Visa fler äldre nyheter >

VSK Fotboll ville ha fortsatt stabilitet – och bättre offensiv spets.
Precis det levererade Grönvitt mot Piteå i en ohotad 3–0-seger.
– Vi hade kunnat göra fler mål. Sista tredjedelen var riktigt bra i dag, säger huvudtränaren Leif Berg till vskfotboll.nu.

De flesta förväntningarna infriades i den övertygande 3–0-segern mot Piteå IF. Försvarsspelet var fortsatt stabilt och framåt levererade laget en mängd vassa chanser.

Den enda förväntning som förblev otillfredsställd var matchinledningen. Då var Piteå det bättre laget.

– Vi trodde inte att de skulle kliva upp så mycket som de gjorde och hade problem att komma ur den höga och hårda pressen. Sedan jobbade vi oss in i matchen och tog över den, säger huvudtränaren Leif Berg.

Piteå imponerade inledningsvis med ett intensivt och initiativrikt spel – fram till straffområdet. Där tog det stopp. Grönvitts försvarsspel var starkt.

– Defensiven är så organiserad att det blir svårt för motståndarna att göra mål fastän de har mycket boll. Vi gör det vi ska och ligger rätt i positionerna. Motståndarna får testa en chanschipp eller ett instick som kanske kan gå fram för att de ska få en målchans.

De första riktigt farliga chanserna tillföll Karwan Safari i den 20:e och 23:e minuten. Och fem minuter senare kom ledningsmålet.

Ett vackert sådant, efter en låg krossboll av Eduard Zuta, ett lågt inlägg snett inåt bakåt av Simon Johansson, en överhoppning av nämnde Safari – och ett direktavslut av Filip Tronêt upp i krysset.

– Ett anfall som vi faktiskt har tränat på som gav utdelning, och på vilket sätt sedan. Det sa bara smack! Inga krusiduller.

Sju minuter senare kom nästa mål. Karwan Safari fixade straffen i ett friläge som han serverades av Eduard Zuta. Han tog hand om straffen själv och placerade den enkelt i mål.

– En iskall straff.

Målskytten Safari var mycket nära 3–0 bara ett par minuter efter 2–0-målet, men missade friläget som såg ut som ett givet mål.

I andra halvlek hade Piteå mer boll, men VSK Fotboll förvaltade den bäst. Alla riktigt farliga målchanser var grönvita.

– Vi har bud på fler mål innan vi gör "trean". Skönt att vi skapar så pass mycket nu, för vi har jobbat mycket med spelet på den sista tredjedelen. Vi gjorde tre mål i dag och hade kunnat göra fler. Sista tredjedelen var riktigt bra i dag.

Karwan Safari hade två riktigt vassa nickar som så när gick i mål. Inbytte Robert Medvegy spelade tillsammans med Eduard Zuta bort Piteåförsvaret fullständigt, men Koyar Salimi blev trängd i avslutsläget. Och bortamålvakten Tomas Adell svarade för en riktigt vass räddning på en farlig nick.

Målet lät vänta på sig, men kom i den 86:e minuten. Det var väl värt väntan. Karwan Safari snurrade upp Piteås inhoppare Gustav Rönnbäck-Wallin fullständigt och serverade Simon Johansson öppen gata till 3–0.

– Innan målet sa Karwan att han började bli trött, men det sa Koyar också så vi lät Karwan ligga kvar där uppe. Och på vilket sätt han gör det sedan. Han borde vara helt slut och så gör han den där finten ... "Ding ding", så kommer han runt backen. Det är världsklass.

3–0 var lika kassaskåpssäkert som det låter.

– Vi är så mycket mer stabila nu. Det är skillnaden. När vi har våra svackor sjunker vi inte lika lågt. Det blir aldrig någon panik. Och när vi vet att det är stabilt bakåt vågar vi kliva på när vi går till anfall.

Kommande söndag väntar välspelande topplaget IFK Luleå på bortaplan. En inspirerande utmaning för Grönvitt.

– Fantastiskt. Det blir skönt att åka till Norrland. Luleå är ett himla bra lag, men vi åker inte dit för att spela oavgjort. Vi ska åka hem med tre poäng, säger Leif Berg.

VSK Fotboll–Piteå IF 3–0 (2–0).
Målen: 1–0 (28) Filip Tronêt, 2–0 (35) Karwan Safari (straff), 3–0 (86) Simon Johansson.
Hörnor: 3–1 (3–1).
Varningar, VSK Fotboll: Mikael Gustafsson, Eduard Zuta. Piteå IF: Fredrik Lundgren, Edward Owusu.
Domare: Mirza Kazic, Växjö.
Publik: 987 (på Swedbank Park, Västerås).

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Daniel Svensson.
Backlinje: Simon Johansson, Asmir Suljicic, Oliver Ekroth, Kevin Garcia.
Mittfält: Filip Tronêt (70), Eduard Zuta, Boris Ljevar (60), Koyar Salimi (79).
Anfall: Karwan Safari, Mikael Gustafsson.
Ersättare: Robert Medvegy (60), Marcus Hägg (70), Peyman Alkoyun (79), Jakob Andersson, Karwan Zarifnejad, William Ankréus (målvakt).