Visa fler äldre nyheter >

Spelförande i 70 minuter mot seriefavoriten Brage.
20 minuter senare var ställningen 0–3 för ett chockat Grönvitt.
– Totalt ologiskt. Det är mycket som går emot oss just nu, säger huvudtränaren Peter Markstedt till vskfotboll.nu.

VSK Fotboll tog vid där matchen mot IFK Luleå slutade. Ett stabilt försvarsspel, men denna gång med ett snäppet bättre anfallsspel. Grönvitt hade mest boll mot IK Brage och hanterade övertaget ganska väl, även om de farliga chanserna var någorlunda lätträknade.

I första halvlek piskade hemmalaget in flera vassa inlägg mot Bragemålet. Dessutom fick så när anfallsduon Marcus Hägg och Marcus Ytter chansen att avsluta från riktigt bra lägen.

– Vi har bollen, styr tempot, hittar spelvändningar och slår in bollen i boxen, säger huvudtränaren Peter Markstedt efter matchen.

Det var nära mål efter en hörna som i princip dansade på mållinjen. Brage var farligast framme när Christian Eissele mötte inspelet från Pontus Hindrikes med foten och sköt utanför via ett VSK-ben.

Andra halvlek fortsatte i samma mönster, med ett Grönvitt som ledde matchen på poäng mot ett passivt Brage. Till dess att klockan passerade 70 minuter – och allt plötsligt började att gå emot.

– En chockerande upplösning, konstaterar Peter Markstedt.

Ja, för 0–1 kom när VSK Fotboll tappade bollen på mittplan. Brage ställde om och Heidar Geir Juliusson kom till avslut. Skottet styrdes via VSK-ben upp i ribban, vidare på Sixten Mohlins rygg och i mål.

– Som en blixt från klar himmel. Det målet kom totalt ologiskt, från ingenstans. Vi förtjänade definitivt inte att hamna i den sitsen.

Och just som hemmalaget försökte hämta sig från den chocken gjorde Brage 2–0. Den gången via ett högerinlägg som gick över Sixten Mohlin, till ett enkelt avslut för Brages anfallare Emil Johansson.

– Återigen ett bolltapp som gör att vi hamnar i obalans i försvarsspelet. De får en spelvändning och hittar en fri gubbe på bortre stolpen.

Grönvitt skakade av sig chocken och ville på allvar jaga i kapp. Då kom nästa kalldusch – efter en märklig situation där VSK-arna trodde sig ha fått frispark, när Christian Eissele plötsligt grep tag i bollen och rullade den i mål från långt håll i öppet mål.

– 0–3 är det ingen som vet hur det går till. Jag har faktiskt ingen aning, säger Peter Markstedt.

”Markan” var märkbart nedstämd efter slutsignalen.

– Det här är de tyngsta förlusterna. Vi kan ta det när vi möter bättre lag, men inte när vi gör en prestation som snarare ska ge seger.

Trots det är det uppenbart var det krävs fortsatt förbättring: i offensiven.

– Vi skapar inte jättemycket målchanser över 90 minuter, men ändå fler än vad Brage gjorde. Vi behöver jobba ännu mer med vårt spel på den sista tredjedelen.

Skadeproblemen gav Sebastian Forsberg och Asmir Suljicic chansen från start.

– Asmir gör det föredömligt och ”Sebbe” är en av planens bästa spelare så länge han orkar. Han har varit sjuk i några veckor. De gör det fantastiskt bra. Vi hade många frågetecken före matchen, så våra första 70 minuter var ändå en stark prestation. Grabbarna förtjänade att få med sig ett resultat.

Nästa match spelas borta mot skickliga nykomlingen Piteå IF söndagen den 24 maj.

– Vi måste hitta ett recept för att vinna nu. Det finns inget annat som gäller. Tre poäng är allt det handlar om, säger Peter Markstedt.

VSK Fotboll–IK Brage 0–3 (0–0).
Målen: 0–1 (71) Heidar Geir Juliusson, 0–2 (73) Emil Johansson, 0–3 (86) Christian Eissele.
Hörnor: 4–6 (2–4).
Varningar, VSK Fotboll: Marcus Hägg, Marcus Ytter. Brage: Heidar Geir Juliusson.
Domare: Björn Särnbrink, Segeltorp.
Publik: 499 (på Swedbank Park, Västerås).

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Sixten Mohlin.
Backlinje: Sebastian Forsberg (68), Oliver Ekroth, Damir Foric, Asmir Suljicic, Peyman Alkoyun.
Mittfält: Boris Ljevar, Andreas Ljunggren-Eriksson, Karwan Zarifnejad.
Anfall: Marcus Ytter (74), Marcus Hägg (74).
Ersättare: Koyar Salimi (68), Martin Andersson (74), Jonathan Böckert (74), Marcus Degerlund, Robin Lindborg, Daniel Svensson (målvakt).