Visa fler äldre nyheter >

Offensivt starka Dalkurd FF har målats upp som seriefavorit.
På måndag kommer de till Swedbank Park – när Grönvitt jagar årets första seger.
– Vi tog flera kliv mot Luleå. Nu vill vi ta ett steg till, säger huvudtränaren Ramin Kiani till vskfotboll.nu.

VSK Fotboll är på gång, efter poängen i hemmapremiären mot IFK Luleå (2–2). Men både spelare och ledare tyckte att den fina offensiva insatsen borde ha resulterat i årets första seger.

Den kan i stället komma i måndagens hemmamatch mot Dalkurd.

– Vi kände att vi tog flera kliv mot Luleå och det gav ju mersmak. Efter det har vi spelat cupmatch (seger mot Bosniska) och jobbat vidare med vår spelidé, så nu vill vi ta ett kliv till, säger huvudtränaren Ramin Kiani.

– Vi är förväntansfulla och möter ett bra lag, inget snack om det. Det är inte riktigt samma Dalkurd som tidigare; de spelar inte lika mycket kortpassningsspel. Så det krävs att vi försvarar oss organiserat och kompakt – och så måste vi var smarta i vårt eget passningsspel, fortsätter Ramin Kiani.

Allt sedan Dalkurd avancerade till division 1 norra har de haft ett visst favorittryck på sig. Inget annat i år, då de utmålades som en av seriefavoriterna på upptaktsträffen i Sollentuna den 9 april.

Sedan fjolåret har de visserligen tappat flera tongivande spelare, inte minst förre kaptenen Brwa Nouri (Östersunds FK) och mittbacksresen Rebin Sulaka (Ljungskile SK).

Men de nya spelarna är av mycket god kvalitet, eller vad sägs om Ahmed Awad från IFK Värnamo (tidigare i just Dalkurd) och Bragetrion Ryan Gilligan, Stefan Lindmark och Peter Nilsson?

Ny tränare är för övrigt förre Sirius- och AFC-tränaren Andreas Brännström, som tog över efter profilstarke Robert Mambo-Mumba.

– Dalkurd har bolltrygga spelare och är ett bollinnehavsinriktat lag. Men i år söker de lite snabbare genombrott, till skillnad från tidigare år. De är mycket, mycket rakare och det har de fått betalt för hittills, säger Ramin Kiani.

Det borde kunna bli en trevlig match, mellan två spelande lag?

– Absolut, självklart. Dalkurd är ett homogent lag, så det gäller för oss att vi får i gång vårt passningsspel och har många spelare som deltar i både anfallsspelet och försvarsspelet. Det hänger ju ihop.

Mot Dalkurd saknar Grönvitt fortsatt en hel del spelare. Senast på listan är Jesper Göteson, som stukade foten på lördagsträningen. In i truppen kommer i stället juniorerna Marcus Degerlund (född 1998) och Jakob Eneroth (född 1997).

– "Degen" är en framtidsman som vi tror jättemycket på. Han kommer att bli en väldigt duktig mittback, med sin längd, sin vänsterfot, sin snabbhet och sin brytsäkerhet. "Jacke" är också en spännande spelare. Han är ett energiknippe utöver det vanliga, säger Ramin Kiani.

Måndagens match är den tredje på raken mot lag som tippas kunna utmana i toppen av årets tabell.

– Det är intensiva och tuffa inledande omgångar, men vi har bestämt oss att vi ska gå ur de här matcherna med lika mycket energi som vi gick in med. Vi ska inte bli färgade av resultaten, utan försöka utveckla vårt sätt att spela fotboll. Vi vill vinna matcher på vårt sätt och för att göra det måste vi fortsätta tro på det vi gör, säger Ramin Kiani.

Det är troligt att bortalaget Dalkurd kommer att ha en hel del sympatisörer på läktarna på måndag. Så brukar det vara när de matchar i Mälardalen. Ramin Kiani uppmanar de grönvita att sluta upp i läktarmatchen.

– Vi hoppas att västeråsborna tittar ner till Swedbank Park och hejar fram våra pojkar. Det vore fantastiskt om vi kunde vinna matchen både på planen och på läktaren, säger han.