Visa fler äldre nyheter >

Nytt spelsystem, spelare på nya positioner – och en stabil prestation.
VSK Fotboll fick 1–1 hemma mot Dalkurd i första matchen för säsongen.
– Vi har en tydlighet i det vi gör, säger huvudtränaren Peter Markstedt till vskotboll.nu.

Det var mycket som var nytt när VSK Fotboll för första gången i år äntrade Swedbank Park för att spela match. Nytt på tränarbänken, nya spelare på planen – allt detta i ett helt nytt spelsystem: 5-4-1.

Och det fungerade bra för att vara första matchen för säsongen, tyckte huvudtränaren Peter Markstedt efter 1–1 mot Dalkurd.

– Jag måste säga att jag är stolt över hur vi presterar. Vi har hållit på i en månad och har ett nytt spelsystem, men vi ligger bra i våra positioner och har en tydlighet i det vi gör. Försvarsmässigt ligger vi rätt och det fungerar bra i omställningsspelet, säger ”Markan”.

– Sedan skapar alla motståndarlag sina chanser och har sina egna målbilder. Dalkurd gör det bra vid vissa tillfällen, men som helhet gör vi en genuint bra match från Sixten (Mohlin) och upp till Marcus Hägg.

Spelmässigt var det jämnt, även om Dalkurd kom till avslut på sina chanser några fler gånger än Grönvitt. Ahmed Awad och Peshraw Azizi hade farliga chanser båda två, men Sixten Mohlin svarade för ett par fina räddningar i den första halvleken.

VSK Fotboll hotade framför allt genom ett antal vassa omställningar. Det gav till slut resultat. I den 38:e minuten bröt Marcus Hägg, som diskuterar ett kontrakt med klubben, igenom på högerkanten. Han tog sig förbi sin spelare, sprintade mot mål, sköt och gjorde mål på sin egen retur. Exakt vad tränarna ville se av anfallaren.

– Han gör precis det vi är ute efter: är otroligt stark i djupled. Jag tror att det är Simon (Johansson) som slår passningen. Sedan trycker Hägg ifrån sin försvarare, kommer fri och trycker sin egen retur i bortre hörnet. Han är stark, snabb och en duktig målskytt. Han gör det jäkligt bra i dag, säger Peter Markstedt innan han recenserar den första halvleken:

– Det är ganska jämnt första 25–30 minuterna. Då tycker jag spelet böljar lite fram och tillbaka. Sedan är det klar fördel för oss den sista kvarten. Vi får ett litet mentalt övertag och känner att vi är det bättre laget.

Tio minuter in i den andra halvleken skapade Dalkurd en av sina bästa chanser. Skottet for i stolpen efter att Sixten Mohlin nuddade bollen med fingertopparna.

– Han har en väldigt lugn resa i första halvlek. Sedan gör han ett par riktigt bra ingripanden på slutet. Det kändes säkert väldigt bra för honom, även om han förstås blev besviken över att släppa in ett mål med tio minuter kvar, säger målvaktstränaren Göran Svensson om nyförvärvets insats.

Ja, för det blev ju så; Dalkurd kvitterade Grönvitts ledning. När klockan tickade upp mot 80 minuter tryckte dalalagets nye forward Erik Törnros in sin egen retur till 1–1.

– Andra halvlek är ett ställningskrig första 15–20 minuterna. Sedan gör vi ett gäng misstag på raken och då får Dalkurd några farliga lägen. Det ger dem en jäkla energi att vinna boll och flytta upp laget.

Innan kvitteringsmålet hade Grönvitt varit nära ett mål till när Simon Johansson och Jonathan Böckert jobbade fram ett vasst läge. Och i anfallet efter målet var nämnde Böckert bara centimeter ifrån ett ledningsmål. Skottet slog i ribban och ner på mållinjen, till alla VSK-ares gemensamma förtret.

Sedan var Dalkurd nära ett par gånger om genom Ahmed Awad och nyförvärvet Simon Stenberg, men matchen slutade rättvist 1–1.

– Vi kommer i kapp lite på slutet och har jämbördiga jättelägen att göra 2–1. Som helhet gör vi en gedigen match, där vi möter ett lag som kommer att slåss om seriesegern i norrettan. Vi är ett bra kollektiv i dag, säger Peter Markstedt.

Flera spelade gjorde sina första matcher på ovana positioner. En av dessa var nyförvärvet Robin Lindborg, som spelade vänsterback i fembackslinjen.

– Det vi var oroliga för var försvarsspelet, men Robin växer in i det bättre och bättre. I andra halvlek blir det lättare för honom när han har oss på bänken bredvid sig. Då kan vi styra honom lite mer. Vi känner båda att han har ännu mer att nyttja framåt – i dag blev Simon mer den offensiva kraften – men han gör en gedigen försvarsinsats. Vi ska tänka på att det var hans första match både på division 1-nivå och på en helt ny position. Robin gör en jättebra match.

Kommande lördag väntar ännu en hemmamatch. Den gången står division 1-nykomlingen Carlstad United för motståndet (avspark klockan 13.00 på Swedbank Park). Sedan väntar hemmamatch i Svenska Cupen mot Halmstads BK lördagen den 21 februari klockan 14.00.

– Vi ska fokusera på att bygga en stabil grund, med ett bra försvarsspel och bra omställningar. Det ska vi göra hela säsongen. Nu ska vi också börja jobba mer med vårt eget spel och olika lösningar i olika situationer. Men vi ska hela tiden fortsätta nöta på det vi är bra på för att bli ännu bättre. Vi har mycket att jobba på, men det här var en jäkligt bra start, säger Peter Markstedt.

VSK Fotboll–Dalkurd FF 1–1 (1–0).
Målen: 1–0 (38) Marcus Hägg, 1–1 (80) Erik Törnros.

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Sixten Mohlin.
Backlinje: Simon Johansson, Philip Fredriksson, Damir Foric, Robert Medvegy, Robin Lindborg.
Mittfält: Jonathan Böckert, Karwan Zarifnejad, Boris Ljevar, Koyar Salimi.
Anfall: Marcus Hägg (66).
Ersättare: Sebastian Forsberg (66), Rikard Bodén, Marcus Degerlund, Jakob Eneroth, Anton Renmark, Daniel Svensson (målvakt).