Visa fler äldre nyheter >

UPPDATERAD 25 MAJ KLOCKAN 22.58
.
Säsongens bästa insats – ändå förlorade Grönvitt snöpligt med 3–2 mot Piteå.
Dagen efter är Leif Berg förstås besviken, men konstaterar samtidigt att spelet går åt rätt håll.
– Vi skapade många chanser. Det är som deras tränare sa: vi skulle haft minst en poäng, säger han till vskfotboll.nu.

Efter den första halvleken hade ingen protesterat om VSK Fotboll haft ledningen. Så när som på de första dryga tio minuterna vann Grönvitt halvleken på poäng. Laget skapade klart fler chanser än i tidigare matcher.

– Första halvlek var jättebra. Vi skapade framför allt mycket och hade många bra avslut. Deras målvakt fick göra några räddningar. Det var positivt att vi ”dödade” anfallen, säger huvudtränaren Leif Berg.

Koyar Salimi och Jonathan Böckert fick chansen på topp. Den offensiva duon svarade med att skapa flera vassa chanser. Koyar var själv nära en gång och spelade dessutom fram Böckert till ett farligt direktskott. Även offensiva mittfältaren Andreas Ljunggren-Eriksson var inblandad i ett par situationer där Böckert så när slog bollen i nät.

– Vi kontrollerade matchen. Piteå var inte ofarliga, men skapade inga riktigt heta lägen förutom ett just före paus. Vi vann första halvlek ganska klart på poäng och hade en jäkligt god känsla i halvtid.

Ändå gjorde Piteå 1–0 drygt fem minuter in i andra halvlek. Arish Nouri fick ett öppet läge och nätade.

– Deras forward drog en tunnel, men vi gav ganska bra understöd och gjorde en glidtackling som tyvärr träffade någons ben och kom till deras målskytt. Han kunde mer eller mindre lägga in bollen i mål. Det var en bra prestation av Piteå.

Direkt efter målet hängde kvitteringen i luften. Andreas Ljunggren-Eriksson sköt ett farligt skott som smet just utanför stolpen – och hans hårt skruvade frispark räddades skickligt av Tomas Adell i Piteåmålet.

– Där hade jag nästan sträckt armarna i luften. Det var en kanonfrispark av ”Ante”. Keepern gjorde en otrolig räddning, säger Leif Berg.

Men målet gav ändå Piteå energi. Hemmalaget tog över spelet och dominerade det långa stunder. De skapade också några riktigt farliga lägen, men fick än så länge ingen ytterligare utdelning.

I stället slog inbytte frisparksspecialisten Philip Fredriksson till – rakt på Asmir Suljicics panna. Den unga mittbacken kvitterade därmed till 1–1 med tio minuter kvar.

– En kanonlöpning från Asmir. Kul att han fick göra sitt första mål för klubben.

Men säg den glädje som varar. Det dröjde ungefär en minut innan Piteå hade återtagit ledningen. Tetteh Komey vann en duell och lyfte bollen över Sixten Mohlin.

– Det sägs att ett lag är som sårbarast just efter ett mål. Vi blev verkligen straffade för att vi låg lite för högt och förlorade duellspelet man mot man, säger Leif Berg.

Piteå utökade sedan sin ledning till 3–1 genom Yanku Marrah.

– En konstig, tilltrasslad situation som vi borde kunna lösa. Bollen lyftes in på deras forward och vår backlinje förväntade sig att Sixten skulle komma ut, men han kom något sent och fick en liten törn när han försökte greppa bollen. I stället fick en friställd Piteåspelare göra mål.

På tilläggstid reducerade VSK Fotboll till 3–2 genom Peyman Alkoyun, även han premiärmålskytt i den grönvita tröjan.

– Bollen touchade på deras försvarare innan den gick i mål. Det kom tyvärr lite för sent för oss.

Att sammanfatta matchen kändes nog en smula märkligt för de flesta. Spelmässigt ett klart steg framåt, men ändå ännu en hedersam förlust.

– Vi skapade enormt mycket mer än vad vi har gjort tidigare. Det är mer och mer för varje match nu och det är verkligen något vi kan ta med oss.

Minst en poäng – och kanske till och med en seger – hade varit fullt rättvist.

– Det är ingen tröst, men det är som deras tränare sa efter matchen: han led med oss och sa att vi skulle ha haft med oss minst en poäng. Vi är bra, men vi måste bara få dit bollen också. Om vi börjar göra det första målet och inte behöver jaga tror jag att det blir en jäkla skillnad.

Tränarstaben analyserar förstås varför laget ändå släpper in för mycket mål, trots att defensiven ofta är stabil.

– Men det finns ingen tydlig gemensam nämnare i matcherna som har varit.

Det största glädjeämnet mot Piteå måste ändå vara supportrarna som inte bara betalade flygresan för hela laget, utan även reste upp själva och hejade fram laget på plats.

– Helt sjukt. Fantastiskt. Det är så beundrans. Vi önskar verkligen att vi hade kunnat ge dem mer, även om vi gjorde en bra prestation. De sjöng och hade sig hela matchen. Vi pratade lite efteråt och de var ändå positiva och sa att vi bara ska fortsätta, så kommer poängen. Det är det vi behöver höra i sådana här lägen. Den stöttningen ger ännu mer hopp, säger Leif Berg.

Piteå IF–VSK Fotboll 3–2 (0–0).
Målen: 1–0 (51) Arish Nouri, 1–1 (81) Asmir Suljicic, 2–1 (83) Tetteh Komey, 3–1 (87) Yanku Marrah, 3–2 (90+1) Peyman Alkoyun.
Hörnor: 9–3 (5–2).
Varningar, Piteå: Uchenna Ike. VSK Fotboll: –.
Domare: Mohamed Nablsi, Gävle.
Publik: 710 (på LF Arena, Piteå).

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Sixten Mohlin.
Backlinje: Boris Ljevar, Asmir Suljicic, Damir Foric, Robert Medvegy, Peyman Alkoyun.
Mittfält: Oliver Ekroth (69), Andreas Ljunggren-Eriksson, Karwan Zarifnejad (71).
Anfall: Koyar Salimi (84), Jonathan Böckert.
Ersättare: Philip Fredriksson (69), Sebastian Forsberg (71), Marcus Ytter (84), Daniel Svensson (målvakt).