Visa fler äldre nyheter >

Förra säsongen hände det faktiskt inte en enda gång.
Men i dag vände Grönvitt underläge till seger mot Syrianska.
– En viktig barriär för gruppen, säger huvudtränaren Ramin Kiani till vskfotboll.nu.

VSK Fotboll fick en positiv start mot Syrianska, när Patrik Grönvall gjorde 1–0 redan efter 16 minuter. Det var hans andra mål på två matcher, då han ju öppnade målskyttet även mot VIK i måndags (5–1).

Anfallet var dessutom riktigt snyggt, när Koyar Salimi tog sig fram till vänster och spelade bollen snett inåt bakåt. Joakim Häll (bilden) släppte bollen till Grönvall, som sköt skarpt upp i nättaket.

– Ett fantastiskt avslut av ”Grönis” och inte minst viktigt att han fyller på, in i offensivt straffområde. Framför allt ”Rama” (Fredrik Ramström, assisterande tränare) har tryckt på antalet spelare vi måste ha i boxen när vi slår inlägg, säger huvudtränaren Ramin Kiani.

Men Syrianska vände snabbt – efter två enkla mål av förre VSK-anfallaren Temesgen Berhane.

– Det första målet påminde om vårt första, när de spelade snett inåt bakåt. Där borde vi ha täckt upp bättre i försvarsspelet. Det andra målet var ett individuellt misstag och är egentligen inte så mycket att prata om, säger Ramin Kiani om felpassningen som gav fri lejd för Syrianska att göra 2–1.

VSK Fotboll hängde dock inte läpp över den tappade ledningen, utan höjde sig igen. Andreas Ljunggren-Eriksson kom bland annat fri mot förre VSK-målvakten Erik Biselius, men ”Bissen” motade säkert ”Antes” avslut.

I stället var det anfallskollegan Joakim Häll som kvitterade i den 37:e minuten.

– Vi fick fast bollen efter en hörna och Oliwer (Malmkvist) slog inlägget som ”Jocke” fick in i mål på sin egen retur.

Det målet gav Grönvitt energi – och i andra halvlek var det i stort sett ett lag på banan.

– Vi kom in bakom deras lagdelar på ett strukturerat sätt, på djupet bakom deras ytterbackar och centrala mittfältare. Vi vände ut och in på dem och de fick försvara sig över stora ytor. På så sätt dominerade vi spelet.

Ledningsmålet kom som ett brev på posten i den 62:a minuten – och än en gång var det Koyar Salimi som låg bakom anfallet, den här gången med ett snyggt genombrott och avslut. Joakim Häll slog in returen och gjorde alltså båda sina mål på samma sätt.

– Koyar var het i en mot en-lägena i dag. Det är så vi vill ha honom och att fick så när göra mål själv också, säger Ramin Kiani.

Och målskytten Häll, han klev ner och spelade mittback de sista tio minuterna. En skön kontrast mot rollen som anfallare och matchvinnare. Då förhindrade han en farlig djupledslöpning från Allan Kosik med god följsamhet, snabbhet och balans.

– Det visar hans mångsidighet. ”Jocke” är bottenlös när det gäller att klara av olika positioner. Han är mångfacetterad.

Ramin Kiani ville också lyfta fram en av inhopparna: unge Jonas Claesson.

– Hans inhopp var stabilt och han har länge jobbat hårt i det tysta. I dag visar Jonas att han klarar av den här nivån.

Syrianska var visserligen en hårsmån från att kvittera när de träffade stolpen efter en frispark, men Grönvitt skapade också chanser att utöka sin ledning. Inhopparen Jamaal Raage var en av de som var nära, när även han träffade stolpen.

Och när huvudtränare Kiani fick sammanfatta matchen sa han så här:

– Positivt att vi vinner matchen och att vi kunde ha gjort ett par mål till. Vi var vassa fra åt i dag. Om vi ser till de klara målchanserna så hade vi fler än Syrianska. Men vi är mest nöjda med vändningen; att komma tillbaka från underläge och vinna matchen. Det är en viktig barriär för gruppen. Nu har vi gjort det och vet att vi kan göra det igen.

Ja, för i fjol hände det faktiskt aldrig att Grönvitt kom tillbaka från underläge och tog tre poäng. I seriespelet var det närmaste två oavgjorda matcher, borta mot Nyköping i premiären och hemma mot Forward i maj.

– Så det är ett av de prestationsmål vi satt upp för i år. Under serien ska vi klara av att hamna i underläge och vinna matcherna ändå. Det skapar en inre trygghet; när motståndaren har en bra period behöver det inte innebära att summan är till fördel för dem i slutet av matchen. Vi blir mentalt starkare, säger Ramin Kiani.

Syrianska IF–VSK Fotboll 2–3 (2–2).
Målen: 0–1 (16) Patrik Grönvall, 1–1 (23) Temesgen Berhane, 2–1 (27) Temesgen Berhane, 2–2 (37) Joakim Häll, 2–3 (62) Joakim Häll.

Så här spelade VSK Fotboll
Målvakt: Daniel Svensson.
Backlinje: Karwan Zarifnejad, Jesper Göteson (62), Robert Medvegy, Oliwer Malmkvist (83).
Mittfält: Simon Johansson (77), Boris Ljevar, Patrik Grönvall (71), Koyar Salimi (79).
Anfall: Joakim Häll, Andreas Ljunggren-Eriksson.
Ersättare: Jonas Claesson (62), Jonathan Häll (71), Almir Zeqiri (77), Jamaal Raage (79), Jonathan Böckert (83), Johannes Owusu, Marcus Ytter, Daniel Axelsson (målvakt).