Visa fler äldre nyheter >

Säsongens första nolla gav en välförtjänt poäng.
Stor poängräddare blev Sixten Mohlin, som tog en straff.
– Bra räddning och starkt av Oliver Ekroth att vara först på returen, säger huvudtränaren Leif Berg till vskfotboll.nu.

Före matchen mot IFK Luleå pratade Peter Markstedt, en av två huvudtränare, om att han ville stabilitet hos VSK Fotboll.

Just det fick "Markan" se, när Grönvitt spelade 0–0. Hans tränarkollega Leif Berg var tillfreds med framför allt försvarsspelet.

– Där lyckades vi näst intill till 100 procent. De hade några skott, men inte i så farliga lägen. Där de sköt är det okej att få skjuta. Vårt försvarsspel var himla bra, från våra toppar och neråt. Precis som vi hade önskat, säger huvudtränaren.

De riktigt skarpa målchanserna lyste dock med sin frånvaro för båda lagen. Luleå hade fler avslut, men hotade aldrig riktigt Sixten Mohlin i första halvlek. Grönvitt fick fast bollen offensivt vid flera tillfällen, men saknade avslut som på allvar hotade Vladimir Sudar i bortamålet.

– För det första skulle vi inte ha så många bolltapp på egen planhalva i dag, så vi spelade lite rakare och jobbade på andrabollarna. Stundtals var vi väldigt bra på det i första halvlek, framför allt första 20–25 minuterna. Då fick "Ante" (Andreas Ljunggren-Eriksson) ofta fast bollen. Men moment två i vårt anfallsspel måste vi utveckla.

I slutet av första halvlek tvingades VSK Fotboll göra ett byte. Koyar Salimi kände av sin skada och ersattes av Asmir Suljicic.

– Vi visste att han hade problem, även om det känts bra de två sista träningarna. Hoppas att det inte är allvarligt.

I andra halvlek skruvade Grönvitt upp tempot inledningsvis och fick med sig ytterbackarna i offensiven.

– Vi skulle försöka få med fler spelare i boxen och få in bollen där oftare. Det lyckades vi med till en början, men det avtog lite ju längre matchen led.

Och så kom straffen. Luleås lagkapten Carl-Johan Norrbin klev upp till höger och tog sig in i straffområdet. Han föll i backen och domaren blåste.

– En 50/50-straff. Det kändes lite typiskt när vi har haft det motigt, men Sixten gör ju en bra räddning.

Ja, visst gjorde han det. I sin seriedebut gick den unga målvakten åt rätt håll när Tomas Eriksson sköt straffen. Och på returen var Oliver Ekroth först.

– "Ollie" var ju stekhet där. Det gav givetvis energi till oss. Luleå började bli mer desperata också, när de hade svårt att skapa chanser. De började till och med lyfta bollen lite grand.

Vad säger du om Sixtens insats i stort?

– Att vi har två jäkligt bra målvakter. Sixten tog verkligen vara på chansen. Det blev inga farliga returer på de skott som kom. Sådant ger ju trygghet för hela laget.

Framåt fick Marcus Ytter förtroendet att starta bredvid Marcus Hägg.

– Han får högsta betyg i att han följer matchplanen till 100 procent. Marcus fick inte jättemånga lägen, men gjorde det han skulle.

På mitten spelade Karwan Zarifnejad bredvid Boris Ljevar.

– Han ligger helt rätt i positionsspelet och springer otroligt mycket. Karwan och Boris fick tag på deras mittfält och jobbade bra tillsammans.

Vad betyder det att få en så här "lugn" och stabil match?

– Det har jättestor betydelse. Nu var det stabilt hela vägen och vi lyckades knyta ihop säcken defensivt. Väldigt viktigt att vi fick hålla den här underbara nollan.

Offensiven då?

– Det fanns tillfällen att lyfta in bollen i boxen, men vi gjorde det lite för sällan. Vi har saker att jobba på, men det var ett fall framåt även offensivt.

Härnäst väntar IK Brage på hemmaplan. Den matchen spelas måndagen den 18 maj klockan 19.00 på Swedbank Park.

– Ännu ett topplag. Vi möter ju topplag hela tiden. Hoppas att vi har lite fler spelare som är 100-procentiga än vi hade i dag, säger Leif Berg.

VSK Fotboll–IFK Luleå 0–0 (0–0).
Hörnor: 4–4 (3–2).
Varningar, VSK Fotboll: Martin Andersson, Oliver Ekroth, Karwan Zarifnejad. Luleå: –.
Domare: Namik Idrizovic, Örebro.
Publik: 367 (på Swedbank Park, Västerås).

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Sixten Mohlin.
Backlinje: Koyar Salimi (36), Oliver Ekroth, Damir Foric, Robert Medvegy, Peyman Alkoyun.
Mittfält: Boris Ljevar, Andreas Ljunggren-Eriksson (81), Karwan Zarifnejad.
Anfall: Marcus Ytter, Marcus Hägg (76).
Ersättare: Asmir Suljiic (36), Martin Andersson (76), Philip Fredriksson (81), Jonathan Böckert, Marcus Degerlund, Daniel Svensson (målvakt).