Visa fler äldre nyheter >

MOTSTÅNDARPROFILEN: GIF SUNDSVALL. Han frälste VSK Fotboll med fyra mål på fyra matcher 2009. Nu leder Pontus Engblom skytteligan i GIF Sundsvall.
– Jag känner att jag har bidragit, säger anfallaren till vskfotboll.nu.

VSK Fotboll hade haft en tung vårsäsong när förre VSK:aren Daniel "DG" Gustavsson och Pontus Engblom (bilden) lånades in från AIK under hösten 2009.

Den offensiva duon debuterade i hemmaderbyt mot Syrianska IF – och stod för fyra av målen i 5–0-segern.

Pontus gjorde två i sin grönvita debut.

– Det var härligt att få spela i VSK Fotboll och derbyt var något speciellt – fruktansvärt kul! Ett division 1-derby med så mycket folk (2 718 VSK:are) och en sådan atmosfär – kul att man fick sätta dit två mål, minns han.

Då blev det fyra matcher totalt och även fyra mål. I fjol blev det också en match – den när VSK Fotboll firade seriesegern mot Vasalund på Skytteholm, ett stenkast från Engbloms hemvist AIK.

– Det blev ganska konstigt när det redan var klart innan matchen. Men det var en fin atmosfär under hela matchen och jag fick chansen att gratulera grabbarna, säger Pontus.

I dag återfinns anfallaren i GIF Sundsvall – nuvarande serietrea i superettan.

Även denna gång på lån.

– Det började ganska bra, men jag hamnade lite i en svacka och var petad några matcher. När jag spelar framför ett så bollskickligt mittfält gäller det att hålla sig på rätt ställe så ofta som möjligt så dyker läget upp. Nu har jag gjort sju mål och tre assist så jag känner att jag har bidragit, säger Pontus Engblom.

När VSK Fotboll mötte "Giffarna" på Swedbank Park (0–0) fick Pontus hoppa in.

– Vi fick vara nöjda med en poäng, VSK var det bättre laget i den matchen och vi kom inte alls upp i normal standard. VSK gjorde oss dåliga och var samtidigt bra, säger han.

Efter den matchen lossnade det till slut för ett trögstartat Giffarna – som tog sju raka segrar med 17–1 i målskillnad.

– Vi hade gjort många bra fajter men inte fått några poäng i början. Vi trodde på vårt koncept och jobbade utifrån det. Då lossnade det med storm och vi vann sju raka. Det var lite så vi kände också: om vi valde att tro på det hela tiden och inte tvivla så hoppades vi att det skulle vända. Och det gjorde det, säger Giffarnas skyttekung.

En förklaring till segrarna är ett antal oerhört snygga mål.

Mot Falkenberg, till exempel, for Ari Skúlasons vänsterskott in som en projektil bakom en chanslös Stojan Lukic – och Emil Forsbergs frisparkskanon var inte mycket sämre.

Kolla bara på den här länken.

Och här gör Denis Ramos dos Santos ett av årets mål i superettan (efter 2.00 i klippet)

– Ja, det har blivit några riktiga strutar i år, nästan som Eurogoals tänkte jag säga. Vi har så pass mycket spelskickliga spelare. Emil och Ari har gjort två drömmål med ett långskott och en jättefrispark – och utöver det har vi haft några individuella prestationer med kliniska avslut. Det känns som att vi har haft lite stolpe in där, kunnat leva vidare på det också. Och att göra sådana mål... det är det publiken vill se, det lilla extra, säger Pontus Engblom – som ändå knappast är överraskad över drömmålen.

– De har riktiga kanoner, så det är inte konstigt egentligen att de kan få på sådana pärlor. Skönt att de gör det på match och inte bara på träning, säger han.

Men ni förlorade senast, borta mot Ljungskile, med 1–3. Varför?

– De var bättre än oss och vi kom inte upp i vår normala standard. De slog mycket långa bollar som vi inte lyckades hantera. Vi var för naiva.

Nu möter ni oss på er hemmaplan. Hur skiljer sig ert spel åt där, mot bortaplan?

– Från början gjorde det inte det så mycket och det var kanske därför vi blev straffade – att vi var naiva borta. Det är mycket svåra matcher i superettan. Hemma så brukar vi öppna starkt och motståndarna blir lite paralyserade av vårt spel de första 10-15 minuterna. Vi är jäkligt stabila och skapar mycket målchanser, säger Pontus Engblom.

Giffarna behöver vinna på måndag för att haka på i toppstriden – och Grönvitt för att hänga med i botten.

– Det känns inte som att vi är i någon svacka, det var mer än plump i protokollet (mot Ljungskile). Jag har inte full koll hur det går för er mer än att ni krigar där nere. Nu är det inte så många matcher kvar att spela och ni, liksom vi, måste ta poäng. Vi har inte råd att förlora två i rad och hemma ska vi slå alla lag, säger Pontus Engblom.