Visa fler äldre nyheter >

Han imponerade stort mot Dalkurd i lördags.
Nu har målfarlige Marcus Hägg skrivit på för Grönvitt.
– Det känns riktigt bra. Jag har fått ett jättebra intryck av klubben, säger han till vskfotboll.nu.

Under hela vintern har han varit det stora målet i jakten på en till anfallare. Marcus Hägg blev 2014 års skyttekung i division 2 norra Svealand med 21 fullträffar och valdes till bäst på sin position, bland annat före Skiljebos poängkung Karwan Safari.

I torsdags tränade han med VSK Fotboll, i lördags fanns han med i startelvan mot Dalkurd – och i dag skrev han på kontraktet som gör att han är grönvit säsongen 2015. Alla pusselbitar föll på plats för Gävlebon.

– Det känns riktigt bra. Skönt att det är klart nu. Det har tagit ganska lång tid och varit mycket småsaker som vi pratat om fram och tillbaka. Nu har jag fått jobb, boende och andra småbitar som har löst sig som jag ville. Det ska bli jätteroligt att flytta till Västerås, säger den sympatiske 22-åringen.

Vad har du fått för intryck av laget hittills?

– Jättebra. Jag har pratat med båda tränarna ganska länge nu, framför allt ”Markan” (Peter Markstedt, huvudtränare), och det känns väldigt bra. Spelarna har jag bara gjort en träning och en match med, så jag har inte sett så mycket än. Men vi är ett ungt lag och jag tror att det finns jättemycket att hämta hos oss.

Sportsligt ansvarige Ado Sadzak gläds över att ha förstärkt laget med en skyttekung.

– Vi har verkligen velat ha hit honom, så vi är glada över att han har nappat. Marcus är en spelare som är väldigt stark och jobbig att möta. Det lilla jag såg av honom i lördags visade att han är enormt duktig på att vända runt och springa på djupet. Han är väldigt kraftfull i sin spelstil och har ett jäkligt bra skott med båda fötterna. Dessutom är han en enormt sympatisk och trevlig kille, säger han.

Huvudtränaren Leif Berg konstaterar att han och hans tränarkollegor har fått in precis den spelartyp de önskade.

– Kan man säga jackpot? Så är det ju. Det här var en spelartyp som både jag, Markan och Martin (Andersson, assisterande tränare) verkligen ville ha från första början. Men vi trodde inte det skulle vara möjligt över huvud taget att få hit Marcus, grundat på det vi sett av honom när vi mött honom i division 2. Det är en klasspelare, säger ”Leffe” och fortsätter:

– Han är en riktig powerforward, en djupledslöpare och en jobbig jäkel för motståndarna. Han står liksom aldrig still och jobbar inte bara med boll, utan även utan. Marcus är klok och läser av spelet otroligt bra. Han vet exakt när han ska gå på djupet och har dessutom två bra fötter. Högern är riktigt bra, men vänstern går inte av för hackor den heller. Det är en kille som vi kommer ha nytta av och han visade ju på en gång att han är en målskytt. Med sin sociala kompetens kommer han också att passa in jäkligt bra i gruppen. Det känns himla bra.

Nu avancerar du till division 1 norra – vad tror du om den utmaningen?

– Det har varit hela grejen, egentligen – att få testa på spel högre upp. Jag har spelat i division 2 i fyra år nu och det var väl först i år det lossnade. Jag har alltid haft lika många chanser, men skillnaden är att förra året gjorde jag mål på dem.

Hur kommer det sig?

– Jag tror att jag började fokusera på rätt saker på planen. Förut har jag alltid gnällt mycket på domarna och tjafsat med motspelare. Jag var ganska dryg på planen, men förra året förstod jag att det inte är så man blir bättre.

På lördag möter VSK Fotboll division 1-nykomlingen Carlstad United hemma på Swedbank Park (avspark klockan 13.00). Då hoppas Marcus Hägg få visa upp sig för sin nya hemmapublik, om skadan från matchen mot Dalkurd ger med sig.

– Det känns bättre nu. Jag tror att det bara är en stukning, men jag har fortfarande ont i foten. I morgon ska jag köra ett eget pass i Gävle, så kommer jag till Västerås på fredag och kör med laget. Vi år se om det går, men jag hoppas på spel på lördag, säger han.

Och sedan väntar Svenska Cupen med hemmamatcher mot allsvenskt motstånd. Det måste locka?

– Verkligen! Det ska bli jäkligt kul att få mäta sig med framför allt Halmstad och Helsingborg. Det är ju bra lag i allsvenskan.

Inför flytten till Västerås har Marcus Hägg för övrigt pratat med tidigare VSK-målvakten Martin Sundström, som har varit lagkamrat med Marcus i Strömsberg de senaste åren.

– Han berättade vad Västerås är för stad och vad VSK är för klubb och hade bara bra saker att säga. Jag vet också att VSK är en stor förening som har spelat högre upp och att det är en vändning på gång nu. Det ska bli kul att få haka på där.

Och du vet väl att Martin vann VSK-bollen efter säsongen 2009. Nu lär du få göra samma sak?

– Haha, absolut, det är målet! säger Marcus Hägg – VSK Fotbolls nya spjutspets.