Visa fler äldre nyheter >

Både VSK Fotboll och IFK Luleå har allt att spela för. Men Grönvitt har en unik fördel: supportrarna.
– Grabbarna säger att de är som en tolfte spelare, säger huvudtränaren Leif Berg till vskfotboll.nu.

Många matcher betyder mycket den här tiden på säsongen. Söndagens match mellan IFK Luleå och VSK Fotboll är inget undantag. Hemmalaget jagar kvalplatsen till superettan – Grönvitt jagar nytt kontrakt i division 1 norra.

– Det blir två lag som vill styra matchen. Luleå är ju ett bollskickligt lag som tycker om att spela boll. Jag tycker att de spelar en väldigt trevlig fotboll. Vi ska fortsätta på den inslagna vägen. Nu har vi hållit nollan i två matcher och ska fortsätta vara stabila och rejäla i försvarsspelet. I anfallsspelet ska vi våga fylla på med mycket folk i boxen, säger VSK Fotbolls huvudtränare Leif Berg.

Flygresan är, liksom den till Piteå den 23 maj, betalad av supportrarna genom VSK Swish. Och som vi berättade i går får Grönvitt stöd av elva supportrar på plats i Luleå. Ett enormt stöd.

– Det bara fortsätter och fortsätter. Det verkar inte finnas något slut. Och det är inte bara pengarna, utan allt engagemang som finns runt omkring. Helt fantastiskt.

Sätt ord på vad det betyder för spelare och ledare.

– Grabbarna säger att det är som att ha en extra spelare, en tolfte spelare – och det är verkligen så. Supportrarna är med oss och sjunger och hejar oavsett vad det står på resultattavlan och hur tabelläget ser ut. Det är få förunnat att kunna ha det så. Helt klart ett plus för oss.

Luleå vann sin senaste hemmamatch med 1–0 mot BK Forward. Förra veckan blev det 1–1 borta mot Carlstad United.

Grönvitt följde upp segern mot Vasalund (1–0) med en klar och tydlig 3–0-seger hemma mot Piteå.

– Efter det har vi återigen haft en bra träningsvecka. Det var en liten plump i torsdags, men det får vara en per månad och den har vi haft nu. Träningarna efter det har varit betydligt bättre. Vi går in med en positiv känsla när vi hoppar på flyget till Luleå.

Två som verkligen har funnit varandra under hösten är anfallsparet Karwan Safari och Mikael Gustafsson. Duon ligger bakom en hel del i offensiven – och i defensiven.

– Karwan och "Micke" sätter grunden till vårt försvarsarbete. De har verkligen visat att de är tvåvägsspelare. Det gör himla mycket att hela laget ser att de är så extremt aktiva i defensiven.

I söndags mot Piteå fungerade offensiven bra. Tre mål kunde ha varit fler. Under veckan har laget fortsatt att nöta på spelet i den sista tredjedelen för att hota Luleå.

– Vi tar många offensiva löpningar. Det är inte bara forwards som löper in i boxen. Att vi sprider ut vårt målskytte gör att vi inte står och faller med en spelare, säger Leif Berg.

FÖLJ MATCHEN MINUT FÖR MINUT
Håll utkik om VLT-sporten rapporterar matchen på sin webbplats.
IFK Luleå rapporterar händelser via Livescore på svenskfotboll.se.

FÖLJ MATCHEN MÅL FÖR MÅL*
Vi rapporterar mål för mål på vår Facebooksida.
Vi rapporterar mål för mål i vårt Twitterflöde.

*Du behöver inte ha ett konto på Facebook eller Twitter för att läsa vad vi skriver där om du öppnar sidorna i en vanlig webbläsare.