Visa fler äldre nyheter >

Det gick snabbare än han hade kunnat ana när han kom tillbaka i vintras.
Men på måndag är Fredrik Ramström huvudtränare i sitt hjärtas Grönvitt.
– Jag känner mig så redo som jag bör vara, säger han till vskfotboll.nu.

I onsdags kväll blev det officiellt att Ramin Kiani lämnar sina uppdrag som tävlingsansvarig och huvudtränare i VSK Fotboll, för att i stället jobba som riksinstruktör på Svenska Fotbollförbundet.

Hans ersättare i Grönvitt fanns redan i organisationen och heter Fredrik Ramström.

”Rama” går alltså vidare från sin roll som assisterande tränare – och vskfotboll.nu träffade honom efter lördagens träning för att prata om förändringen.

Uppdraget som huvudtränare i VSK Fotboll; är det någonting du har strävat efter?

– Ja, det är det. Jag började väl min tränarkarriär år 2000 i Skultuna, men då kom småbarn in i bilden. Jag prioriterade min familj och mina barn under deras uppväxt, men har hela tiden känt suget efter att komma tillbaka till seniorfotbollen. Under den perioden som barnen har växt upp har jag i stället jobbat med att fortbilda mig och haft uppdrag som spelarutbildare i Västmanlands Fotbollförbund, så jag har hela tiden hållit mig à jour med det senaste inom fotbollen. Jag har också fått jobba med de bästa spelarna på den nivån, vilket har varit fortbildande i sig. Också att få vara med på ungdomslandslagsnivå, med P96, har ju varit väldigt lärorikt. Men jag har haft ett civilt jobb på Widénska Idrottsgymnasiet och inte prioriterat fotbollen i samma omfattning. Nu blir det full fokus på seniorfotboll och det är väl någonting jag strävat efter, säger han.

Hur pass redo känner du dig?

– Jag känner mig så redo som jag bör vara för ett sådant här uppdrag. Jag har rejält på fötterna för att vara fotbollstränare och har ganska mycket erfarenhet. Sedan har jag koll på hur jag vill leda gruppen och hur jag vill leda kommunikationen i ledarstaben. En anledning till att jag tar uppdraget är givetvis också att jag vill utveckla mig själv som ledare och som tränare. Och det känner jag ju redan nu, att det här första halvåret har jag lärt mig mycket av Ramin, som jag tycker är en jättebra förebild för hur en tränare i mina ögon bör vara.

Ja, jag tänkte just fråga det; vad har det här halvåret betytt för dig, som ett steg in i verksamheten? Det blir ju ett mindre avstånd, så klart.

– Det har varit en bra väg in, givetvis, att gå som assisterande under ett halvår. Att få lära känna grabbarna och sätta en struktur för hur vi jobbar inom ledargruppen men även med spelarna. Och det är ju en struktur som ska fortleva under min tid som huvudtränare, med reservation för lite småändringar givetvis. Vi är ju olika som människor och personer, men i det stora hela så kommer träningarna och matchupplägget att rulla på som tidigare.

Du sa att Ramin är en bra tränarförebild. Vad är det som du tycker att vi kan ta med oss, från hans sätt att leda laget?

– Han är väldigt tydlig i allt, skulle jag vilja säga. Han är tydlig med vad han ställer för krav på spelarna, han är tydlig vad det gäller att alltid ha mål och syfte med träningar och tydliga matchplaner. Han har också en öppen och human kommunikation med sin omgivning hela tiden, där han strävar efter att förbättra spelarna och spelet. Sådana bitar tar jag med mig.

Så hur skulle du beskriva dig själv som ledare och tränare? Vem vill du vara och vad vill du eftersträva?

– Jag vill alltid få ut det bästa av individen och laget och där krävs det att man är öppen och lyhörd. Att man har en kommunikation med spelare hela tiden. Sedan, när det gäller att sätta en spelidé… den ska genomsyra all träning du gör. Man måste träna på fotbollens skeenden på träning för att göra det på match och det är väl det jag har tagit med mig från ungdomslandslaget inte minst. Jag vill vara tydlig och strukturerad i det jag gör på träning och i match.

När du nu går från rollen som assisterande till att bli huvudtränare; hur förändras rollen? Vilka fler områden får du kliva in på?

– Det är bland annat det här med media, att det kommer in i en helt annan grad. Jag förväntar mig att det kommer bli mer kommunikation med andra föreningar, där jag kommer få ta ett ansvar för att utveckla de kontakterna. Jag förväntar mig att kommunikationen med spelarna också kommer att öka, vad det gäller att ha koll och kontroll på våra spelare. Där har Ramin haft en stor del tidigare.

Ni har ju jobbat väldigt nära varandra ute på träningsplanen och i samband med matcherna. Kommer den här förändringen att påverka din roll i de sammanhangen?

– Min ambition är att vi ska jobba som ett lag runt laget och hur den interna fördelningen kommer att se ut vad gäller träning och matcher, det ska vi väl värka fram här ganska snart, innan våren tar slut. Men jag tror att vi kommer att ha ett liknande upplägg som tidigare; att vi växeldrar lite i träningarna, vi har olika ansvarsområden i matcherna att fokusera på. Jag tror på det.

Och att få träna VSK Fotboll; vad betyder det för dig?

– Det är ju först och främst, tycker jag, en stor ära att få träna VSK. Det är en gammal anrik förening, med en fin historia, så att få skriva in sig i det rummet bland andra tränare som har varit här, känns ju stort. Det blir en spännande utmaning för mig och jag ser fram emot att få göra det här tillsammans med mina tränarkollegor.

Just ledarstaben; hur vill du beskriva den?

– Vi har ju en fantastisk ledarstab, både människorna och kompetensen som finns i ledarstaben. En styrka i ledargruppen i stort är att vi ser spelarna som fotbollsspelare, men även som människor och det är viktigt för oss att helheten runt spelarna fungerar och att de mår bra. Det tror vi är viktigt för att de ska kunna prestera och för att vi ska få framgång. Här känner jag att vi har en bra ledarstab som kan göra det, säger Fredrik Ramström.