Visa fler äldre nyheter >

MOTSTÅNDARPROFILEN: DEGERFORS IF. Vi grönvita känner honom väl som "Ante". I morgon gästar Andreas Ljunggren Eriksson Swedbank Park med sitt Degerfors – mot sitt genombrotts lag. – Det var i VSK allt tog fart, säger han till vskfotboll.nu.

Vi är nog många som minns "Ante" Erikssons (bilden) tid i Grönvitt med stor glädje.

Uppvisningarna på vänsterkanten underhöll publiken på gamla Arosvallen och tillintetgjorde motståndarnas högerbackar.

Är han samma läckra spelare i dag?

– Haha, jag hoppas att jag har tagit kliv framåt. Men när jag har bollen vill jag spela mitt eget spel. Om det är roligt eller inte får andra bedöma – men visst kör jag lite sköna finter så där, men jag är även mycket taktisk. Det varierar från match till match: ibland behövs det enda och ibland det andra, säger "Ante".

I Degerfors laguppställning känner vi honom dock som Andreas Ljunggren Eriksson sedan en tid tillbaka.

"Ante" i Grönvitt har förbytts mot "ALE" i "Rövitt".

Resan till Värmland har tagit vägen förbi Sveriges närmaste stad, Enköping, men inleddes i Sala innan satsningen tog fart i VSK Fotboll när "Ante" var 14 år gammal.

– Det finns mycket minnen. Det var i Grönvitt som allting startade och det är en stor del av mitt fotbollsliv, säger han.

– Det var i VSK som allt tog fart. Där har man haft sin utveckling innan man gick vidare.

Frågan är måhända sanslöst klyschig, men jag undrar om "Ante" kan tänka sig en återkomst till Grönvitt – någon gång i framtiden.

– Jag stänger aldrig några dörrar till någonting. Man vet vad man får i VSK Fotboll, säger han.

Efter att ha varit med i superettan ett par år följde Andreas Ljunggren Eriksson med VSK Fotboll till division 1 norra och spelade kvar till sommaren 2007.

Då lockade superettan – och Enköpings SK.

– Det kändes kul att ta ett steg upp. Roligt och bra för utvecklingen.

En och en halv säsong blev det i superettan – innan ESK trillade rakt ner till "tvåan" säsongerna 2008 och 2009, med "Ante" i laget.

– 2008 var ändå jäkligt utvecklande. Jag fick ett stort förtroende så det året var personligen ett bra år, även om vi åkte ur, säger han.

Från norrettanåret 2009 minns vi mycket väl när Salasonen gav ESK ledningen med 1–0 mot Grönvitt på Enavallen den 18 maj.

"Ante" tog sats och knorrade in frisparken i VSK-målvakten Martin Sundströms första kryss.

– Speciellt så klart, men alltid kul att göra mål.

ESK föll alltså helt igenom den säsongen – ner till division 2 norra Svealand – och förlorade klart med 1–5 i höstmötet på Swedbank Park i Västerås efter ett hattrick från BP-lånet David Carlsson.

Då var "Ante" inte med på grund av skada.

Och halvåret senare spelade han superettan med Degerfors IF.

– Det har gått bra både förra året och i år. Då hade vi en dipp och var inte med i toppen – men i år är vi mycket, mycket jämnare. Nu är det sju omgångar kvar och vi ser ut att hänga på – så det är positivt, säger den klurige vänsteryttern.

– Det finns absolut en stor möjlighet att nå kvalplatsen, det skiljer ju bara fyra poäng upp till Giffarna. Vi går absolut för den.

I en offensiv satsning kryddades Degerforstruppen i somras med liberianske Elfsborgsanfallaren Amadaiya Rennie, i våras utlånad till allsvenska succéfemman GAIS.

– En bra bollspelare. Han är trygg med boll och kan göra det lilla oväntade, säger "Ante" – som inte är ensam västeråsare i värmlandslaget.

Förre VSK:aren Christopher Brandeborn finns också han i seriefyrans anfallsarsenal.

– Riktigt duktig, bra med boll och gör det oväntade. Absolut en av våra luriga spelare, säger "Ante".

Under DIF:s nykomlingsår 2010 ledde laget serien fram till och med den 19:e omgången men rasade under säsongens slutskede, dock utan risk för nedflyttning.

I år har man alltså stabiliserat prestationerna.

Men efter två raka förluster var ändå segern i söndags mot Hammarby (3–2) hemma på Stora Valla så oerhört viktig.

– Vi var bra då, men de tog ledningen innan vi gjorde 1–1. Så gjorde de 1–2 när vi var som bäst. Det kändes lite konstigt, men vi vände starkt.

På söndag väntar alltså en kär återkomst på Swedbank Park när "Ante" äntrar Västerås fotbollsscen än en gång.

– Men jag har sett några matcher i år, avslöjar han.

– Vi ska sätta full fart och absolut hänga på i rejset uppåt, säger Andreas – numera Ljunggren – Eriksson.