Visa fler äldre nyheter >

Tre drömmål räckte långt mot Huddinge.
Ett starkt krigande Grönvitt vann med 3–2.
– Nu ska vi bära med oss glädjen, säger huvudtränaren Leif Berg till vskfotboll.nu.

Förändringar hade nog de flesta räknat med. Men gissningsvis hade inte alla gissat på att de skulle få se Oliver Ekroth på topp.

Så blev det i alla fall, när mittbacksresen tog plats bredvid kvicke Marcus Hägg. Utdelningen kom redan efter en minut.

I matchens första anfall vann Oliver Ekroth en duell och fick frispark i farligt läge. Fram klev förstås Philip "Släggan" Fredriksson – och 1–0 var ett faktum.

– Vi pratade om precis det innan matchen och så fick vi utdelning efter en minut, säger VSK Fotbolls huvudtränare Leif Berg.

Offensivt var Grönvitt vassare än mot Motala och Umeå. Men defensivt var det skakigare. Huddinge skapade chanser när de tilläts kombinera i ytan framför straffområdet.

– Vi gav dem lägen genom våra egna misstag och låg fel i positionerna. Huddinge kunde ju promenera in på vår planhalva ända in i straffområdet. Det försökte vi rätta till redan i första halvlek när det började se ihåligt ut. Vi gick över till att spela 4-1-4-1 (i stället för 4-4-2. De passerade vår presslinje väldigt enkelt.

Kvitteringen kom efter 22 minuter, när Linus Christensen mycket elegant placerade in bollen från halvdistans.

Likväl återtog de grönvita ledningen efter ännu en frispark i anfallet efter kvitteringsmålet. Oliver Ekroth gjordes ner – och Philip "Släggan" Fredriksson placerade bollen i samma nätmaska som vid första målet.

– Hans högerfot är ett vapen och det vet vi om. Det var delvis därför vi värvade honom. Han är ju snuskig i sådana där lägen. Jag tror inte att så många klarar av att sätta två identiska frisparkar i en och samma match. Det krävs ganska mycket träning, självförtroende och ett gott psyke för att göra det.

Men Huddinge svarade på nytt. Sasa Matic dribblade sig fram på kanten och slog in bollen framför mål. Bollen studsade på Peyman Alkoyuns ben och in i det egna målet.

– Men Peyman gjorde det jättebra i kväll. Hans första startmatch på den här nivån och i det här laget. Han tog vara på chansen.

Spelmässigt var Huddinge vassare före paus, även om båda lagen skapade flera högkaratiga lägen. Efter paus inledde Huddinge bäst första minuterna – men efter 56 minuter fick så Marcus Hägg läget att sätta första seriemålet.

Och som han gjorde det. Efter en stark räd av Koyar Salimi kom bollen till Andreas Ljunggren-Eriksson, som slog ett svepande inlägg mot Häggs pannben. Avslutet med huvudet satt kliniskt vid stolproten.

– Klockrent inlägg av "Ante" och bra tajming av Hägg. Ett riktigt tjusigt mål. Kul att vi fick göra ett spelmål och skönt att Hägg fick sätta dit den.

Huddinge fortsatte trycka på efter Grönvitts ledningsmål. Närmast en kvittering var Patrick Amoah, som var mycket aktiv matchen igenom.

– Vi fick stångas in i det sista. Jag tänker på Martin (Andersson, assisterande tränaren som fick hoppa in och spela) som gick ner i eget straffområde och glidtacklade ut bollen. Vi krigade och skapade dessutom fler lägen än vad vi gjort tidigare, även om vi har mer att önska av vårt agerande.

Efter slutsignalen fick hela laget fira med "Pelikanen", under ledning av materialförvaltaren Ulf "Kurre" Wallert.

– Jag har ju bara hört talas om den innan. Det var en härlig känsla att se "Kurre" i show och den glädjen som blev i omklädningsrummet. Viktigt att vi får känna hur det känns att vinna. Det är viktigt att vi bär med oss den glädjen framöver, säger Leif Berg efter årets första trepoängare.

SE JUBLET I VSK|TV
"Pelikanen" under ledning av "Kurre" Wallert
Intervju med matchvinnaren Marcus Hägg och frisparkskungen Philip "Släggan" Fredriksson

VSK Fotboll–Huddinge IF 3–2 (2–2).
Målen: 1–0 (2) Oliver Ekroth, 1–1 (22) Linus Christensen, 2–1 (25) Philip Fredriksson, 2–2 (37) Självmål, 3–2 (56) Marcus Hägg.
Hörnor: 3–5 (3–3).
Varningar, VSK Fotboll: Damir Foric. Huddinge: Mattias Folkesson, Hichem Nehdi, Daniel Ålund.
Domare: Victor Wolf, Jönköping.
Publik: 597 (på Swedbank Park, Västerås).

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Daniel Svensson.
Backlinje: Karwan Zarifnejad, Damir Foric, Robert Medvegy, Peyman Alkoyun.
Mittfält: Koyar Salimi (67), Philip Fredriksson (75), Boris Ljevar, Andreas Ljunggren-Eriksson (82).
Anfall: Marcus Hägg, Oliver Ekroth.
Ersättare: Marcus Ytter (67), Sebastian Forsberg (75), Martin Andersson (82), Jonathan Böckert, Marcus Degerlund, Sixten Mohlin (målvakt).