Visa fler äldre nyheter >

VSK Fotbolls dag var mindre bra, medan Helsingborg visade hög klass.
Då var slutresultatet 0–4 till slut ganska logiskt.
– Vi fick en bra lektion. De här matcherna är lärorika för oss alla, säger Peter Markstedt till vskfotboll.nu.

Det syntes direkt att Helsingborgs IF skulle bli ett svårare motstånd än Halmstads BK. Bortalaget var solida och vältajmade i sitt spel. På topp fanns dessutom spetskompetens i debuterande Astrit Ajdarevic.

Samtidigt nådde VSK Fotboll inte samma höjder som i matchen mot Halmstad, även om försvarsspelet var fortsatt stabilt.

Därför skulle det också dröja till den 33:e minuten innan just Ajdarevic gjorde 1–0 för Helsingborg – och det var ett riktigt klassmål. Emil Krafth spelade snyggt fram och Ajdarevics vänsterskott från cirka 25 meter var otagbart för Daniel Svensson.

– De hade mycket boll första 30 minuterna, men hade å andra sidan inga chanser fram till målet. Vi låg rätt i banan och var tätt som lag. Alla mål de gör var väldigt kliniska. De satt nere vid stolproten, säger huvudtränaren Peter Markstedt.

Ja, för tidigt i andra halvlek utökade Helsingborg snabbt sin ledning. 2–0 kom genom Fagerstaprodukten Anton Wede och 3–0 genom tidigare AIK-mittfältaren Lalawélé Atakora.

Victor Pálsson ökade sedan på till 4–0 med ett välplacerat skott i den 66:e minuten.

– De var effektiva i dag, men det var helt välförtjänt över 90 minuter.

Peter Markstedt var imponerad av Helsingborg.

– Ungefär som vi kände förra veckan kände nog Helsingborg i dag. Då hade vi en dag där vi gjorde Halmstad dåliga. I dag hade Helsingborg en riktigt bra dag där de gjorde oss dåliga. De var bra i sitt eget spel, men också i sitt presspel när de tappade bollen. Försvarsmässigt låg vi bra och vi krigade hårt, men vårt största problem i dag var när vi gick till anfall. Vi var alldeles för dåliga offensivt och hotade inte tillräckligt mycket, utan tappade bollen alltför snabbt. Vi fick alldeles för lite boll och ingen energi, medan de fick energi hela tiden när de kände att de vann bollen högt upp i banan. Det var tufft i dag, men vi kan bara nöta vidare. Vi fick en bra lektion, 0–4, mot ett bra Helsingborg.

Något positivt i matchen var att Grönvitt, även om de låg under klart, hela tiden kämpade på samma sätt.

– Det är en jäkla lärdom för oss. När man får ett par mål mot sig tidigt i andra halvlek är det lätt att man inte gör sitt jobb defensivt och inte orkar framåt, men det gjorde inte vi i dag. Om vi tittar på matchen som helhet så jobbade vi konsekvent som lag och försökte göra så gott vi kunde. Den moralen ska vi ta med oss.

Att få möta så pass bra lag redan på försäsongen är något som Peter Markstedt ser som väldigt positivt.

– Vi ska definitivt lära oss av det här. Det är ingen katastrof att spela 2–2 mot Halmstad och 0–4 mot Helsingborg. Det finns många delar som är positiva och som är något vi kan ta med oss. Vi har fått möjligheten att spela mot lag från allsvenskan. Det är fantastiskt kul och jäkligt lärorikt för oss alla.

Simon Johansson tvingades dessvärre bytas ut i första halvlek efter en stämpling. Han fick åka upp till sjukhuset och röntga sin onda fot.

– Vi hoppas så klart att det inte är något allvarligt.

Nästa match i gruppspelet av Svenska Cupen spelas på söndag, den 8 mars, klockan 14.00. Då möter Grönvitt superettalaget Syrianska FC på Södertälje Fotbollsarena.

– På papperet är de bättre än oss, men jag tror att dagen kommer att avgöra. Kan vi vara tillräckligt bra för att störa dem och vara tekniskt bra offensivt så kan vi vinna. Vi går definitivt in med huvudena höga i den matchen, säger Peter Markstedt.

SE BILDERNA FRÅN MATCHEN
Här är vår fotograf Tobias Barkskogs bildalbum

VSK Fotboll–Helsingborgs IF 0–4 (0–1).
Målen: 0–1 (33) Astrit Ajdarevic, 0–2 (52) Anton Wede, 0–4 (54) Lalawélé Atakora, 0–4 (66) Victor Pálsson.
Hörnor: 2–6 (1–3).
Varningar, VSK Fotboll: Damir Foric, Sebastian Forsberg. Helsingborgs IF: –.
Domare: Markus Strömbergsson, Gävle.
Publik: 988 (på Swedbank Park, Västerås).

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Daniel Svensson.
Backlinje: Simon Johansson (30), Philip Fredriksson, Damir Foric, Robert Medvegy, Karwan Zarifnejad.
Mittfält: Jonathan Böckert, Andreas Ljunggren-Eriksson, Boris Ljevar, Koyar Salimi.
Anfall: Marcus Hägg (81).
Ersättare: Sebastian Forsberg (in 30, ut 67), Robin Lindborg (67), Marcus Ytter (81), Marcus Degerlund, Asmir Suljicic, Sixten Mohlin (målvakt).