Visa fler äldre nyheter >

Här är senaste nytt från Fotbollsakademin.
Träningen är i gång – och snart drar ett gäng till Gothia.

Det var ett tag sedan – men nu fokuserar vskfotboll.nu på den grönvita Fotbollsakademin igen.

Efter en framgångsrik vår med tätkänning och slutspelsplatser i så väl pojk- som juniorallsvenskan har nu akademin återupptagit träningen inför hösten.

– De började i förmiddags efter två veckors ledighet. Tränar lite lugnare, men sedan nästa vecka kommer det att bli tuffare med fler pass och mer inriktat på fysiskt tunga aktiviteter, säger akademichefen Jörgen Zetterström till vskfotboll.nu.

"Z" som för tillfället inte är i Västerås, utan som 94:ornas assisterande förbundskapten befinner sig på landslagsläger i Halmstad tillsammans med ytterligare tre VSK:are: Victor Nilsson Lindelöf, Linus Sjöberg och Adrian Forsgren.

– Men i kväll drar vi till Olympia, säger han och syftar på det allsvenska mötet mellan serieledaren Helsingborg och formstarka Djurgården.

Hur ser programmet annars ut inför höststarten? Blir det några träningsmatcher?

– Nej, det har vi inte planerat in. Det har att göra med att ett lag åker till Gothia Cup och ett gäng spelare far till USA med Rudbeckianska Gymnasiet. Går de långt så blir det mycket matcher där, konstaterar Jörgen Zetterström.

Vårsäsongen var alltså mycket inspirerande som grönvit vän. Juniorlaget har imponerat stort med att ligga på den norra seriens sista slutspelsplats – och P17-laget dominerat med serieledning om det inte vore för färre spelade matcher (nu serietrea).

– Det har väl gått väldigt bra på alla sätt och vis, måste man säga. Trots en tuff vår med många skador och en tuff belastning har spelarna klarat av det väldigt bra. Allting har rullat på och vi är väldigt nöjda med utvecklingen.

Noterbart är att de yngre spelarna ofta har matchats mot äldre i den lokala U19-serien – som man vann.

– Det var flera riktigt tuffa matcher. Nu hamnar vi i en elitserie, där de slår ihop östra och västra Västmanlandsgrupperna – de bästa går till en höstserie. Då kommer det att bli ännu bättre matcher, säger Jörgen Zetterström.

Nästa utmaning heter alltså Gothia Cup. VSK Fotboll ställer upp med ett lag i B16-klassen (Boys 16).

– Det blir 95:or och 96:or, men med allmän dispens får vi också ha två 94:or – så både Jesper Degerlund och Simon Berg åker med.

Turneringen inleds på måndag med match mot tyska TSV Brunsbrock.

Övriga gruppdeltagare är amerikanska Stars 'n' Stripes och engelska Tynecastle FC.

Men någon målsättning är svår att sätta upp, just på grund av motståndet.

– Man vet aldrig vilka man får möta. Man kan ha tur i lottningen och smöråka och gå långt – eller springa på otroligt tuffa lag och i stället åka ut i första slutspelsomgången, säger Jörgen Zetterström.

vskfotboll.nu kommer naturligtvis att med största intresse följa händelserna i Göteborg. Få de senaste resultaten via hemsidan – eller på Fotbollsakademins egen sida.

I övrigt noterar vskfotboll.nu att:

  • budgivningen för den Zlatan-signerade VSK Fotboll-tröjan, som fungerar som en finansiell byggsten för ett eventuellt akademiläger utomlands, vanns av Christopher Säther med ett bud på 5 500 kronor. Tröjan kommer att överlämnas så snart som möjligt, preliminärt vid en av VSK Fotbolls kommande hemmamatcher i superettan.