Visa fler äldre nyheter >

Höstsäsongen rivstartar med en cupmatch.
På tisdagskvällen möter Grönvitt division 2-laget Upsala IF på Studenternas.
– Skönt att det drar i gång på allvar, säger huvudtränaren Leif Berg till vskfotboll.nu.

För ett år sedan gick VSK Fotboll till Svenska Cupens gruppspel efter segrar mot Akropolis IF (2–1 borta) och Östersunds FK (3–1 hemma).

Målet är förstås att upprepa bedriften i år. Då krävs till att börja med seger mot Upsala IF, som i år är nykomling i division 2 norra Svealand.

– Vi avslutade våren hyggligt, så det känns skönt att det drar i gång på allvar direkt nu. Att få spela gruppspel i cupen i våras var ganska trevligt, så vi hoppas att få göra det igen. Vi vill gå så långt som möjligt, säger huvudtränaren Leif Berg.

Vad vet du om UIF? De spelar ju i samma division 2-serie som Västeråslagen.

– Vi har sett dem spela och jag känner ju tränaren lite grand (Pelle Johansson, tidigare Heby AIF, VIK Fotboll och IK Brage). De är ett bra omställningslag som försöker komma runt på kanterna.

Grönvitt avslutade som sagt vårsäsongen positivt. Det blev en seger (1–0 hemma) och en oavgjord (0–0 borta) mot BK Forward. Spelet och självförtroendet därifrån tar laget med sig till höstsäsongen.

– Det betydde mycket för oss. Nu fick vi ett skönt uppehåll och går in med en positiv känsla till hösten. Det blir lättare att komma tillbaka. Dessutom har vi haft lite provspelare här som också har höjt kvaliteten totalt sett. Vissa träningar har vi spelat nio mot nio eller tio mot tio – det har inte hänt tidigare. Riktigt positivt, säger Leif Berg.

På tisdag kan två nyförvärv göra debut. Eduard Zuta och Karwan Safari värvades med pengar från VSK Swishs kampanj för sommarvärvningar (kampanjen samlade in totalt 130 433 kronor).

– Vi hoppas att det ger oss ännu mer fart och fler mål i vårt offensiva spel. Vi vill också äga bollen längre stunder och etablera längre anfall. De kommer med sin kunskap att göra laget och spelarna runt omkring dem bättre. Karwan avslutade bra med Skiljebo (ett mål i 3–0-segern mot Avesta AIK i lördags) och kommer vältränad till oss. Han kan tillföra på en gång. Zuta är ju briljant tekniskt och kommer garanterat att vara väldigt delaktig i vår uppspelsfas.

Hur går återhämtningen för Simon Johansson, Boris Ljevar och Marcus Hägg?

– Vi vet inte hur det ligger till med Boris än. Där väntar vi på besked. Hägg är inte tillgänglig än och ska på återbesök i mitten på augusti. Simon tränar enligt plan. Han löper och är med i bollkontakt, men inte i närkampsspel än. Vi skyndar långsamt och vill inte ligga på för mycket. Det kan gå snabbt, men vi får inte glömma att han har varit borta länge.

Vilka förbättringar eller förändringar vill du se i spelet mot Upsala och under hösten? Vad krävs för att hösten ska bli stark?

– Att vi ska bli lite jämnare och stabilare, framför allt. Vi ska se till att vi vinner andrahalvlekarna – det är ofta där matcher avgör. Sedan ska vi fortsätta jobba på att vara organiserade i försvarsspelet och ännu mer kreativa i det offensiva, säger Leif Berg.

SÅ HÄR FÖLJER DU CUPMATCHEN MOT UPSALA IF
VLT-sporten rapporterar minut för minut
Vi rapporterar efter bästa förmåga på Facebook
Vi rapporterar dessutom på Twitter

Du behöver inte ha ett konto på Facebook eller Twitter för att följa våra rapporter om du använder en vanlig webbläsare.