Visa fler äldre nyheter >

Jakten på nytt kontrakt fick en drömstart.
Karwan Safari blev matchvinnare i 2–1-segern mot Carlstad United.
– Nu har vi fått ett kvitto på var vi står. Vi är på rätt väg, säger huvudtränaren Peter Markstedt till vskfotboll.nu.

VSK Fotboll hade fyra raka utan förlust, inkluderat Svenska Cupen och träningsmatchen mot BK Forward. Carlstad United hade å sin sida fem raka segrar i norrettan, efter en riktig succéavslutning på våren.

Segrande ur striden på Swedbank Park gick till slut Grönvitt, tack vare stor succé av samtliga nyförvärv – och comebackande Simon Johansson. Målskyttar i 2–1-segern blev Andreas Ljunggren-Eriksson och Karwan Safari inför säsongens bästa publiksiffra: 1 078 åskådare.

– Det känns bra. Nu har vi en underbar träningsvecka framför oss. Men jag är mer lättad än glad faktiskt. Det blir ofta så när vi vinner – jag börjar tänka på nästa match och hur vi ska ta det här vidare, säger huvudtränaren Peter Markstedt.

VSK Fotboll ägde spelet i första halvlek, särskilt före Carlstads ledningsmål. Eduard Zuta och Boris Ljevar dominerade mittfältet – och anfallarna hittade varandra på ett bra sätt.

– Första 20–25 minuterna är vi ju mycket bättre. Sedan får de ett lite turligt mål. Vi tappar lite energi och fart, men kommer tillbaka i slutet av halvleken.

– Zuta är briljant i första halvlek och över 90 minuter bra igen.

Målet kom i en rejält tilltrasslad situation efter en hörna i den 23:e minuten. Valon Gashi var sist på bollen i röran framför mål.

14 minuter senare drog Eduard Zuta till med ett oväntat skott – som via lagkaptenen Andreas Ljunggren-Eriksson letade sig in i mål. Kvitterat på Swedbank Park.

– Ett av många tillfällen då vi kommer runt på Simons kant. Han spelar snett inåt bakåt till Zuta, som gör det enda riktiga och skjuter. Lite turligt att det styrs in, men välförtjänt efter en bra halvlek, säger Peter Markstedt.

Carlstad hade förutom sitt mål en farlig chans, tidigare i halvleken. VSK Fotboll skapade desto fler – de flesta gångerna genom Simon Johansson, som gjorde första matchen efter sin skada.

– Han fick ju alla bollar i första halvlek. Mycket av spelet gick via Simon. Vi vill att vingarna ska vara väldigt delaktiga i spelet och när Karwan (Zarifnejad, vänstervinge i dag) är felfotad blir det ganska naturligt att vi kommer fram mycket på högersidan. Simon kom runt gång på gång, även om det blev blandade resultat på inläggen. Han gör framför allt att vi kan flytta upp laget mer än förut. En imponerande första match.

Den andra halvleken började trevande ur grönvit synvinkel. I stället var det Carlstad som tog tag i bollen och förde spelet de första fem, tio minuterna.

– De börjar bättre, men sedan äter vi oss in i det igen. Vi tar ledningen välförtjänt, konstaterar Peter Markstedt.

Ja, för 2–1 kom i den 65:e minuten. I andravågen efter en hörna kämpade Mikael Gustafsson med bortalagets målvakt, som boxade undan bollen. Den damp ner hos Karwan Safari, som utan att fundera dunkade bollen upp i nättaket.

– Han visar hur bra han är när läget kommer. Han gör alltid något bra med bollen när han får den. Vi vill att han ska ha ännu mer boll.

Innan målet hade Mikael Gustafsson försökt med en cykelspark, medan Andreas Ljunggren-Eriksson så när blev målskytt efter ett av matchens vackraste anfall.

– "Micke" gör precis det vi hoppas på. Han ger våra spelare energi, smäller på och går in i riktiga monsterdueller. Ibland tror man nästan att benen ska ryka, haha. Han visar energi och är jäkligt bra i det felvända spelet. Det är sällan han tappar bollen.

Carlstad Uniteds enda målchans i andra halvlek var minst sagt farlig. Valon Gashi ville styra in Lawand Haidars inspel, men tog bollen med armen och styrde den dessutom utanför.

Marcus Hägg var i sin comeback som inhoppare nära att utöka ledningen i slutskedet, men sköt i stolpen. Det blev alltså 2–1 till VSK Fotboll – och en oerhört viktig seger i höstpremiären av norrettan.

– Det går inte att beskriva hur viktig den var. Vi ville bibehålla sviten av matcher utan förlust och poängmässigt är det en jäkla skillnad att vara sex poäng efter i stället för nio. Men framför allt är det här ett kvitto på var vi står. Mot Forward var vi det klart bättre laget och det var vi även mot Carlstad i dag. Vi är på rätt väg och det är det absolut viktigaste. Nu har vi tre poäng och något att bygga vidare på.

Förutom nyförvärven utmärkte sig mittbacken Asmir Suljicic. Han har utvecklats enormt i år.

– Asmir har tagit jättekliv. Han förtjänar att kliva fram ur skuggan. I dag gör han det prickfritt. Han är följsam i försvarsspelet, stark i närkamperna och läser spelet bra.

Kul var också att Jakob Andersson fick hoppa in efter sin långa skadefrånvaro.

– Han kommer att slåss om en tröja i höst. "Jacke" tar för sig och har visat jättebra takter på träningarna. Han är följsam, stark, snabb, har bra fötter och värderar bra. En otroligt spännande spelare, säger Peter Markstedt.

SE BILDERNA FRÅN SEGERN
Här är Tobias Barskogs bilder från matchen

VSK Fotboll–Carlstad United 2–1 (1–1).
Målet: 0–1 (23) Valon Gashi, 1–1 (37) Andreas Ljunggren-Eriksson, 2–1 (65) Karwan Safari.
Hörnor: 5–5 (2–1).
Varningar, VSK Fotboll: Karwan Zarifnejad, Mikael Gustafsson. Carlstad United: Oscar Lander.
Domare: Niklas Abrahamsson, Sollefteå.
Publik: 1 078.

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Daniel Svensson.
Backlinje: Simon Johansson (73), Asmir Suljicic, Oliver Ekroth, Robert Medvegy, Karwan Zarifnejad.
Mittfält: Eduard Zuta, Andreas Ljunggren-Eriksson, Boris Ljevar.
Anfall: Mikael Gustafsson (75), Karwan Safari (85).
Ersättare: Jakob Andersson (73), Koyar Salimi (75), Marcus Hägg (85), Marcus Degerlund, Sebastian Forsberg, Fredrik Lundqvist, William Ankréus (målvakt).