Visa fler äldre nyheter >

VSK Fotboll förstärker ledarstaben med en VM-trea.
Fredrik Ramström är tillbaka i klubben som A-lagstränare.
– Det känns som att komma hem igen. Jag har ju ett stort VSK-hjärta, säger han till vskfotboll.nu.

Ni som varit med förut kanske minns honom från resan mot den senaste allsvenska sejouren (1997). Då, mellan säsongerna 1989 och 1997, etablerade sig den egna produkten Fredrik Ramström i VSK Fotbolls A-lag.

Några år senare blev han ledare för klubbens tipselitlag. Nu drar han återigen på sig den grönvita tröjan – men denna gång som en av tränarna i A-laget. ”Rama” har längtat efter att få ge sig in i seniorfotbollen igen.

– Ja, det var ett tag sedan. Det känns verkligen spännande att få göra det igen, tillsammans med Ramin (Kiani, huvudtränare) och de tankar som han har om att utveckla VSK Fotboll. Det känns som att vi är på samma våglängd, säger han.

Det märks mer än väl att ”Rama” är glad över att äntligen vara tillbaka i ”sitt” VSK.

– Det känns jätteroligt. Jag har ju ett stort VSK-hjärta. Totalt sett har jag varit här i 22 år, så det ska bli väldigt härligt att få ikläda sig en grönvit overall igen. Det känns som att komma hem till min förening.

Ramin Kiani säger så här om klubbens nytillskott:

– Dels breddar vi ledarstaben, men framför allt spetsar vi den. Vi hoppas att ”Ramas” kunskaper och kompetens kan lyfta vår verksamhet ytterligare. Han har stor erfarenhet som spelarutbildare i Västmanlands Fotbollförbund de senaste sex åren och jobbar dessutom på Widénska Gymnasiet med individuell spelarutveckling. ”Rama” är seriös, proffsig och står för ett bra ledarskap.

Han har varit en av de drivande i utvecklingen av Widénska Gymnasiet, som i dag är ett elitinriktat idrottsgymnasium.

– Förut var det lokalt inriktat, med tio fotbollsspelare. I dag har vi 150 stycken, så det har varit en häftig resa. Mest utvecklande har det varit att jobba som fotbollsinstruktör, men också fortbildningen som har följt med de ökade kvalitetskraven från Svenska Fotbollförbundet. Att hålla kurser i pedagogiskt ledarskap har varit väldigt givande, precis som det har varit att jobba med fotbollens tränings- och tävlingslära, säger han.

Men allra senast kommer Fredrik Ramström från uppdraget som assisterande tränare i Sveriges P17-landslag. Han vann VM-brons för bara några veckor sedan.

– Dessutom tog vi EM-brons i våras. Det har varit en oerhört lärorik period. Häftigt att vara med på den nivån och se så mycket internationell fotboll. Jag fick bland annat ett stort ansvar för scoutingen av våra motståndare, för att vi skulle kunna skapa en spelidé som passade dem illa.

Ramin Kiani:

– Det är så klart en fjäder i hatten för VSK Fotbolls organisation att vi kan knyta till oss ”Rama”, som nybliven bronsmedaljör i VM.

Vad kan du mer bidra med till Grönvitt, ”Rama”?

– Mina erfarenheter, med allt vad det innebär. Ordning och struktur. Jag gillar att jobba med grupper och få dem att dra åt samma håll via gemensamma målsättningar. Dessutom tycker jag om att jobba med spelidéer utifrån de kvaliteter som finns i laget. Att plocka fram det bästa ur varje individ, det är väldigt intressant, funderar han.

Fredrik Ramström tillträder sin tjänst vid årsskiftet, men innan dess väntar ett gediget planeringsarbete inför 2014 tillsammans med övriga ledarstaben.

– Jag ser fram emot att jobba med träningsinnehållet, hitta vårt arbetssätt i träning och skapa en härlig laganda i gruppen. Det ska bli jättespännande att få vara en del av det. 2014 blir lite som en nystart för VSK. Jag är taggad, laddad och tycker att det ska bli väldigt roligt att få vara med i Grönvitt igen, säger en optimistisk "Rama".