Visa fler äldre nyheter >

Nu är det dags: VSK Fotboll går in i Svenska Cupens gruppspel.
Första matchen spelas hemma mot allsvenska Halmstads BK på lördagen.
– Så jäkla kul. Nu är det allvar, säger huvudtränaren Leif Berg till vskfotboll.nu.

Försäsongens väntan brukar vanligtvis hålla i sig till april. Då börjar som bekant seriespelet. Men i år är allvaret för VSK Fotboll här och nu, redan i februari månad.

På lördagen tar Grönvitt emot allsvenska Halmstads BK i Svenska Cupens första gruppspelsmatch. Avspark klockan 14.00 på Swedbank Park.

– Skitkul! Det ska bli så jäkla kul och det märker vi på spelarna också. På träningen i går var det bra fart, skratt och leenden och lite lagom tjurigt. Det ligger lite grand i luften att allvaret närmar sig, säger huvudtränaren Leif Berg inför fredagens matchförberedande träning.

– Den här veckan har vi börjat jobba lite mer på olika uppspelsalternativ, men huvudfokus är fortfarande defensiven. Vi har börjat krydda lite grand med anfallsspelet och har smugit i gång med fasta situationer eftersom det är tävlingsmatcher nu. Det har varit en positiv träningsvecka.

Hur märks det att allvaret drar i gång?

– På alla plan. Gubbarna (Ulf och Bo Wallert, materialfövaltare) håller ju på med nya matchkläderna. De luktar fortfarande tryckeri. Det är mycket runt omkring som händer som gör att vi känner att det är en riktig stormatch.

VSK Fotboll har inte heller några småskavanker i truppen. Förutom den långtidsskadade kvartetten Jakob Andersson, Joakim och Jonathan Häll och Almir Zeqiri är alla tillgängliga.

– Det finns inga ursäkter. Vi får finbesök av ett allsvenskt lag och det är inte varje dag vi får det. Ingen kanske förväntar sig att vi ska vinna, men vi har ett perfekt slagläge. Vi ska ge Halmstad en match.

Halmstads BK gör nu sin tredje raka säsong i allsvenskan efter att ha varit nere och vänt i superettan. Till i år har de bytt huvudtränare, då HBK-profilen och före detta Rosenborgs- och Stabaektränaren Jan Jönsson ersatte Jens Gustafsson

– Vi har inte tittat så jättemycket på dem. De är också i uppbyggnadsfasen av något nytt. Vi fokuserar på vår prestation och det vi kan påverka.

Hur tror du att matchbilden kommer se ut?

– Jag tror nog att Halmstad kommer ha ganska mycket boll, fast vi inte vill att de ska ha det. Vi kommer att ligga tajt, men kommer inte parkera någon buss. Sedan får vi ställa om, men vi ska se till att vi även får ett etablerat anfallsspel. Annars kan det bli jobbigt för oss.

Vad blir särskilt viktigt?

– Att vi håller oss till det vi kommit överens om. Disciplinen. Det gäller att vi minimerar våra egna misstag och ser till att utnyttja deras och straffa dem.

Matchen mot Halmstad är första chansen för årets VSK Fotboll att visa upp sig för Västeråspubliken i tävlingssammanhang.

– Vi vill visa energi därute och ha ett litet leende på läpparna. Det ska vara kul att spela fotboll och det har vi saknat ibland på senare år. Vi ledare och spelare måste få ut det, för vi håller ju på för att det är kul. Utan det får vi inga resultat heller.

Laget hoppas förstås att den tolfte spelaren, publiken på Swedbank Parks läktare, gör sitt för att hjälpa VSK Fotboll till en cupskräll.

– Vi hoppas på mycket folk och ska se till att vi inte gör våra supportrar besvikna. Vi ska göra allt i vår makt för att uppfylla deras förväntningar, säger Leif Berg.

FÖRKÖP DIN BILJETT
Här köper du webbiljetter till cupmatchen mot Halmstads BK.

SÅ HÄR FÖLJER DU LÖRDAGENS CUPMATCH
Halmstads BK sänder matchen i Sportsgrounds webb-tv (79 kronor).
P4 Västmanland sänder matchen i webbradion och i mobilappen Radiosporten Play. Johan Bengts och före detta VSK-tränaren Matthias "Hasa" Andréasson kommenterar.
Vi rapporterar som vanligt på vår Facebooksida och i vårt Twitterflöde. Du kan läsa rapporterna även om du inte är medlem på någon av sidorna.

MER LÄSNING PÅ VSKFOTBOLL.NU
Publikinformation inför Svenska Cupen
KAMPANJ: Flyg VSK Fotboll till Piteå!
KLART: Ekroth stärker defensiven

SÅ HÄR SKRIVER HALMSTADS BK
Läs gärna Halmstads egen förhandsrapport