Visa fler äldre nyheter >

VSK Fotboll åkte ur superettan – men nådde också två SM-semifinaler. Här ger Peter Brandt sin syn på 2011 och framtiden för Grönvitt. "Vi har inget behov av att sälja spelare", skriver ordföranden i en krönika.

Jag har för avsikt att vid några tillfällen under säsongen ge VSK Fotbolls bild av vad som händer i och omkring klubben. Den senaste tiden har varit händelserik och därför kan det vara lämpligt att ge en lägesrapport.

Ingen med intresse för VSK Fotboll kan ha missat Victor Nilsson Lindelöfs övergång till Benfica. Jag tror att "Vigge" och vi som var inblandade i affären fick nypa oss i armen för att inse att det var verklighet. Och att Mattias Metes övergång till Åtvidaberg blev klar i direkt anslutning förstärker känslan av en mycket intensiv period. Nu är den största fotbollsaffären i VSK Fotbolls historia i hamn. Vi har landat och Victor Nilsson Lindelöf befinner sig i Thailand på en välförtjänt semester.

Ingen har heller kunnat missa att VSK Fotboll har haft ett besvärligt ekonomiskt läge. När den nuvarande styrelsen tog över efter årsmötet den 22 februari visste vi att det var en tuff situation – sportsligt och ekonomiskt. Att komma tillbaka till superettan efter fem år i division 1 kändes som en utmaning och en möjlighet. Det ekonomiska läget var däremot betydligt sämre än vad som framgick av siffrorna på årsmötet. Det negativa egna kapitalet uppgick till hela tre miljoner kronor.

Spel i superettan ställer krav på att skulder till staten (arbetsgivaravgifter och skatter), förbundet och andra klubbar ska vara reglerade innan 31 augusti för att få elitlicens. Detta tvingade oss till kraftfulla åtgärder för att klara skulder på cirka en miljon kronor som kunde relateras till elitlicensen. Det lyckades vi med men det innebar också att några spelare försvann genom försäljning och utlåning.

VSK Fotboll har genom dessa övergångar skapat en grund för att nå en ekonomi i balans. Detta ska vi göra genom att i första hand stärka organisationen och säkerställa en långsiktig satsning på akademiverksamheten. Fotbollsakademin har under säsongen gjort VSK Fotboll till den mest framgångsrika klubben i Sverige på ungdomssidan. Inte ens de stora allsvenska lagen förmådde att ha både P 17- och U19-lagen i SM-semifinal. Dessutom har flera spelare under och efter säsongen flyttats till seniortruppen. Det är för övrigt Fotbollsakademins primära uppgift.

I samband med övergångar hamnar fokus lätt på de ekonomiska realiteterna och man tappar ibland bort spelarna. Alla inser säkert vilken fantastisk möjlighet Victor Nilsson Lindelöf nu får att utveckla sitt fotbollskunnande i en av Europas storklubbar. VSK Fotboll kan känna stolthet över att under några år ha bidragit till Victors utveckling. Mattias Mete deklarerade tidigt att han ville spela i en högre serie än division 1. När han fick chansen i allsvenskan hade vi ingen ambition att stoppa detta. VSK Fotboll tackar Mattias för hans insatser under säsongen (bland annat tolv mål) och önskar honom lycka till i ÅFF.

I måndags inleddes träningen efter några veckors uppehåll och därmed är säsongen 2012 igång. Jag hoppas att du har sett de fyra filmade inslagen på VSK-TV. Det återstår cirka fyra månader till seriepremiären och visst kan man ibland hålla med dem som kritiserar fotbollen för att ha ”världens längsta försäsong”. Denna präglas också i hög grad av det som i vissa kretsar kallas ”silly season”, tiden fram till den 31 mars då transferfönstret stänger.

Visst kan det vara lite ”silly” ibland men i år har jag känslan av att det har börjat ovanligt tidigt och varit väldigt ”silly”. Naturligtvis gav Victor Nilsson Lindelöfs övergång till Benfica extra energi åt spekulationer och hypotetiska resonemang. Men att påstå att stora delar av spelartruppen kan lämna VSK Fotboll – som vissa lokala medier framställt det – känns inte seriöst.

Låt mig slå fast följande. Merparten av VSK Fotbolls spelare har kontrakt i ett eller två år till. En av våra strategier för att klara det bekymmersamma ekonomiska läget är visserligen att sälja spelare som är intressanta för andra föreningar men efter uppgörelsen med Benfica föreligger inget akut behov av att sälja fler spelare. Vi kommer dessutom med all sannolikhet att kunna redovisa ett positivt rörelseresultat för säsongen 2011 på cirka 300 000 kronor.

Däremot kan jag inte utesluta att någon försäljning sker då ett sådant beslut är avhängigt av flera faktorer. Inte minst den enskilde spelarens möjlighet till utveckling genom att exempelvis spela på allsvensk nivå. Givetvis måste också ersättningen för spelaren vara på rätt nivå så att vi ska kunna fortsätta att utveckla verksamheten och därmed försörjningen av duktiga fotbollsspelare.

Mitt snart första år som ordförande i VSK Fotboll har varit tufft och omtumlande men samtidigt stimulerande och utvecklande. Min närmaste omgivning i klubben har gjort ett fantastiskt jobb och bland annat därför har jag meddelat valberedningen att jag kandiderar för en ny period.

Peter Brandt
ordförande
VSK Fotboll