Visa fler äldre nyheter >

UPPDATERAD 12.25. Här är Grönvitts senaste Champions League-export. Filip Stenström gjorde Europadebut mot Glasgow Rangers – och bidrog starkt till MFF:s avancemang till play off inför saliga hemmafans. – Bland det bästa jag har upplevt, säger han till vskfotboll.nu.

VSK Fotbolls förre högerback Filip Stenström (bilden) flyttade till Malmö FF 2009 och gjorde allsvensk debut mot IFK Norrköping den 3 juli.

I går – precis en månad senare – väntade avgörande Champions League-mötet med skotska Glasgow Rangers hemma på Swedbank Stadion.

Filip spelade 60 minuter när MFF klarade 1–1 och avancerade till play off med totalt 2–1.

– Man har tagit in det lite mer nu, säger han dagen efter.

Slutsignalen innebar klimax för en fantastisk ljudkuliss som bar fram ”di blåe”.

– Det var en sådan lättnad, man var så glad att vi hade gått vidare och säkrat Europaspel. Även om vi skulle förlora i play off så är vi med i Europa Leagues gruppspel. En sådan lättnad och glädje – allt på samma gång, säger Filip Stenström.

Hur upplevde du trycket på stadion?

– Riktigt bra. Bland det bästa jag har upplevt och i klass med guldmatchen förra året. Men man märker det så mycket mer på bänken. När man spelar är man så inne i sig själv och hör dem inte så mycket som på bänken.

”Fille” fick en bänkplats från start – men byttes in redan efter dryga halvtimmen när Palermoaktuelle Agon Mehmeti klev av med skadekänning.

Då låg MFF under med 0–1 sedan Nikica Jelavic vackert volleyskjutit in ledningsmålet som kvitterade dubbelmötet.

– Det såg lite uppgivet ut med ett mål så tidigt – det var ändå Glasgow Rangers vi mötte. Man såg på flera att de tänkte att ”nu blir det riktigt tufft”, säger Filip Stenström.

Men MFF spelade upp sig – och den förre VSK-spelaren inledde säkert på sin högerbacksplats.

– Vi tar tag i det bra och får ändå upp spelet i andra. Det var inte lika bra som borta men det är kämpainsatsen från hela laget och inställningen som gör det möjligt.

– Och jag kom in riktigt bra i det. Var lite nervös innan, men fick några bra toucher och passningar. Kände att "jag kan det här", säger Filip Stenström.

Det var många som imponerades av den orutinerade västeråsarens insats.

– Jag är nöjd och har fått väldigt bra feedback. Det kunde inte ha gått jättemycket bättre.

Hur var det att möta Rangers, som spelar så tufft?

– Det gjorde dem, men det var inget jag stördes av. Jag gillar när det är tufft och mycket känslor.

Rangers drabbades av två utvisningar – Malmö av en (Ricardinho).

– Känns som att ingen gick att diskutera.

Vid Rangers andra – när algeriern Madjid Bougherra sänkte MFF:s Dardan Rexhepi (hjärnskakning) till backen – avblåste domaren Vladislav Bezborodov mycket märkligt Daniel Larssons följande friläge.

– Jag förstår inte… fattar inte vad han gjorde där. Daniel kom ju helt ren och hade kunnat göra mål. Domaren hade kunnat dela ut rött kort efteråt, säger Filip Stenström.

Men MFF skulle kvittera och alltså säkra vidare spel i Champions League.

Örebroaren Jiloan Hamad (BK Forward-produkt) sköt in det avgörande målet på halvvolley.

– Jag stod en bit in på deras planhalva. Det såg aldrig ut att bli farlig – förrän han sköt. Ett ruskigt snyggt mål och ett ruskigt bra skott. Man blev uppspelt, glad – det var riktigt grymt. Hela laget var i en hög framför mål, säger Filip Stenström.

På fredag lottas Champions Leagues play off.

Filip Stenström får möta något av följande lag: FC Köpenhamn (Danmark) – med förre tränaren Roland Nilsson – BATE Borisov (Vitryssland), Apoel Nicosia (Cypern), Dinamo Zagreb (Kroatien) eller Maccabi Haifa (Israel).

– Ser man på motståndet kan vi inte få en svårare lottning än den vi hade nyss. Rangers är bättre – tycker jag – än alla de lagen vi kan stöta på. Det känns bra, men vi vet att vi fortfarande måste prestera riktigt ordentligt och väldigt bra för att ta oss vidare och få en förlängd säsong, säger Filip Stenström.

Hur känner du att du räcker till på allsvensk nivå och Europaspel nu?

– Jag tycker att jag har visat att jag borde vara med väldigt mycket mer i diskussionerna nu. Har visat att jag kan spela i stort sett felfritt mot ett skotskt topplag. Klart att det känns att jag är mer delaktig i det nu. Det har tagit tid, men det är det här jag har kämpat för. Nu har det gett utdelning och det är jag väldigt nöjd och glad över.

Nu fortsätter MFF:s intensiva schema med match i allsvenskan på lördag eftermiddag.

Bottenlaget Mjällby väntar på Strandvallen – och på söndagen kan Filip Stenström få se Grönvitt igen.

VSK Fotboll befinner sig nämligen i nordvästra Skåne för match mot superettans serieledare, Ängelholms FF (avspark 17.00).

– Det finns nog en chans att jag är där. Det hade jag missat helt, men jag ska se hur det ser ut. Chansen finns att jag dyker upp, säger Filip Stenström.

Då hoppas vi på lite grönvitt stöd.

– Det tycker jag att ni ska räkna med. Det var jättekul att det lossnade mot Jönköping med fyra mål framåt, säger Filip Stenström.

RELATERAD ARTIKEL
Drömdebut för Stenström: "Speciellt"