Visa fler äldre nyheter >

På lördagen spelas årets första match, hemma mot Dalkurd FF.
Det blir första chansen att se laget i det nya spelsystemet: 5-4-1.
– Det är ett spännande system. Vi tror att vi har väldigt bra material för det, säger huvudtränaren Peter Markstedt till vskfotboll.nu.

Efter en månads träning äntrar VSK Fotboll anno 2015 äntligen Swedbank Park igen. Första matchen för året spelas mot seriekollegan Dalkurd FF, som förra helgen vann med 2–0 mot ett ungt Brommapojkarna.

Peter Markstedt, en av två huvudtränare, ser fram emot att rulla i gång säsongen.

– Det känns att det är på tiden. I februari är det väl alltid speciellt, men nu ser vi faktiskt ut att ha tur med vädret. Det kan bli lite plusgrader och planen är spelbar, så det känns inspirerande, säger han.

Än så länge saknas ett antal spelare på grund av skada, men Grönvitt ställer likväl en spännande startelva på benen i morgon klockan 13.00 på Swedbank Park. Så här ser den ut – i nya formationen 5-4-1:

Målvakt: Sixten Mohlin.
Backlinje: Simon Johansson, Philip Fredriksson, Damir Foric, Robert Medvegy, Robin Lindborg.
Mittfält: Jonathan Böckert, Karwan Zarifnejad, Boris Ljevar, Koyar Salimi.
Anfall: Marcus Hägg.
Ersättare: Sebastian Forsberg, Marcus Degerlund, Rikard Bodén, Jakob Eneroth, Anton Renmark, Daniel Svensson (målvakt).

– Vi vill vara tajtare centralt; därför spelar vi med tre mittbackar. Däremot vill vi vara ett offensivt lag när vi har bollen själva. Då vill vi spela 3-4-3, där mittbackarna äger boll, ytterbackarna blir yttermittfältare och yttermittfältarna blir ytterforwards. Det är ett spännande system. Vi tror att vi har ett väldigt bra material för det, säger Peter Markstedt.

Sixten Mohlin är som bekant ny på lån från svenska mästarna Malmö FF. Marcus Hägg, skyttekung från Strömsberg med 21 mål i fjolårets division 2-spel, har hittills tränat ett pass med laget.

– Vi vill ha honom och hoppas och tror på en lösning. Det är en kraftfull spelare som är duktig i djupled och stark i boxen. Vi vet var vi har honom, säger Peter Markstedt.

I backlinjen ser vi Simon Johansson och Robin Lindborg i de nya positionerna som offensiva ytterbackar – mer att betrakta som ”wingbacks”, för att använda ett engelskt uttryck.

– Robin har aldrig spelat back förut, men i den rollen kan vi få honom rättvänd oftare. Då kan vi utnyttja hans kvaliteter ännu bättre offensivt. Det varken vi eller han vet är hur han klarar försvarsspelet, men han är villig att jobba hårt, lyssna och ta till sig.

Karwan Zarifnejad provar nygamla positionen som innermittfältare – han spelade där i VIK förut – och Philip Fredriksson spelar som en av tre mittbackar.

– Vi tror att det kan vara en position som passar honom ännu bättre än mittfältet. Anfallsmässigt kan vi få stor nytta av att han får vara rättvänd som bra passningsspelare. Defensivt är han stark och har bra spänst. Han kan också vara lite ful som spelare, säger Peter Markstedt.

Offensivt ser vi också Jonathan Böckert som en av två yttermittfältare, som blir ytterforwards i anfall.

– Han är extremt duktig felvänd och bra med bollen. Böckert kan ta sig ur situationer. Han passar bra på den positionen i det här systemet. När vi har bollen får han en lite mer fri roll. Och han är ju målskytt, så vi vill ha honom högt upp i banan.

Många är så klart spända på att se det nya spelsystemet. Hur långt har ni kommit i det?

– Försvarsmässigt vill jag nog hävda att vi har jobbat väldigt hårt. Vi har också jobbat mycket med vad som händer när vi vinner boll. Där har vi fokuserat på tydligheten; vad alla ska göra när vi går till anfall. Nu gäller det att sätta det på planen också, i matchsituationen. När det gäller vårt eget spel har vi bara talat om huvudpunkterna, men inte hunnit gnugga in det än, säger Peter Markstedt.

Matchen börjar klockan 13.00 på Swedbank Park. Entrépriset är 40 kronor, medan grundskoleungdomar går in gratis. Varmt välkomna – det är äntligen dags för fotboll igen!