Visa fler äldre nyheter >

Äntligen seriepremiär – på måndagen åker Grönvitt till Nyköping.
Då hoppas Ramin Kiani att supportrarna blir den tolfte spelaren.
– Jag minns hur hela läktaren exploderade när vi kvitterade i fjol. Det vill jag gärna se igen, säger han till vskfotboll.nu.

När domaren blåser för avspark i morgon, måndag, 16.00 – då är 176 dagars väntan över. Norrettan är i gång igen och VSK Fotboll känner sig redo.

Huvudtränaren Ramin Kiani säger att sista träningsveckan vittnar om just det.

– Vi är förväntansfulla och vill att det ska dra i gång nu, helst i dag. Speciellt när en del av de andra lagen har tjuvstartat (BK Forward–IK Frej 2–4 i fredags och Umeå FC–Dalkurd FF 1–1 i går, lördag).

Hur var dagens träning, den sista inför premiären?

– Bra. Det var mycket energi och uppsluppet. Avslappnat, säger Ramin Kiani.

Och du själv då, vad har du känt den sista veckan?

– Att vi vill ha svar på våra frågor och funderingar. Jag är förväntansfull och nyfiken, men också lugn. Jag brukar ju vara det, men har verkligen försökt att implementera det i truppen också. En premiär brukar ju innebära en del nervositet och överambition, vilket gör att det kan låsa sig. Vi försöker vara lugna och avslappnade, men samtidigt fokuserade och taggade, för att hitta det tillstånd där vi kan prestera som bäst, säger Ramin Kiani.

Sista veckan har en del av träningarna förlagts till Blåsbos naturgräs, eftersom premiären spelas på samma underlag.

– Det har varit bra för oss. Vi kan bara tacka Västerås stad, som har servat oss med planen så att vi kan förbereda oss optimalt för premiären. Det är viktigt, eftersom studsen är annorlunda och det tar längre tid att kontrollera bollen än på konstgräs.

Andreas Ljunggren-Eriksson missade de två sista träningsmatcherna; vad betyder det att han är tillbaka i spel nu?

– Mycket. Vi får längre anfall med "Ante". Han är duktig på att söka sig till fria ytor och är individuellt skicklig, men kombinerar också bra ihop med sin forwardskollega. Sedan är han vår lagkapten, med allt vad det innebär. ”Ante” sprider positiv energi omkring sig, säger Ramin Kiani.

Patrik Grönvall är också tillbaka. Hur pass viktigt är det?

– Han är vår bästa duellspelare centralt och vi vet att de (Nyköping) är duktiga där. Därför är det viktigt att vi möter dem på samma sätt.

Däremot missar Almir Zeqiri, Jakob Andersson, Marcus Ytter och Damir Foric matchen på grund av skador.

Det gör också Jamaal Raage, vars internationella övergång från Arsenal till Brommapojkarna fortfarande inte har gått igenom. VSK Fotboll har gjort allt som krävs, men det är alltså annat som har dragit ut på tiden.

– Vi har gjort det som står skrivet på oss i god tid, men minderåriga övergångar bevakas hårt av FIFA. De nagelfars verkligen och det är en hel del pappersarbete som ska gå igenom. Det här har inget med oss att göra, men tyvärr har det drabbat Jamaal. Vi hoppas att det löser sig så fort som möjligt, säger Ramin Kiani.

På andra sidan i premiären står alltså Nyköpings BIS, precis som i fjol. Då blev det 1–1, efter att Boris Ljevar kvitterat på straff i den andra halvleken. Motståndet i år ser ut ungefär som i fjol, även om hemmalaget har tappat ett par tongivande spelare.

– Det är ett fysiskt och löpstarkt lag med mycket energi. De jobbar lika hårt oavsett om de ligger under eller leder matcherna. De besitter också bra kvaliteter och har spelare som kan avgöra matcher i bland andra Dago Funes och Mahmoud Eid. Vi måste vara disciplinerade, för Nyköping är kanske det lag i hela serien som är mest konsekvent i sitt sätt att agera, säger Ramin Kiani.

I förra årets premiär dominerade de grönvita supportrarna på läktarna. Ramin Kiani minns framför allt en ögonblicksbild från den matchen, som han hoppas upprepar sig även den här gången.

– Jag minns när Boris (Ljevar) kvitterade på straff och vår publik tog emot honom och hela vårt lag med öppna armar. Den glädjeyran som utspelade sig vill jag gärna erinra mig om och se igen. Hela läktaren exploderade ju, säger han och vänder sig direkt till supportrarna:

– Vi vill att ni hejar på oss och är den tolfte spelaren som bär fram spelarna i med- och motgång, i 90 minuter och lite till. Då är ni helt underbara, säger Ramin Kiani.