Visa fler äldre nyheter >

Här är Västeråspublikens nya bekantskap.
Daniel Svensson gör hemmadebut mot Qviding på lördag.
– Det blir kul att spela inför hemmafansen, säger målvakten till vskfotboll.nu.

Daniel Svensson (bilden) flyttades på allvar upp i A-laget inför comebacksäsongen i superettan som en av två målvakter efter att 2010 ha varit tredjevalet.

Skadebekymmer har stundvis förhindrat en allvarlig konkurrenssituation med Christian Caulker – men på lördag står "Danne" redo när "CC" är avstängd (tre gula kort).

Då kommer Qviding till Swedbank Park.

– Det blir kul att spela inför hemmafansen. Förhoppningsvis kommer det en del folk, eftersom det är lördagsmatch. Det är ganska uppskattat tror jag, säger han.

Debut i superettan blir det emellertid inte. Den avklarades för en knapp månad sedan, borta mot Brage (förlust 0–2).

För övrigt samma lag som A-lagsdebuten skedde mot under försäsongen i 2–1-segern på Swedbank Park.

– Så klart att det var tufft, lite annorlunda än förut. Men det är klart att man har lärt sig någonting av att spela på den här nivån. Tufftheten, att det gäller att göra allting noggrant och inte fuska i någonting, säger Daniel Svensson.

Grönvitts förstaval under våren har annars varit just Christian Caulker. Lånet från FC Kallon gjorde en mycket bra insats i bortamötet med Qviding den 1 juli (seger 1–0).

– Ja, han var duktig. Det är roligt bara, att han tar för sig. Det verkar fungera bra för honom just nu.

Jag frågar "Danne" om hans intryck av den modige målvaktskollegan och vad man kan lära sig och inspireras av.

– Han är lite mer akrobatisk av sig. Spänstig och så där. Han är nog mer på kanske, ger sig in i allt. Han viker ju inte undan precis, säger Daniel Svensson.

Men det gör ju inte du heller.

– Nej, men det syns så tydligt på honom i vissa fall att han bara går in och köttar.

Du har suttit på bänken i en del matcher. Vad kan man lära sig därifrån?

– Det är väl framför allt att man kan specialstudera – kanske luftspelet. Och hur spelarna rör sig. Liksom se hur de tar löpvägar. Man lär sig en del, ser vilka situationer en målvakt utsätts för. Det kan vara nyttigt att se andra i "action", så att säga.

På lördag får han alltså förtroendet, Daniel Svensson – av VSK Fotbolls nya tränartrio: Erik Acar, Stefan Bärlin och Peter Markstedt.

Hur har de första veckorna med dem varit?

– Det är väl som det alltid är: några spelare som lyfter sig – alla vill ju visa framfötterna direkt och vill spela. För många spelare har det varit positivt, de har fått en nytändning, säger Daniel Svensson.

Matchen mot Qviding blir Daniel Svenssons "riktiga" hemmadebut – han har som bekant gjort ett par träningsmatcher i Västerås.

Då får han uppleva en annorlunda avsparkstid: 20.00 på Swedbank Park.

– Lite mer Champions League-karaktär. Men det är ingenting som stör mig – tiden eller så – utan det kan vara skönt att ladda upp hela dagen i stället, säger han.

Och det kanske har blivit lite svalare också?

– Ja, precis. Man slipper ju förhoppningsvis solen – det är ju ganska skönt som målvakt. Som du säger – att det blir svalare och så där – det är också skönt. Att det inte blir 30+ och stekhet sol, säger Daniel Svensson.