Visa fler äldre nyheter >

Cupmatchen mot Helsingborg betyder förstås mycket för alla grönvita.
Särskilt mycket betyder den för Sixten Mohlin, som tillhör ärkerivalen Malmö.
– Jag hoppas det kommer många supportrar och stöttar oss på söndag, säger han till vskfoboll.nu.

Från Skåne och svenska mästarna Malmö FF till Västmanland och VSK Fotboll. Den vägen tog Sixten Mohlin till säsongen 2015. Målvakten spelar som bekant lån i Grönvitt.

Som spelare i MFF är har han förstås mött värsta rivalen Helsingborgs IF många gånger genom åren. Nu får han göra det igen, men den här gången med VSK Fotboll. På söndagen drabbar klubbarna samman i ett häftigt cupmöte på Swedbank Park (avspark klockan 14.00).

– Det är självklart alltid kul att möta dem, i och med att de är mina rivaler vanligtvis. Jag har mött dem i ligaspel, i cupspel och i SM när jag lirade i Malmö – och det har alltid varit lika spänd stämning, säger Sixten Mohlin.

Har du något speciellt derbyminne?

– På senare år har vi faktiskt vunnit alla matcher mot dem. Jag kommer ihåg att vi lirade en fredagskväll för två år sedan, tror jag, på gamla Stadion. Då var det rätt sjyst derbystämning och vi vann med 6–1, så det var jäkligt kul.

Helsingborg tränas i år av landslagslegendaren Henrik Larsson. De har bland annat värvat Fagerstaprodukten Anton Wede och lånat in U21-landslagsmeriterade Astrit Ajdarevic från belgiska Standard Liège.

– Vi kan nog vänta oss att HIF har ganska mycket bollinnehav. För oss gäller det att ligga på rätt sida och satsa framåt när vi väl får lägena. Behålla fokus och inte släppa till några misstag.

VSK Fotboll imponerade i första cupmatchen mot Halmstads BK i lördags. Då blev det 2–2 efter att Grönvitt varit närmast segern.

– Vi skötte det jäkligt bra. HBK hade tryck på oss första kvarten, men sedan skapade de knappt någonting på hela matchen. Jag tror de hade tre riktiga chanser då. Vårt spel fungerade bra, vi kom runt på kanten, slog in bollen och kom till lägen. Med ännu mer matchrutin i kroppen på alla kommer det bli ett spännande år, tror Sixten Mohlin.

Vad har du fått för intryck av laget efter en månad i klubben?

– Jag tycker vi är ett väldigt spelande lag med många bra spelare på varje position. Mot HBK var spelet exemplariskt, så jag hoppas det kan hålla i sig hela året.

I år spelar vi med fembackslinje. Har du gjort det förut?

– Nej, men jag tycker det har fungerat bra. Jag har kommit in i det snabbt med mina backar. Vi förstår varandra, även om vi så klart har en bit kvar tills det fungerar optimalt. Det finns ett par smådetaljer vi får slipa på, men annars är det väldigt behagligt att stå där längst bak när man har fem backar framför sig.

Och utöver spelet då; vad tycker du om laget och hela klubben?

– Vi har väldigt bra killar i laget. De har tagit emot mig väl. "Robban" (Robert Medvegy) bjöd in mig första veckan jag kom hit. Jag har fått ett väldigt bra intryck av klubben, människorna runt omkring och staden. Det ska bli ett jäkligt kul år.

Mot Halmstad fick Sixten Mohlin förtroendet från start. Återstår att se om det blir han eller Daniel Svensson som står i söndagens cupmatch mot Helsingborg.

Klart är i alla fall att Sixten Mohlin hoppas på samma fina stöd från supportrarna som senast.

– Det var ju bra tryck då. Och jag hoppas det kommer ännu fler supportrar på söndag, säger han.