Markan" lyfter gärna fram den starka lagandan inför de avslutande två matcherna.

– Det går att ta på sammanhållningen och energin som finns inom laget. Vi vill göra allt för varandra. Det är nyckeln till framgång. Vi är en enhet och vi tror på det här.

Liksom i bortamatchen mot IFK Luleå flyger ett gäng supportrar upp till Umeå. De lär göra sina röster hörda på Umeå Energi Arena SOL.

– Det är helt enormt att de åker land och rike runt för att heja fram oss. Stödet är lika betydelsefullt nu som under hela året. Utan våra supportrar hade vi inte ens fått den här möjligheten. Det är något som vi pratar mycket om inför matcherna och som spelarna själva trycker på. Vi ska göra det inte bara för oss, utan för alla som älskar VSK, säger Peter Markstedt.

SE MATCHEN PÅ WEBBEN
Umeå FC sänder matchen via sin playkanal. Sändningen kostar 99 kronor.

Här ser du matchen

STORSAMLING PÅ O'LEARYS
Du kan se matchen tillsammans med VSK-familjen på O'Learys vid Stora torget i centrala Västerås.

FÖLJ MATCHEN MINUT FÖR MINUT
Huddinge IF rapporterar händelser via Livescore på svenskfotboll.se.

FÖLJ MATCHEN MÅL FÖR MÅL*
Vi rapporterar mål för mål på vår Facebooksida.
Vi rapporterar mål för mål i vårt Twitterflöde.

*Du behöver inte ha ett konto på Facebook eller Twitter för att läsa vad vi skriver där om du öppnar sidorna i en vanlig webbläsare.