Visa fler äldre nyheter >

MOTSTÅNDARPROFILEN: ÖSTERS IF. Lokalproducerad måltjuv med hjärta för Öster.
Det är Matteo Blomqvist Zampi.
– Jag har bra näsa för mål, säger han till vskfotboll.nu.

Matteo Blomqvist Zampi (bilden) presenterade sig på allvar för den något bredare publiken när han på tilläggstid satte spiken i kistan (2–1, totalt 3–1) mot Qviding i fjolårshöstens superettakval hemma på Värendsvallen.

Anfallaren blev överlycklig och firade i kapp med supportrarna.

Att hjärtat klappade i Östertakt syntes tydligt.

– Har mycket släkt som har spelat i klubben och Öster i mitt hjärta. Jag brinner för den här klubben, säger han inför söndagens möte med VSK Fotboll på Swedbank Park (avspark 17.00).

Matteo beskrivs ofta som en snabb och rivig forward – som spelar med just hjärtat.

– Det har nog mycket med mitt spelsätt att göra. Jag är en sådan spelare som verkligen krigar och brinner för fotbollen, säger han.

Hur skulle du annars vilja beskriva dina egenskaper?

– Snabb och med bra näsa för mål. Jag kan sätta dit bollarna och tycker själv att jag har ganska så bra speluppfattning – och det som krävs för att vara en bra målskytt, säger Matteo.

Under debutsäsongen i superettan 2010 – det succéartade slutet till trots – blev det inte mer än tre starter och sex inhopp för Öster.

Men speltiden ser ut att successivt öka.

I år har anfallaren startat i nio matcher, hoppat in i nio – och dessutom gjort fem mål och två assist.

– Det har blivit lite in och ut ur startelvan, konstaterar han.

Hur sammanfattar du din säsong?

– Jag måste säga att jag ändå är nöjd med det jag har gjort hittills i år. Har kämpat vidare och visat vad jag går för, säger Matteo Blomqvist Zampi.

I våras kunde han ha blivit matchhjälte när VSK Fotboll kom till Värendsvallen.

Men målet i den första halvleken dömdes bort – felaktigt, så här med facit i hand.

– Ja, exakt. Det var ett inlägg och jag gick in i duell med målvakten och nickade bollen i mål. Domaren tyckte att jag ruffade, men alla som jag har snackat med och efter att ha sett reprisen på dvd – det var liksom mål. Jag nickade först och smällde ihop med målvakten efter det. En ren duell egentligen, säger anfallaren.

Hur minns du matchen i övrigt?

– Jag kommer ihåg att VSK låg långt ner och försökte att ställa om på oss. Vi pressade på och hade mycket boll men kom inte riktigt igenom. Hade ganska många halvchanser.

Efter Östers seger senast (2–0 mot Brommapojkarna) placerar sig den klassiska föreningen på en sjundeplats i superettan.

Ett riktigt mittengäng.

– Vi behöver inte stirra så mycket på tabellen. Om vi gör vårt så kommer det att se bra ut efter den sista matchen.

Östers nye tränarpar Roar Hansen och Karl-Gunnar Björklund har nu fått en halv säsong på sig att sätta sin prägel på laget.

Vad skiljer laget mot i fjol?

– Det är svårt att säga. Men när spelet väl stämmer spelar vi mycket bättre fotboll. I fjol var första året i superettan och det är alltid tufft. I år stämmer det lite bättre, vi vet var vi har varandra, säger Matteo Blomqvist Zampi.

På vilka sätt har tränarna påverkat ert spel?

– De har kommit in med passningsspelet och mycket rörelse. Säger till oss varje träning hur vi ska spela och ser till att vi aldrig tappar det. De är på oss direkt i fall vi faller lite utanför ramarna.

Öster har, liksom VSK Fotboll, satsat stort på de lokala spelarna. Många smålandsungdomar finns nu i A-laget.

– Kul är det. Många unga är på väg upp och är redan bra spelare, det känns riktigt bra faktiskt. Man märker att de börjar ta in spelare redan i tidig ålder till fotbollsgymnasiet. Det finns några 94:or som tränar med A-laget, säger Matteo.

Hur tycker du att möjligheterna ser ut för Öster framöver, bland annat med en ny arena på gång?

– Det ser ganska ljust ut, tycker jag, i och med att vi får en ny arena nästa sommar. Vet inte hur det ser ut med ekonomin, men med ny arena och allt tror jag att det bara kan bli bättre och bättre.

En del i framtidssatsningen, förutom egna talanger, är naturligtvis några värvningar utifrån för att spetsa truppen.

Johan Persson hämtades från danska Esbjerg i somras.

– En jävla bra spelare med en bra attityd. En riktig Gattuso (Gennaro, AC Milans mittfältare) på mitten. Han krigar, går in i dueller och vinner boll väldigt bra.

Östers nysatsning har fått en lovande inledning – och efter segern mot BP ser säsongen 2011 allt bättre ut.

– Var en ganska bra match, tycker jag. Vi hade mycket boll och en del lägen, borde kanske ha gjort något mål tidigare. Men vi visade tålamod och till slut gjorde vi 1–0 och direkt efter 2–0. En stabil insats, säger Matteo Blomqvist Zampi.