Visa fler äldre nyheter >

Kontrasterna mot premiären var tydliga.
Mot Luleå var VSK Fotboll sig själva igen.
Därför blev det en poäng – och nästan tre.

Om Grönvitt var borta i bortapremiären mot Nyköping så var laget onekligen hemma i dagens hemmapremiär. Spelet var ett helt annat mot IFK Luleå, som hade imponerat i sin hemmapremiär mot IF Sylvia (4–0). Mer metodiskt, betydligt lugnare och med ett mer välsmort kollektiv.

Matchbilden var stabil inledningsvis, utan att något av lagen skapade riktigt vassa chanser. Närmast var hemmakaptenen Andreas Ljunggren-Eriksson, som plockade ner Jesper Götesons långboll men kom väl nära bortalagets målvakt Malik Faiqi. Således hann "Ante" inte få i väg ett skarpt avslut, utan bollen fastnade snabbt på Faiqi.

Luleå kom bättre in i matchen och var ofattbart nära ett ledningsmål när klockan tickade upp mot 24 minuter. Patrik Wallin, ny mittfältare från GAIS, sköt i stolpen efter ett väggspel och returen dansade i närheten av mållinjen.

Grönvitt stack emellan med ett behärskat långskott från Joakim Häll, som tvingade Malik Faiqi till en strong räddning till hörna. Luleå hotade sedan rejält en gång till, när de så när lyckades rycka sig fria, men stoppades av Robert Medvegy. Tillfälligt, för i kaoset som uppstod efter Medvegys brytning var det blåklädda bortalaget nära ett par gånger om.

I stället var det Grönvitt som tog ledningen minuterna senare, när Boris Ljevar nickade in en hörnretur som hade slagit i ribban. Boris nick var emellertid klockrent placerad i nätmaskorna.

Stor glädje, förstås, men Luleå kvitterade illa kvickt. En boll på djupet hittade fram till Anton Andersson, som placerade in sitt tredje mål i årets seriespel. 1–1, ett resultat som stod sig in i halvtidsvilan.

Och den andra halvlek hann knappt börja innan Luleå tog ledningen. En smula överraskande, med tanke på att det var VSK Fotboll som inledde med en offensiv första minut. Inhopparen Jonathan Böckert visade direkt att han är att räkna med.

Men det var alltså Luleå som fick utdelning, när bollen efter vissa om och men till slut nådde Ibrahim Kallays fötter. Sierraleoniern visade ingen pardon, utan smällde upp 1–2 i nättaket bakom Daniel Svensson, som för övrigt fick supportrarnas pris för 2013 före dagens match.

Minuterna efter målet var en aning darriga, men sedan kom VSK Fotboll på fötter igen och satte in stöt efter stöt framåt.

Det var hyfsat nära när ett av årets nytillskott, Robert Medvegy, nickade över på en hörna. Det var närmare när Koyar Salimi så när fick öppet avslutsläge efter passningar från Jonathan Böckert och Andreas Ljunggren-Eriksson, men täcktes bort av Luleåben.

Och mål blev det när samme Salimi bröt sig fri, med hjälp av sin goda teknik och Patrik Grönvalls precisa passning. Avslutet satt perfekt bredvid Malik Faiqi och kvitteringen var ett rättvist faktum.

Grönvitt fortsatte att ösa på framåt och hotade bland annat genom rappa omställningar, där det sista lilla dock saknades denna eftermiddag.

Inhopparen Jonathan Böckert svarade för en stark insats och låg bakom en hel del farliga lägen, liksom hans anfallskollega Ljunggren-Eriksson gjorde. När det inte räckte försökte bortakeepern Faiqi själv att hjälpa Grönvitt, när han var ute och cyklade men räddades upp av sitt försvar.

Men farligast blev det mot slutet, när Damir Foric gjorde sin säsongsdebut på ett anmärkningsvärt sätt. På bara sju, åtta minuter skapade han två ytterst vassa målmöjligheter.

Först när han stormade fram i djupled och laddade kanonen från en position till höger, i ett öppet läge mot Malik Faiqi. Men skottet räddades av Faiqi, som bara minuten senare hamnade i ännu en duell med nämnde Foric. Än en gång fint spel på djupet, men resultatet blev bara ett hopslag där Faiqi fick mest ont.

Så fler mål blev det inte, utan årets hemmapremiär mot IFK Luleå slutade 2–2. Ett eller ett par steg i rätt riktning, även om en poäng hade kunnat vara tre med bättre utdelning framåt.

Nu väntar Bosnisk SK i Skultuna i Widerlöv Cup närmast på onsdag, medan Dalkurd FF står näst på tur i seriespelet måndagen den 5 maj hemma på Swedbank Park.

DANIEL SVENSSON ÅRETS FORZASPELARE
Vi noterar också att VSK Fotbolls målvakt Daniel Svensson fick supportrarnas ärofyllda pris för sina insatser 2013, som årets bästa spelare. Priset är instiftat av supporterfonden Forza Grönvitt, men delas numera ut gemensamt med officiella supporterklubben VSK Sports. Vi säger grattis till "Danne", som svarade för en mycket stark höst när Grönvitt räddade kontraktet i fjol.

VSK Fotboll–IFK Luleå 2–2 (1–1).
Målen: 1–0 (36) Boris Ljevar, 1–1 (40) Anton Andersson, 1–2 (47) Ibrahim Kallay, 2–2 (67) Koyar Salimi.
Hörnor: 7–4 (4–0).
Varningar, VSK Fotboll: Joakim Häll, Andreas Ljunggren-Eriksson. Luleå: Linus Johansson, Magnus Tappert.
Domare: Johan Krantz, Uppsala.
Publik: 784 (på Swedbank Park, Västerås).

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Daniel Svensson.
Backlinje: Karwan Zarifnejad, Jesper Göteson (46), Robert Medvegy, Jonathan Häll.
Mittfält: Simon Johansson, Patrik Grönvall, Boris Ljevar (85), Koyar Salimi (89).
Anfall: Joakim Häll, Andreas Ljunggren-Eriksson.
Ersättare: Jonathan Böckert (46), Damir Foric (85), Johannes Owusu (89), Jonas Claesson, Daniel Axelsson (målvakt).