Visa fler äldre nyheter >

VSK Fotboll hade grepp om allsvenska Halmstads BK.
Det räckte till en poäng efter 2–2 och dubbla kvitteringsmål.
– Vi gick för segern och är jäkligt nöjda. Vi styrde matchen, säger huvudtränaren Leif Berg till vskfotboll.nu.

Grönvitt var inställt på att störa Halmstads BK hemma på Swedbank Park. Så blev det också till slut, men det var efter en knackig start där Halmstad hotade med ett par vassa skott som utmanade Sixten Mohlin.

Första kvarten var Halmstads och då föll också bortalagets ledningsmål till 0–1 genom en straff som förvånade många. Junes Barny blev målskytt.

– Straffen var tveksam, men Halmstad har de första 12–15 minuterna. Där hade det kunnat vara rullgardin, men det blev någonstans startsignalen för oss att "nu skärper vi oss", säger huvudtränaren Leif Berg.

Ja, för så blev det ju. Målet väckte Grönvitt. Passningarna satt plötsligt på rätt fötter och energin blev bättre. Självförtroendet växte.

– På vilket sätt vi skärper oss. Helt fantastiskt.

VSK Fotboll tog över matchen mer och mer. Hemmalaget dominerade bollinnehavet och skapade fler farligheter framåt.

– Vi började hålla i bollen och värderade bättre när vi skulle slå långt och när vi skulle ha längre anfall. Fler spelare ville ha boll.

I halvtid var optimismen tydlig hos Grönvitt.

– Vi skulle gå för att vinna. Grabbarna hade den känslan och visade ju det i andra halvlek. Där var vi riktigt, riktigt bra.

Och det gav snart ett kvitteringsmål. Oliver Ekroth nickade en hörna i stolpen i 57:e minuten – och Simon Johansson slog in returen. 1–1 och jubel inför supportrarna.

– Hörnan kom precis där den skulle komma och vi fick utdelning.

VSK Fotboll skapade sedan allt fler chanser. Både Philip Fredriksson och Andreas Ljunggren-Eriksson måttade avslut, men missade mål.

I stället kom en kalldusch: 1–2. Ersättaren Viktor Ljung nickade in bollen.

– Där blev det lite förvirring mellan backlinjen och Sixten i mål. Sedan har Halmstad ett bortdömt mål (offside) och ett par skott, men inte så mycket mer. Vi ägde bollen mer än dem och i andra halvlek fick de springa runt och jaga. Offensivt börjar det sitta mer och mer. Defensivt släpper vi till två mål, men vi gör det ändå bra. Vi ligger där vi ska, även om det så klart finns detaljer att slipa på.

Om det bekymrade Grönvitt? Nej, inte den här eftermiddagen. Nya spjutspetsen Marcus Hägg fick två nickchanser och närmade sig ett mål. Det kom i den 80:e minuten. Då skarvade han Simon Johanssons vassa högerinlägg i mål bakom Stojan Lukic.

– Och det är ju jäkla skönt för en forward att få göra mål. Det är sådana mål han ska göra: löpa in i boxen och tåa in bollen.

Sedan var det Grönvitt som var närmast segern. Imponerande mot allsvenskt motstånd. Bland annat var det nära när mittbacken Robert Medvegy höll sig framme och sköt efter ett vackert väggspel.

– Vi gick för segern.

Anmärkningsvärt är att VSK Fotboll inte gjorde något byte, trots ett så tufft motstånd

– Vid 1–2 var vi på väg att göra det, men vid 2–2 gjorde vi bedömningen att vi skulle ligga kvar. Det tyder på att vi var jäkligt nöjda och är ett kvitto på att vi orkar och presterar. Vi styrde matchen.

En poäng mot Halmstad var ett bra formbesked i årets första tävlingsmatch. Härnäst väntar ett annat allsvenskt lag på hemmaplan söndagen den 1 mars: Helsingborgs IF.

– Det känns som ett snäpp till, men nu vet vi att vi kan störa allsvenska lag. När vi presterar bra kan vi göra det även mot Helsingborg.

Och på HIF-bänken sitter som bekant landslagslegendaren och managern Henrik Larsson. Nu ställs han mot Leif Berg och Peter Markstedt

– Ja, precis. Det blir en jäkla duell. Men vi är två mot en i alla fall, säger Leif Berg och skrattar.

SE VÅRA JUBELBILDER FRÅN MATCHEN
Här är matchbilderna från vår fotograf Tobias Barkskog

VSK I MEDIA
P4 Västmanland: Hör matchens höjdpunkter och intervjuer med Marcus Hägg, Leif Berg och Halmstad BK:s tränare Jan Jönsson
VLT: Här är regissören bakom skrällen (med Simon Johansson)
VLT: VSK-poäng i Svenska Cupen (kortare matchreferat)
VLT: BILDEXTRA: VSK–Halmstad
VLT: LIVE: VSK–Halmstad (direktrapport)
Halmstads BK: En poäng mot piggt Västerås (matchreferat)
Hallandsposten: HBK kom undan med blotta förskräckelsen
Hallandsposten: Liverapport: Västerås SK–HBK 2–2

VSK Fotboll–Halmstads BK 2–2 (0–1).
Målen: 0–1 (14) Junes Barny (straff), 1–1 (57) Simon Johansson, 1–2 (72) Viktor Ljung, 2–2 (80) Marcus Hägg.
Hörnor: 6–0 (3–0).
Varningar, VSK Fotboll: –. Halmstads BK: Joseph Baffo.
Domare: Dragan Banjac, Handen.
Publik: 636 (på Swedbank Park, Västerås).

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Sixten Mohlin.
Backlinje: Simon Johansson, Oliver Ekroth, Damir Foric, Robert Medvegy, Karwan Zarifnejad.
Mittfält: Andreas Ljunggren-Eriksson, Boris Ljevar, Philip Fredriksson, Koyar Salimi.
Anfall: Marcus Hägg.
Ersättare: Jonathan Böckert, Marcus Degerlund, Sebastian Forsberg, Fredrik Lundqvist, Asmir Suljicic, Marcus Ytter, Daniel Svensson (målvakt).