Visa fler äldre nyheter >

Han dominerade juniorallsvenskan på vägen mot serieseger och ledde VSK Fotboll till SM-semifinal.
Nästa säsong söker Simon Johansson en ny utmaning – i A-laget och division 1 norra.
– Jag ska utvecklas ännu mer, säger han till vskfotboll.nu.

Att Simon Johansson (bilden) är en skicklig bolltalang var känt redan när mittfältaren – då forward – kom till VSK Fotbolls akademi.

Potentialen var alltså tydlig – och i år kom genombrottet.

Belöningen: ett A-lagskontrakt, som undertecknades i går.

– Oerhört roligt! Kul att jag får uppskattning för att jag har gjort det bra i år i juniorerna, säger Simon Johansson.

Kände du att det var dags nu, efter en så fin säsong?

– Det tycker jag väl. Spelet har gått bra i år och jag känner att jag ska ta steg till att utvecklas ännu mer – så det här blir en bra utmaning.

Vilka egenskaper tar du med dig upp till A-laget?

– Att jag löper mycket på planen. Kämpar mycket – och sedan tekniken, där jag har utvecklat passningsspelet och vet mer vad jag ska göra på planen när jag får bollen, säger den poängstarke mittfältaren.

Och det var just det, hur Simon Johansson har utvecklat sinnet med bollen i besittning.

Det berättade han om i Heja Grönvitt i somras – och dessutom i ett radioinslag i P4 Västmanland efter vinsten i SM-slutspelet mot Malmö FF (3–2), där han var bäst på plan och låg bakom samtliga VSK-mål.

– Det har varit lite av ett problem i många år att jag har hållit för mycket i bollen, jag har varit ganska divig av mig. Men det har gett mig den goda tekniken också – och nu har jag lärt mig att värdera rätt mer än förut. Och det ska jag träna ännu mera på, säger Simon Johansson.

VSK Fotbolls talang hyllar akademichefen Jörgen Zetterström som en stor del i sin utveckling.

– Jag har alltid hört vad jag ska förändra men aldrig riktigt vetat hur jag ska göra. Men av "Z" har jag fått riktigt bra instruktioner, så nu vet jag vad jag ska göra när jag får bollen, säger han.

Men du har ju fortfarande haft enormt mycket boll i juniormatcherna?

– Jag vill ha mycket boll och "Z" vill att jag ska styra vårt offensiva spel. Hålla i mycket och driva genom lagdelarna. Han har inte "pushat" på för mycket att jag ska släppa bollen hela tiden, utan vill att jag ska göra det jag är bra på.

Snart väntar alltså A-lagsträning, när december månad inleds.

Men viss erfarenhet finns redan.

Bland annat från årets höstsäsong – och då har Simon Johansson imponerat på ledare och spelare, inte minst med sina vassa avslut.

– Nu vågar jag ta för mig på ett helt annat sätt. Det handlar mest om det – och då har det gått mycket bättre, säger han och jämför med när han inte riktigt fick till det under fjolårsvinterns försäsongsträning.

Har du hunnit tänka något på nästa år än?

– Lite grand – och jag vill ju så klart ta en plats. Jag ska jobba hårt, så får vi se hur det går.

Men även om A-laget är på semester och inte återkommer förrän om knappt en månad är Simon Johansson redan i full gång med förberedelserna inför nästa år.

– Jag tränar med akademin i morgon efter att ha varit ledig i en vecka – men då har jag gymmat mycket själv. Min plan är att vara inne i tempot och vara med redan från början, säger Simon Johansson.

Som alltså om bara några veckor drar i gång försäsongen – och ser fram emot norrettan 2012.

RELATERAD LÄSNING PÅ VSKFOTBOLL.NU
VSK Fotboll flyttar upp duo: "Kvaliteter"

En intervju med Dennis Persson kommer senare under kvällen.