Visa fler äldre nyheter >

MOTSTÅNDARPROFILEN: JÖNKÖPINGS SÖDRA. De var lagkamrater i Djurgården och Skellefteå. Men på lördag när Grönvitts anfallare ställs mot J-Södras mittbackslån – då är det Jonas Hellgren mot André Calisir, man mot man.
– Jag ska irritera honom lite, säger Calisir till vskfotboll.nu.
Men Jonas Hellgren ger inte mycket för vännens temperament.
– Han kan inte bli arg hur han än försöker. Han ser bara jätteskum ut, säger VSK Fotbolls forward.

Att hitta en intressant profil, tillika outforskad hemlighet, i Jönköpings Södra var inte helt givet.

Dennis Östlundh känner alla till – och skyttekungen Pär Cederqvist går skadad.

Men lånet från Djurgårdens IF, André Calisir (bilden), då?

Jo, den talangfulle försvarsspelaren är god vän med VSK Fotbolls anfallare Jonas Hellgren och passade därför alldeles utmärkt.

Här är därför Hellgren vs Calisir – man mot man:

– Jag vet inte om jag får spela från start, men jag hoppas att jag får möta Jonas – det skulle vara jätteroligt. Jag får trycka till honom extra hårt. Han får se upp för jag ska irritera honom lite, säger André Calisir.

Jonas Hellgren, vad säger du om Andrés budskap?

– Han kan inte bli arg hur han än försöker. Han ser bara jätteskum ut då. André är glad hela tiden, skrattar VSK Fotbolls anfallare.

Så han kommer alltså inte lyckas irritera dig på lördag?

– Nej nej nej, haha… Han lyckades inte på tre år när vi gick i skolan tillsammans – och kommer inte att lyckas på 90 minuter på lördag heller, säger Jonas Hellgren.

Duons väg till superettan inleddes i en gemensam satsning mot allsvenskan.

Jonas Hellgren lämnade Västerås för Andrés moderklubb, Djurgårdens IF, och de blev lagkamrater i DIF:s juniorlag.

– Det finns många minnen att rabbla upp, säger Hellgren utan att nämna något i detalj.

Hellgren och Calisir följde i varandras fotspår när Skellefteå kallade genom ett samarbetsavtal ("Norrlandsfönstret) med Djurgården.

Med division 1 norras nykomlingslag 2009 ställdes man mot bland andra Grönvitt.

– Det var vårt sista juniorår och med tanke på det var det bra att få spela i division 1. Vi fick båda mycket speltid och utvecklades, säger André Calisir.

– Vi bodde tillsammans och umgicks varje dag. André är en riktigt bra människa. En bra person att umgås med, säger Jonas Hellgren.

Sedan försvann Hellgren till Dalkurd och sedermera VSK Fotboll sommaren 2010.

Calisir återvände hem till moderklubben där han sporadiskt har fått speltid.

– Men det börjar gå bra nu för DIF, så det är jättekul. Jag får göra det bra här i stället, säger den ödmjuke backen.

André Calisirs första match på nya hemmabanan Stadsparksvallen i Jönköping bevittnades från läktaren.

Derbykonkurrenten Öster vann dessvärre med 3–0 inför storpubliken 3 565 – men på senare tid har laget hittat formen: totalt 7–2 mot Brage och BP.

– Jag tycker att det fungerar jättebra. Alla är så trevliga i laget och det var lätt att komma in. Fotbollsmässigt går det bättre och bättre, med tanke på att man lär känna alla andra.

Utlåningen till nya samarbetsklubben J-Södra blev särskilt aktuell när nyförvärvet från Åtvidabergs FF, mittbacken Johan Niklasson, skadade sig.

André Calisir har ersatt förnämligt.

– Jag trivs jättebra. Mittback är en av positionerna som jag helst skulle spela på, säger han.

Laget har verkligen höjt sig på slutet?

– Ja, nu gör vi allt tillsammans mer – då lossnar det. Och när det väl gör det är det lätt att hålla kvar den positiva trenden, det är ofta så. Vi kämpar tillsammans som ett lag.

Att Jonas Hellgren är laddad för att lamslå Calisirs J-Södra – och göra sitt första mål i superettan – är fullständigt uppenbart.

Han levererar följande citat:

– Det kommer att bli några fula knep på honom. Det här är nog den match som betyder mest för mig, när jag får möta både André och Charles (Simba Jr, vänsterback värvad från Djurgården), säger Hellgren.

Jonas Hellgren om...

... läget inför matchen: "Vi ska gå in med en riktigt bra inställning och visa hemmapubliken att vi kan spela en riktigt bra fotboll. Vi har jobbat mycket tillsammans med att organisera försvarsspelet och det känns att vi kommer i gång mer och mer. Jag tror att det kan bli islossning nu på lördag."

André Calisir om...

... J-Södras sensationsstriker Branimir Hrgota (nio mål): "En jätteduktig fotbollsspelare, väldigt målfarlig. Ger du honom en chans så missar han inte ofta."

... serietians andra DIF-lån, offensive Calle Björck: "Han skapar väldigt mycket yta för andra spelare och är väldigt stark och snabb också. Jobbig att möta, skulle jag säga. Bra defensivt och offensivt."

MOTSTÅNDARKOLLEN: JÖNKÖPINGS SÖDRA (FRÅN I VÅRAS)
J-Södra om Grönvitt: "Stor respekt"