Visa fler äldre nyheter >

Haci Aslan tog över ett färdigt bygge med minimala resurser.
Men under året har 27-åringen bevisat sitt värde för VSK Fotboll – och nu ger han sin syn på fotbollsåret 2011 med sikte på framtiden.
– Den som inte kan acceptera de ekonomiska förutsättningarna ska inte vara sportsligt ansvarig i VSK Fotboll. Jag håller på med det här för att jag tror på möjligheterna att utveckla klubben, säger han till vskfotboll.nu.

I början av 2010 utökades VSK Fotbolls sportsliga organisation när Haci Aslan (bilden) utsågs till scoutingansvarig för A-lagsverksamheten i Grönvitt.

Då synade han möjliga prospekt och motståndare i norrettan.

Ett år senare var han sportsligt ansvarig för en nykomling i superettan – med klara förutsättningar: spikad trupp och snäva ekonomiska resurser.

– Så jag påbörjade analysen av spelarnas och klubbens framtida möjligheter. Hur fortsätter vi att utveckla grabbarna och det spelsätt som klubben står för? Det handlade mycket om att analysera truppen på lång sikt. Jag identifierade olika roller och kategorier i laget samt vilka spelare som passade in var – som exempelvis ledare, trotjänare eller individualisten som bryter spelmönstret, säger han dagarna före nyårsafton.

Har du hittat dessa spelartyper?

– Jag tycker att vi är en bra bit på vägen, så pass att jag vet hur det skulle kunna se ut om ekonomin tillåter. Dessa två delar – ekonomin och fotbollen – lever alltid i symbios och vi måste ta hänsyn till vad som är realistiskt.

Säsongen i superettan blev en besvikelse även om kontraktet fanns inom räckhåll när höstspelet lovade mer.

– Tyvärr fanns inte tron riktigt där från början. När vi väl vågade kunde vi slåss med alla lag på samma premisser, säger Haci Aslan.

De svaga resultaten var en av anledningarna till att förlusten mot Assyriska i omgång 13 (0–2) innebar ett tränarbyte.

In kom Erik Acar – med Stefan Bärlin och Peter Markstedt som assistenter.

– Det var många faktorer som spelade in, men det som framför allt fick oss att agera var att vi inte presterade som ett lag. Många gånger var vi inte ens i närheten av att vinna.

Efter sommaruppehållet och dubbelmötet mot Qviding såg spelet snart en ljusning.

– Om utfallet hade blivit bättre utan förändring får vi aldrig veta, men det vi kan säga är att det faktiskt blev bättre efter skiftet. Vi tog 19 poäng på 17 matcher och hotade motståndarna på ett helt annat sätt än tidigare. Vi vågade utmana dem, säger Haci Aslan.

Varför blev laget bättre, trots att vi faktiskt förlorade några spelare under sommaren?

– Grabbarna trodde på sig själva på ett helt annat sätt och de växte med uppgiften. Min filosofi är att spelarna inte ska vara helt styrda, även om det måste finnas en viss grundstyrning. De måste få vara kreativa och våga utmana sig själv och sina motspelare, ta eget ansvar och ta besluten. Då utvecklas man och känner glädje.

Efter säsongen ville duon Acar & Markstedt båda bli huvudtränare – valet föll på Erik Acar.

– Han är skicklig på att maximera varje spelares prestation. Dessutom är han pedagogisk och väldigt öppen – bestämd samtidigt som spelarna ska få tycka till. Det tror jag att många spelare uppskattar.

Av spelarna som försvann blev en av dem allsvensk: Simon Lundevall värvades av Gefle IF.

På lån till Husqvarna gick Patrik St Cyr och Daniel Andersson.

– Affärerna var väldigt gynnsamma för oss i det läget. Lundevalls kontrakt var på väg att gå ut men vi lyckades ändå få bra betalt. Gällande St Cyr och Andersson var vi tvungna att minska verksamhetens kostnader – och tillsammans med andra åtgärder säkrades den miljon som krävdes för elitlicensen. Annars hade vi kanske spelat i division 2 i dag, säger Haci Aslan.

Om en spelares utveckling är tydlig för en utomstående har din varit detsamma för oss som jobbar i klubben. Vad har du förbättrat?

– Som sportsligt ansvarig i VSK Fotboll har jag lärt mig jättemycket om ekonomi. I Grönvitt har den inte alltid varit den bästa – men med små medel har vi gjort så mycket vi kan. Det är inte alltid det enklaste, men jag tycker ändå att vi har fått ut väldigt mycket av det. Det handlar helt enkelt bara om att anpassa munnen efter magsäcken och inte äventyra ekonomin för någon värvning, säger Haci Aslan och fortsätter:

– Många kanske tänker att två, tre värvningar inte är världens grej. Men skriver vi treårsavtal med varje spelare – där var och en får en måttlig division 1-lön – så blir det väldigt mycket pengar. Det får aldrig bli så att vi riskerar ekonomin för att uppnå sportsliga resultat och det kommer aldrig att vara min tanke. Vi måste se till att vara i balans.

Hur ser du på att lägga ner många timmar ideellt arbete för VSK Fotboll?

– Det är inte bara jag utan många andra som också gör det. Jag känner att klubben drivs av personer med hjärta och passion för VSK Fotboll och ser inte ideellt arbete som ett problem. Utan fotbollen skulle jag ju inte vara den person jag är i dag – det är det roligaste som finns och nu får jag syssla med det i den klubb jag har ett hjärta för, säger Haci Aslan.

Hur har klubben utvecklats under din tid?

– Vi tänker mer elitinriktat nu än förut: ställer höga krav på varandra och har högt i tak. Det bidrar till att vi går framåt.

Under hösten har ett antal spelaraffärer med större klubbar genomförts av VSK Fotboll, den största naturligtvis när Victor Nilsson Lindelöf skrev på för Benfica (men ”Vigge” stannar i VSK Fotboll till sommaren).

– För mindre än ett år sedan trodde knappast någon att en av våra spelare skulle uppnå den framgången vid så ung ålder. Men med rätt inställningar har "Vigge" visat att det går och vi unnar honom flytten med tanke på hans enorma vilja att utvecklas.

Övergångspengar betyder dock inte per automatik en direkt återinvestering i spelartruppen.

– Jag vill understryka att spelarintäkter inte rakt av läggs på nya spelare. Vi har en budget att följa och avser att på sikt sanera våra skulder samt utveckla våra ungdomar men också klubbens organisation, säger Haci Aslan.

Det är ett osvikligt faktum att ständigt återkomma till de ekonomiska begränsningarna.

– Den som inte kan acceptera det ska inte vara sportsligt ansvarig i VSK Fotboll. Jag håller på med det här för att jag tror på möjligheterna att utveckla klubben.

Nästa år väntar norrettan igen. Hur ser du på den serien?

– Vi vet vad norrettan har att erbjuda och det finns väldigt bra lag här. Sirius, Dalkurd och Vasalund är några att räkna med – och ett lag som Forward är alltid lurigt att möta. Men vi vet också att vi ställer väldigt bra spelare på banan och kan bjuda upp till dans. Dessutom kommer vi att spela ett antal publikmatcher mot bland annat Eskilstuna, Enköping och Dalkurd. Vi vet att vi kommer att få ett riktigt starkt stöd av våra supportrar – det har de visat i år. Trots att det har varit tungt har de alltid funnits där för att stötta laget.

Inga större utsvävningar är att vänta för VSK Fotboll i ”silly season”, alltså. Men hur ser du på den nuvarande truppen?

– Kvalitet har vi gott om. Och ju mer som finns av det, desto bättre utveckling får vi, säger Haci Aslan.

Diskussionen om hur bred en trupp ska vara, var står du där?

– Jag föredrar kvalitet framför kvantitet. Många säger att det är viktigt med en bred trupp, men det är framför allt viktigt att ha kvalitet i stället för utfyllnad. Jag ser gärna en något smalare trupp där alla är riktigt bra och kan sporra varandra på träningar och i matchsituationer, säger Haci Aslan.

Men ponera ett läge där truppen drabbas av ett par skador: vad gör vi då?

– Vi har inte varit rädda för att plocka upp spelare från akademin till A-lagets träningar och varför skulle vi vara det nu? De får känna på träningstempot. Så länge vi plockar upp grabbarna med tanke och omsorg kan vi hjälpa dem att utvecklas på rätt sätt.

Ny i truppen är en av division 1-seriernas allra bästa målvakter: Aly Keita från Syrianska IF.

– Att han har hållit till på andra sidan Vallbybron spelar ingen roll för mig. När vi har fört en dialog med Aly har vi varit väldigt noga med att påpeka att han kommer hit för att fortsätta sin utveckling. Aly är övertygad om att vi kan hjälpa honom och att division 1 skulle vara Aly Keitas topp har jag väldigt svårt att tro. Därför är han hos oss, säger Haci Aslan.

När VSK Fotboll tidigare i höst valde Erik Acar som tränare gjorde man det med utgångspunkt från en profil kring hur fotboll ska spelas i Grönvitt.

Här är svaret:

– Vi ska spela en glad, offensiv anfallsfotboll och inte vänta på motståndarna. Vi har inte för avsikt att spela på omställningar utan ska vilja ha boll, äga den och vara kreativa. Visst ska vi också kunna hugga på motståndarnas misstag ibland, men ambitionen är att ha och föra boll. Då kommer spelarna att utvecklas och känna glädje, säger Haci Aslan.

Och detsamma gäller i Fotbollsakademin.

– Det ska finnas en röd tråd till A-laget. De som tränar med akademin vara inspelade på en modell och veta sina uppgifter när de får chansen.

För den totala sportsliga utvecklingen spelar samarbetsklubbarna VIK Fotboll och Gideonsbergs IF en stor roll för VSK Fotboll.

– Vi är väldigt glada över att ha dem vid vår sida. Utan dem skulle vi inte klara av det här.

När VSK Fotboll gör avspark mot Vasalund i norrettan den 16 april 2012: vad ska supportrarna vänta sig?

– Ett lag som fortsätter att kämpa, har viljan att utvecklas och spelar en trevlig anfallsfotboll. VSK Fotboll ska vara ett offensivt lag.

Och för dig personligen: vilka är dina förhoppningar?

– Det är viktigt för mig att ställa upp med ett så bra lag som möjligt, med hänsyn till ekonomin i klubben. Sportsligt hoppas jag på spelare som tar ytterligare kliv i sin fotbollsutveckling för att främja både sig själva och VSK Fotboll i framtiden. Jag vill också passa på att önska alla grönvita en god fortsättning och att vi återses 2012 på Swedbank Park, säger Haci Aslan.