Visa fler äldre nyheter >

Den uppskjutna hemmamatchen gör dubbelmötet till ett enkelmöte.
På söndagen spelar Grönvitt mot IFK Luleå på Skogsvallen i Norrbotten.
– Vi ska förbättra vårt kollektiva agerande, säger Erik Acar till vskfotboll.nu.

Söndagen i förra veckan blev ett riktigt antiklimax för VSK Fotboll och IFK Luleå. På grund av flygproblem kom Norrbottenslaget aldrig till Västerås och matchen fick skjutas på framtiden (till den 28 augusti).

Nu väntar nästa chans för lagen att möta varandra – den här gången på nordligare breddgrader. Under söndagen flyger Grönvitt upp till Luleå för match på Skogsvallen (avspark 17.00).

– Läget i truppen är fint just nu. Träningen i torsdags var väldigt bra, säger VSK Fotbolls huvudtränare Erik Acar (bilden).

Att förra matchen sköts upp tycks inte bekymra laget.

– Det betyder egentligen inte så mycket. Förutsättningarna är samma för båda lagen. Dessutom har vi haft en jättebra träningsvecka nu. Spelarna har sett pigga ut och är taggade för match igen. Det har nästan känts bra för vår del med ett litet uppehåll efter matchen i Svenska Cupen (seger mot Grebo med 5–2 efter förlängning), fortsätter Erik Acar.

Senaste seriematchen spelades den 30 juni mot Umeå FC. Då blev det förlust på hemmaplan med 2–3.

– Offensivt var det okej, men vårt kollektiva agerande i försvarsspelet måste vi förbättra. Det har vi pratat om och lagt ännu mer fokus på. VI måste hitta tillbaka till hur vi spelade i början av serien och jobba för varandra på samma sätt som då. Slita för varenda millimeter på planen och inte bli bekväma i vårt försvarsspel, säger Erik Acar.

IFK Luleå har spelat en positiv fotboll under vårsäsongen, ligger på femte plats i tabellen och har stundtals imponerat stort.

– Det är ett bra, spelande lag.

Vad kan vi förvänta oss för motstånd?

– De är ett starkt kollektiv som försöker rulla bollen efter backen. Jag såg matchen mot Umeå, där de var det klart bättre laget men ändå förlorade matchen (2–3). Precis som tidigare är de också bra på fasta situationer: långa inkast, hörnor och frisparkar. Det blir så klart en tuff match, säger Erik Acar.

Före detta Kalmarspelaren Daniel Ahonen har gjort nio mål för IFK Luleå och omgärdas av ihärdiga flyttrykten. Norrettans överlägsna serieledare IK Sirius tycks ligga närmast till hands att värva anfallaren.

– Han kom ju förra hösten och var deras utropstecken då. Nu har han gått från klarhet till klarhet och visat att han är en duktig målskytt. Han levererar hela tiden. Men Luleå har fått in fler spelare som är intressanta. Jag tänker framför allt på Ibrahim Kallay (offensiv mittfältare som spelade i Umeå i fjol), som verkligen är duktig och viktig för deras spel, säger Erik Acar.

Vad har ni ledare tryckt på inför den här matchen?

– Framför allt att vi håller ihop våra lagdelar i försvarsspelet. Att vi spelar väldigt disciplinerat och ser upp med deras fasta situationer. I vårt eget anfallsspel handlar det mest om att vi ska känna en trygghet i det vi gör och tro på det kollektiva spelet.

Framåt behövs förstås mål för att resa hem med tre efterlängtade poäng till Västerås. Då är det tacksamt att anfallsduon Jonathan Böckert och Dennis Hansson imponerade i sina inhopp i Svenska Cupen mot Grebo.

Böckert stod för två mål och blev matchvinnare. Dennis, å sin sida, svarade för ett mål och låg bakom självmålet som innebar slutresultatet 5–2 till Grönvitt.

– Klart att det betyder mycket både för dem och för laget. Vi har ju inte haft någon riktig målspruta i år, utan fördelat målskyttet på flera spelare. Skönt att båda två visar att de vill spela från start framöver, säger Erik Acar.

Matchen mot IFK Luleå börjar 17.00 på Skogsvallen och rapporteras på VSK Fotbolls Facebook-sida. Du behöver inte ha ett konto för att läsa våra uppdateringar.