Visa fler äldre nyheter >

MOTSTÅNDARPROFILEN: ÅTVIDABERGS FF. Hans smeknamn talar om något man vill släppa så fort som möjligt.
Men efter snart 15 år är nog inte Åtvidaberg särskilt villiga att bli av med sin målvaktshjälte Henrik Gustavsson.
– Och jag trivs bra som det är just nu, säger "Fimpen" till vskfotboll.nu.

Han höll nollan på Swedbank Park i våras och har nog räddat fler skott än någon annan målvakt i superettan.

Henrik Gustavsson (bilden) har spelat i landets näst högsta serie under de flesta av sina 15 år på Kopparvallen och har av många ansetts vara en av seriens bästa målvakter under perioden.

Och för vskfotboll.nu berättar målvakten – som presenterar sig, kort och gott, som "Fimpen" – att det nog har blivit över 500 matcher i "Åtvids" blåa tröja.

– Det är klart att det har blivit mycket. Rösten har väl hörts rätt bra på och runt planen, säger han.

Är du på något vis lika med Åtvid – som en institution?!

– Haha, det vet jag inte. Det får andra svara på. Jag älskar fotboll – det är fantastiskt roligt. Det är därför jag tränar och orkar hålla på.

Har det alltid varit givet att stanna?

– Det kan jag väl inte säga, men det har inte funnits så mycket runt omkring – det har aldrig stått och vägt. Visst finns det alltid funderingar, som elitspelare vill du alltid nå så långt som möjligt, säger "Fimpen".

Att Henrik Gustavsson brinner för Kopparvallens stolthet är dock solklart.

Det är i ÅFF han har sitt klubbhjärta.

– Ja, det kan man väl säga att jag har, funderar han och tillägger snart:

– Jag trivs bra som det är just nu.

"Fimpen" har alltså hängt med i ur och skur – och utvecklas fortfarande.

– Tycker att jag går framåt hela tiden. Jag har definitivt inte blivit sämre, men det är framför allt roligt att på ner på träningen. Så länge det är så är jag lugn, säger han.

Vi förflyttar oss fram en bit i vårt samtal, ty trivseln är något som "Fimpen" påtalar som en av föreningens styrkor.

Ja, den allra största till och med.

Han svarar så här när jag funderar över klubbens mentalitet.

– Alla pratar om att det sitter i väggarna, men det är svårt att svara på vad det är när man har varit inne i det i 15 år. Men vår styrka är att det finns inga grupperingar. Alla i laget umgås med varandra och fast jag är snart 35 har jag inga problem att umgås med de som är 17 och 18. Vi är väldigt tajta och där är en jättefördel, det tycker jag. Vi trivs tillsammans, säger "Fimpen".

I dessa åtvidabergska väggar sitter åtminstone traditionen. Henrik Gustavsson säger att mycket har hänt sedan hans ankomst till klubben.

Man har blivit att räkna med i superettan.

– Dessutom har vi spelat i Uefacupen där vi nådde tredje omgången och har spelat en cupfinal som vi tyvärr förlorade. Och allsvenskan förstås, säger "Fimpen".

Men i början av 2000-talet såg det mörkt ut, menade vissa.

– Vi var nere i "tvåan" -01, men gick upp i superettan när alla räknade ut oss. Vi hade knappt lag i början, minns målvakten.

Förändringen märks ännu tydligare om du skulle få för dig att blicka ut över hemmaplanen Kopparvallen.

– Nu har vi en fantastisk konstgräsplan och jättebra förutsättningar. De har ökat markant och går inte att jämföra. Vi har blivit bekväma hemma nu. Bekymret är väl att vi inte har varit så värst bra på bortaplan på naturgräs. Här har vi en fin plan varje dag.

Varför har det inte fungerat på naturgräset?

– Vi har varit lite för naiva. Att spela på samma sätt som på konstgräs, det fungerar inte så. Det är två olika underlag och det blir ett helt annat kampmoment på naturgräs. Vi har kanske inte varit helt redo och inställda på att det smäller mer. Ibland har vi tagit lite konstiga beslut, så det gäller att jobba bort småfelen, funderar "Fimpen".

Vi vänder åter mot föreningen Åtvidaberg och till "den röda tråden".

– Man jobbar mycket med fotbollsgymnasiet, att hitta talanger runt i kring och fostra dessa så att de kan komma upp i A-truppen. Vi är väl inte kända för stora pengar precis – då får vi försöka hitta guldkornen runt om. Oscar Möller, till exempel, kom från division 4. Det är sådana man får försöka hitta, säger Henrik Gustavsson.

Lokal prägel, alltså. Det borde ju tilltala åtvidabergarna – och tycks så göra.

Intresset för den lokala storheten brukar vara stort.

– Fotbollen betyder oerhört mycket i Åtvidaberg. Det är jätteskoj, självklart, att folk är intresserade av det vi gör. Det är bara positivt.

Hur är intresset i år, efter att ni åkte ur allsvenskan?

– Vi satte en hög målsättning om att ta oss upp direkt – och det har gjort att vi har fått med oss de boende där med. De hoppas och räknar med att vi ska vara där uppe och ta steget upp igen. De fick, precis som vi, smak på allsvenskan. Vi har höga krav från vår omgivning och det är så vi ska ha det, säger "Fimpen".

Tillbaka i superettan alltså. En intressant serie, tycker allt fler.

Här finns de klassiska lagen, blandat med...

– ... talangutvecklarklubbarna, som Västerås och Värnamo. Det finns mycket yngre talanger som blommar ut. Serien är ett bra skyltfönster. Värnamo har gjort det fantastiskt bra och levererar ju allsvenska spelare på löpande band, säger Henrik Gustavsson och tar oss igenom hans år i superettan.

– Det pendlar ju rätt mycket gentemot vilka lag som går upp och ner. -00 hade vi två jätteklubbar i Djurgården och Malmö FF – det är klart att det var en jättehausse. Och ett tag var det vi och IFK (Norrköping). Derbyna var fantastiskt häftiga. I år är det en helt annan serie. Hela serien är inblandad i tätstriden, det är väldigt speciellt. Varje år har sin fascination, man vet aldrig vad man får innan, säger "Fimpen".

Så hur står Åtvidaberg sig mot uppgångsåret 2009 och fjolårets allsvenska säsong?

– Jag tycker själv att vi har gått framåt ännu mer och är ett strå vassare. Problemet är att vi pendlar ordentligt mellan vår högsta- och lägstanivå. Jobbar vi bort det har vi alla möjligheter att vara ett av tre lag som kan kvalificera sig till allsvenskan. Kvaliteten finns definitivt.

Henrik Gustavsson talar om årets Åtvidabergstrupp som "den bästa vi har haft genom åren".

Särskilt efter torsdagens värvning av Thomas Olsson, mittfältaren som bland annat har ett SM-guld med Malmö FF.

Hemmasonen återvänder på lån från IFK Göteborg, med vilka han blev mästare 2007.

– En karaktär utav rang både som ledare och spelare. En ledarfigur på planen som gör att vi spetsar till oss ännu mer, säger "Fimpen".

Men mot Grönvitt är han naturligtvis inte spelklar, då transferfönstret öppnar först om en dryg vecka, den 1 augusti.

Lördagens batalj är alltså returen från VSK Fotbolls comebackmatch i superettan på Swedbank Park den 11 april, då ÅFF vann med 2–0 i strålande vårväder.

– Jag minns framför allt att VSK startade bra, väldigt piggt. Vi hade problem inledningsvis. De var snabba framåt, pigga och alerta. Sedan kom ett förlösande mål för vår del som tog lite udden av VSK. Vi kom in i matchen och gjorde en fantastiskt bra andra halvlek, då VSK hade problem att få tag i bollen. En bra genomförd match av oss, säger Henrik Gustavsson.

För VSK Fotboll är det naturligtvis av yppersta vikt att ta poäng i en svår bottenkamp.

För "Åtvid" gäller att säkerställa andraplatsen bakom serieledande Ängelholm.

– Hemma ska vi gå ut och spela vårt spel och ta tre poäng. Men det blir inte lättare för oss heller att möta ett krigande lag. Vi får inte slå oss för bröstet och tro att vi är något. Det kommer att bli en jättetuff match, säger målvakten med kanske flest matcher i superettan.

Henrik Gustavsson – en man som "Åtvid" nog knappast vill fimpa.

MOTSTÅNDARKOLLEN: ÅTVIDABERGS FF
Andreas Thomsson: "En lurig match"