Visa fler äldre nyheter >

Jonas Ökvist är ansvarig tränare för VSK Fotbolls U-lag.
Här berättar han om försäsongen – och om hur U-truppen är formad 2014.
– Vi måste ha en trupp som är tillräckligt stor för att spela i båda serierna, men också tillräckligt liten för att ge alla matchtid, säger han till vskfotboll.nu.

Till i år utsågs Ramin Kiani till ytterst ansvarig för så väl A-laget som U-lagen. Det blev hans uppgift att utse vilka ledare han ville omge sig med.

En av dem blev Jonas Ökvist, som i dag är ansvarig tränare för U-lagen och matchcoach för U19. Så här ser han på sitt nya uppdrag:

– Min roll från förra året (som tränare) har utvecklats till att jag nu har blivit huvudansvarig tränare. Jag kommer också att sköta det mesta av det administrativa, vad gäller planering av matcher och säsongen som helhet. Men där kommer vi givetvis att jobba tillsammans, alla ledare, även om det är jag som håller i trådarna kring det. Ett inspirerande och spännande uppdrag, med mycket jobb så här inledningsvis, säger han.

Jonas Ökvist lyfter gärna fram närheten till A-laget, som har förbättrats till i år.

– Helt rätt väg att gå. Det blir tydligt för spelarna vad föreningen vill: att föbereda spelare för en elitmiljö på seniornivå. De känner att avståndet är närmare och att det går att lära sig vad som krävs för att vara i en A-trupp, både vad gäller seriösa förberedelser som rent fotbollskvalitativa egenskaper. Både A- och U-lag kommer att tänka kring spelet och spelarna på samma sätt och försöker att erbjuda samma service och proffsighet runt om, vilket förstås är bra, säger han.

Klart är att ungdomsledarna får ta hand om en betydligt mindre trupp än fjolårets, mycket beroende på ett ekonomiskt svårt 2013. VSK Fotboll kommer att ställa upp med två ungdomslag, P17 och U19 – totalt 26 utespelare och två målvakter.

– Vi har tänkt att vi ska ha en åldersfördelning som känns bra och tittar inte bara på den här säsongen, utan även på nästa. Vad händer när spelare inte längre kan spela pojkfotboll, utan kliver in i junioråldern? Sedan måste vi förstås ha en tillräckligt stor trupp för att klara av att spela i både P17- och U19-serien, men också tillräckligt liten för att kunna ge alla spelare matchtid under säsongen. Åldersstrukturen i A-laget har också spelat in, med tanke på hur många som har junioråldern inne där. Hade de varit färre hade vi säkerligen haft fler spelare i U-truppen, säger Jonas Ökvist.

Med sig i ledarstaben har Jonas ytterligare två tränare: Serwat Zarifnejad (matchcoach för P17) och Conny Andersson (målvaktstränare).

– Conny är en duktig målvaktsinstruktur, som har jobbat med spelarutveckling inom Västmanlands Fotbollsförbund och dessutom jobbar på Widénska Gymnasiet. Han har många nya idéer kring hur man integrerar målvakterna i spelträningen. Serwat är en ung tränare som Ramin (Kiani, A-lagets huvudtränare) och jag fick upp ögonen för när vi höll i olika tränarutbildningar. Han känns väldigt spännande och kommer in med nya, fräscha ögon.

Som ett led i att komma närmare A-laget är ett möte med samtliga ledare i A- och U-truppen inplanerat nästa vecka.

– Tanken är att vi ska prata om hur vårt samarbete ska se ut under 2014.

Försäsongen för U-truppen har hittills präglats av fotbollsfitness, med mycket fysträning och fokus på fotbollskondition.

I söndags var det dags för matchpremiär, då det blev förlust mot Hammarby med 2–3 för P17-laget.

– En match som höll hög kvalitet från båda lagen. Det var jämnt och vi var nöjda med vår prestation. Vi fokuserade på vårt försvarsspel och hade en period i varje halvlek som var ganska bra för oss. Hammarby tog ledningen med 1–0, men vi kom tillbaka mot slutet av första halvlek och gjorde två mål (David Ryde och Mårten Engfors). Sedan har vi vår kanske bästa period i början av andra halvlek, där vi spelar ett stabilt försvarsspel och känns ganska kompakta. Sista 20–25 minuterna blev det lite svängigare, då båda lagen var lite trötta och hade gjort lite byten. Vi bytte chanser med varandra, men de skapade lite mer och lyckades både kvittera och göra sitt segermål. Men vi fick en riktigt bra match och det är vi nöjda med, säger Jonas Ökvist.

– Framöver blir det mer och mer fokus på vår spelidé och i princip en träningsmatch per helg, där vi kan praktisera den och sedan titta vidare på detaljer i den.

Kommande helg spelar U-lagen två matcher i Uppsala, då Sirius väntar båda gångerna. Först med ett lite yngre lag och sedan med ett lite äldre. Matcherna spelas 15.00 och 17.00 på söndag.

– Vi åker dit med i princip alla friska och tillgängliga spelare och ledare. Det ska bli spännande, säger Jonas Ökvist.