Visa fler äldre nyheter >

Tappad ledning till underläge spelade ingen roll i solen på Rosvalla.
VSK Fotboll vände och vann med 3–2 på tilläggstid mot Nyköpings BIS.
– Eufori. Det finns inget bättre än det här. Sjukt viktigt, säger huvudtränaren Peter Markstedt till vskfotboll.nu.

Andra raka segern. Men den satt hårt inne – först i den andra tilläggsminuten avgjorde Simon Johansson för VSK Fotboll. Desto skönare blev segerjublet med VSK-familjen efteråt, förstås.

– Visst hade det varit skönt att leda med 3, 4–0 och få njuta, men det finns inget bättre än att avgöra på tilläggstid. Det var bara eufori. Helt fantastiskt. Vi kan inte begära mycket mer, säger huvudtränaren Peter Markstedt.

Grönvitt inledde klart bäst mot Nyköping. Hemmalaget fick ingen tid med bollen tack vare den formidabla pressen från offensiva trion Andreas Ljunggren-Eriksson, Karwan Safari och comebackande Filip Tronêt.

– Återigen riktigt jäkla bra första 20–25 minuter. Så har det varit de sista tre matcherna. Vi tog tag i taktpinnen direkt och var riktigt bra.

Inledningsvis fick båda lagen var sin chans genom Nicklas Lindqvist och Karwan Safari. VSK Fotboll fyllde på med fler farliga lägen för Kevin Garcia och Filip Tronêt, innan Boris Ljevar tvingades byta på grund av skada. Mikael Gustafsson ersatte.

Och hemmalaget kom plötsligt in i matchen. Ett par inlägg och fasta situationer – och Dago Funes var nära mål två gånger om inom loppet av en knapp minut. Den första chansen räddade Daniel Svensson. Den andra nickade Funes rätt ner i backen, så bollen fick en kraftig studs över målburen.

– Spelmässigt hade vi fullt grepp på dem, men de hade några kluriga hörnor och frisparksvarianter som vi blev ställda på. Det gav dem ett par hundraprocentiga lägen. Tur att de inte fick in bollen där.

Grönvitt svarade med en trippelchans där Karwan Safari avslutade två gånger och Andreas Ljunggren-Eriksson en. Nyköping fick i sin tur en chans när vasse Mahmoud Eid kontraslog till vänster med ett kraftfullt skott över mål.

Eduard Zuta fixade sedan en hörna efter ett hyggligt avslut. I andravågen efter hörnan sköt inbytte Mikael Gustafsson bollen i burgaveln. Mycket nära ett ledningsmål alltså – och det hade varit logiskt i paus.

– Vi hade full kontroll. Halvleken var vår, även om vi gick ner oss i 10–15 minuter. Som helhet stort plus för VSK.

Även om Nyköping startade bättre i den andra halvleken kom så ledningsmålet för Grönvitt. En hands, en straff och 1–0 av lagkaptenen Andreas Ljunggren-Eriksson.

– Deras spelare flaxade med armen. Det är inte många domare om brukar blåsa, men i dag gjorde han det och straffen satt kliniskt i nättaket, säger Peter Markstedt.

Men snart hade Nyköping vänt. Mahmoud Eid gjorde 1–1 efter en snabb omställning, där han fick öppet mål. Dago Funes gjorde sedan 2–1 efter en upprullning på vänsterkanten – öppet mål även den gången. Då pressade Nyköping ordentligt.

– Vi tappade bollen centralt, de ställde om och gjorde mål. Vi visste att de är sjukt duktiga i omställningsspelet, men ger dem ändå ett rejält läge. Då fick de en jäkla energi och hade en period på 15 minuter där de gjorde 2–1 och hade bud på 3–1. ”Danne” gjorde det fantastiskt bra i målet.

Där och då såg det svårt ut, men VSK Fotboll skulle komma tillbaka. Det kom snart ett par kvitteringslägen, bland annat när målskytten ”Ante” rann igenom till vänster och när ett inkast från Eduard Zuta så när petades i mål. Nyköping skapade två riktigt bra chanser och var fortsatt bättre. Eid bommade med knapp marginal ett friläge – fin räddning av Daniel Svensson – och nyförvärvet Oscar Karlsson fick även han se sitt avslut räddas av "Danne".

Kvitteringsmålet till 2–2 kom i den 79:e minuten efter ett mycket distinkt anfall. Koyar Salimi, som ersatte skadade Filip Tronêt i halvtid, tryckte bollen i mål med kraft och ackuratess.

– Det var lite grand det vi pratade om före och efter matchen. Vi behövde jobba mycket med spelvändningar, komma runt och dubbla på kanten. Här attackerade Simon, medan Koyar kom runt på utsidan och fick bollen perfekt i steget. Ett skolboksexempel.

Och precis som i torsdagens cupmatch mot AFC United blev slutet alltså riktigt rafflande. Det var två lag som ville vinna på Rosvalla – och när klockan hade passerat 91 minuter fick så Grönvitt sin gyllene chans.

Löpstarke Simon Johansson drev på anfallet och fyllde på i straffområdet. Han fick bollen åter av Karwan Safari – och avslutade hur säkert som helst bakom Anton Fagerström. 3–2 var kronan på verket i denna grönvita praktvändning.

– Ett jättefint kombinationsmål, där Simon och Karwan hittade varandra två, tre gånger. Till slut kom Simon fri centralt i banan och la in den fint med fel fot. Det var hugget som stucket vilket lag som skulle vinna, så vi blev helt euforiska.

Beskriv moralen i laget och vikten av en vändning som den här.

– Det här betyder ju jäkligt mycket. Vi har spelat sju matcher utan att få stryk över 90 minuter nu. Då finns det inget som heter tur eller tillfälligheter längre. Det betyder att vi har något på gång. Återigen får vi visa att vi kan vända ett underläge. Det är fjärde matchen i rad nu som vi kommer tillbaka. En enorm skillnad mot förut. Vi vet att vi alltid kommer att skapa chanser. Vi hade inte jättemånga i andra halvlek i dag, men vi var kliniska på de lägen vi fick.

Boris Ljevar och Filip Tronêt behövde båda byta på grund av skador. Boris fick en spelare över foten, som svullnade upp, och Tronêt kände av baksida lår.

– Vi vet inte hur lång konvalescensen blir för någon av dem, men för Boris finns det en risk att den blir några veckor. Filip fick känningar i baksida lår, så vi valde att ta av honom i halvtid för att den inte skulle gå sönder. Det är bara att hoppas att han fick krampkänning så här i första matchen. Han löpte mycket och gjorde det jättebra i första halvlek, säger Peter Markstedt.

Nyköpings BIS–VSK Fotboll 2–3 (0–0).
Målen: 0–1 (54) Andreas Ljunggren-Eriksson (straff), 1–1 (62) Mahmoud Eid, 2–1 (67) Dago Funes, 2–2 (79) Koyar Salimi, 2–3 (90+2) Simon Johansson.
Hörnor: 5–7 (1–5).
Varningar, Nyköpings BIS: –. VSK Fotboll: Oliver Ekroth, Simon Johansson.
Domare: Mikael Eriksson, Husqvarna.
Publik: 427 (på Rosvalla IP, Nyköping).

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Daniel Svensson.
Backlinje: Simon Johansson, Asmir Suljicic, Oliver Ekroth, Robert Medvegy, Kevin Garcia.
Mittfält: Boris Ljevar (22), Andreas Ljunggren-Eriksson (80), Eduard Zuta.
Anfall: Filip Tronêt (46), Karwan Safari.
Ersättare: Mikael Gustafsson (22), Koyar Salimi (46), Jakob Andersson (80), Sebastian Forsberg, Marcus Hägg, Oliver Löfgren (målvakt).