Visa fler äldre nyheter >

Här är VSK Fotbolls största transfer någonsin.
Victor Nilsson Lindelöf är klar för SL Benfica.
– Väldigt roligt för "Vigge" och viktigt för oss, säger ordföranden Peter Brandt till vskfotboll.nu.

Victor Nilsson Lindelöf (bilden) debuterade i VSK Fotbolls representationslag redan för två år sedan – och den gångna säsongen var han given i startelvan i superettan och utsågs till Årets lirare.

I sommar flyttar han till Portugal.

Och ska alltså spela för Benfica.

– "Vigge" har svarat för starka prestationer i VSK Fotboll och i pojklandslagen och det är naturligtvis smickrande för honom och oss att hans fotbollskarriär fortsätter i en av de mest kända klubbarna i Europa, säger Peter Brandt.

VSK Fotboll har tidigare sålt spelare som Pontus Kåmark (IFK Göteborg), Peter Markstedt (Barnsley) och Stefan Bärlin (IFK Göteborg och Start, Norge).

Affären med Benfica är större ekonomiskt redan initialt.

– Dessutom har vi skrivit in klausuler i avtalet med Benfica men hur mycket dessa genererar beror förstås på "Vigges" fortsatta utveckling som yrkesspelare.

17-åringen kommer att spela för VSK Fotboll under vårsäsongen 2012 och byter sedan till Benficas röda tröja.

– Publiken kommer alltså att kunna följa honom på Swedbank Park fram till sommaren nästa år, konstaterar Peter Brandt.

Grönvitt tvingades i augusti att få in en miljon kronor för att säkra Svenska fotbollförbundets elitlicens.

Pengajakten lyckades.

Hur viktigt var det för VSK Fotboll att affären med Benfica säkrades?

– Vi tvingades i februari att ta över ett underskott på närmare tre miljoner kronor och eftersom vi spelar i ettan 2012 går vi miste om årets elitstöd på uppåt fyra miljoner. Jag tror att de flesta inser att att det är nödvändigt för oss att sälja spelare och reducera kostnader för att få en ekonomi i balans.

Styrelsens sportsligt ansvarige Haci Aslan följde med Victor Nilsson Lindelöf och hans familj till Lissabon och slutförhandlade med Benfica.

– Vi hade inte sytt ihop den här affären utan Haci Aslans stora engagemang och kunnande, säger Peter Brandt med beundran i rösten.

LÄS ALLT OM REKORDTRANSFERN
"Vigge" om flytten: "Svårt att ta in allt"
"Benfica hyllade VSK Fotbolls akademi"

SPELAR I CHAMPIONS LEAGUE
SL Benfica grundades 28 februari 1904 och är alltså ganska precis en månad yngre än VSK Fotboll. Benfica var med vid starten av den portugisiska ligan och är tillsammans med Sporting och Porto den enda klubben som alltid spelat i högsta divisionen (Primeira Divisão).
Klubben hade under 1960-talet ett av Europas bästa lag och bröt 1961 Real Madrids dominans.
Sven-Göran Eriksson ledde Benfica till ligasegrar 1983 och 1984 och final i Uefacupen 1983 mot Anderlecht. 1988 och 1990 nådde Benfica final i Europacupen för mästarlag.
Kända svenska spelare i klubben: Mats Magnusson, Stefan Schwarz, Glenn Strömberg och Jonas Thern.
För fem år sedan nådde Benfica kvartsfinal i Uefa Champions League och just nu leder klubben grupp C – före Manchester United.
Källor: Wikipedia och Uefa