Visa fler äldre nyheter >

Här är Grönvitts senaste allsvenska profil.
Filip Stenström debuterade för Malmö FF i går – på sin födelsedag.
– Verkligen speciellt, säger han i ett längre snack med vskfotboll.nu.

För nästan precis två år sedan sålde VSK Fotboll den talangfulle högerbacken Filip Stenström (bilden) till en av Sveriges största klubar, Malmö FF.

I måndags träffade vskfotboll.nu Gideonsbergsprodukten på Landskrona IP när Grönvitt gästade BoIS – och fick indikationer om att en startplats mot IFK Norrköping var på lut..

Och visst – i går gjorde Filip Stenström sin första allsvenska match.

VSK Fotboll vill naturligtvis framföra sina gratulationer.

– Tack så mycket. Det var väldigt kul, verkligen speciellt att gå in från start med alla fans på sin 20-årsdag. Riktigt kul, säger den snabbe ytterbacken så här dagen efter.

Hur var din egen insats?

– Helt okej, godkänd. Jag gjorde inte bort mig, men var heller inte galet bra, säger den nyblivne 20-åringen.

Hur upplevde du fansens jubel, stämningen?

– Alla var positiva och många hade väntat på att jag skulle få spela. Alla var glada, det verkade uppskattat, säger Filip Stenström.

Filip Stenström ställdes alltså mot nykomlingen IFK Norrköping på Swedbank Stadion. Premiärmotståndare var anfallsglade Imad Khalili, tidigare i nuvarande serieledaren Helsingborg.

– Teknisk var han, men jag hade bra koll, säger Filip Stenström.

VSK Fotbolls förre högerback spelade 2–0 under sin tid på banan. ”Pekings” reducering till 2–1 kom nämligen efter att han lämnat banan.

Anledningen: endast en veckas full träning efter en hjärnskakning hos samarbetsklubben LB07.

– Jag visste att det skulle bli tufft när jag inte var helt fulltränad, men trodde inte att det skulle gå så fort, drygt en timme. Men det är bara att träna vidare, säger Filip Stenström.

Våren i MFF har varit lite strulig, med skrala resultat och tränarbyte.

– Det har varit lite turbulent, lite upp och ner – men efter segern i går var det bara glada miner på träningen i dag. Det finns mycket förväntan på det som komma skall och vi har väldigt mycket mer att ge i allsvenskan också. Vi vet att det kommer, säger Filip Stenström.

Det som komma skall heter framför allt Uefa Champions League, världens förnämsta fotbollsturnering.

– Nästa onsdag möter vi Torshavn (Färöarna) hemma. Jag hoppas att få spela – och det är ett lag som vi ska slå. Men i CL kan allt hända, alla vill verkligen gå vidare – så det kommer att krävas vilja. Spelar vi vårt spel är det inget problem.

Leder MFF i kvalet gör Rikard Norling, den karismatiske tränarprofilen som hämtades från superettan och Assyriska för att ersätta till FC Köpenhamn flyktade Roland Nilsson.

– Jag gillar honom både som tränare och person, det känns verkligen lovande. Han har en skön filosofi, så vi får se vad som händer. Jag bara kör på, säger Filip Stenström.

Känns det som en nystart?

– Jo, men det är klart. Man får börja om lite grand på noll. Det finns egentligen inga intryck sedan tidigare och då blir det lättare att prestera.

Hur man än vrider och vänder på det kan den största utmaningen emellertid heta Zlatan Ibrahomivic.

Malmösonen vänder ”him” med sitt Milan den 14 augusti.

– Det blir spännande. Biljetterna sålde slut på några timmar så det kommer att bli mycket folk, säger Filip Stenström.

Då borde väl alla få speltid?

– Jag antar det, så jag räknar med att få några minuter. Häftigt att möta sådana stjärnor som vann Serie A.

Chansen finns att få duellera med Zlatan?

– Är väl inte helt omöjligt. Det hade varit otroligt stort, det hade man ju aldrig glömt, absolut inte, kommenterar Filip Stenström den svenske bjässen – som alltså kan stöta på patrull från Västerås i hemkomsten.

Fram till Stenströms allsvenska debut har den mesta speltiden tillbringats U21-spel. Nivåskillnaden är påtaglig.

– I år är det ingen vidare kvalitet och vi har ett väldigt ungt lag. Men tidigare år har det varit riktigt bra.

Du måste ändå ha känt hur du utvecklades?

– Exakt. Det är riktigt bra träning, så det är klart att man känner att man går framåt. Så fort man har fått spela en träningsmatch har man känt att man är bättre nu än tidigare. Framför allt positionsspelet och passningsspelet har blivit bättre, men jag behöver speltid för att fortsätta utvecklas.

Hur har det varit att vänta på spel i allsvenskan?

– Jobbigt. Jag har gått och väntat och kämpat – så nu när jag har gjort det känns det hur bra som helst, säger Filip Stenström.

Härnäst väntar retur mot IFK Norrköping på Nya Parken. Därefter alltså Champions League-kval – sedan hett derby mot allsvenska serieledaren Helsingborg på bortaplan.

Vad tror du om chansen till speltid?

– Jag tror att det finns möjligheter. Chansen finns till inhopp så jag hoppas, säger Filip Stenström.

Konkurrensen är annars bland allsvenskans tuffaste: danske veteranen Ulrich Vinzents.

– Han är jätteduktig och har spelat i MFF länge. Gör sällan en dålig match, men han är ju skadad nu, funderar Filip.

Fungerar han som en mentor?

– Jo, det är klart att han kommer med tips. Han sitter ju inne på väldigt mycket rutin och har väldigt många matcher i MFF, men inte så att han är en mentor. Så mycket pratar vi inte.

I fjolårets guldglänsande Malmö blev det alltså ingen speltid för Filip Stenström – men vinnarkänslan satt så klart där den skulle.

– Det var helt underbart ändå. Jag är ändå med i truppen och tränar med dem varje dag, så jag var nästan lika glad som alla andra, säger Filip Stenström.

VSK Fotboll upplevde också en stor framgång 2010. Vinsten i division 1 norra imponerade.

Men en match var sämre än alla andra – den mot Arameiska/Syrianska på Swedbank Park.

Då var Filip Stenström på plats.

– Det var lite dålig tajming, erkänner han lite skämtsamt.

Nästa grönvita kamp var alltså i måndags, mot Landskrona. Hur det slutade?

– Haha, exakt – jag får hålla mig undan, skrattar Filip Stenström.

Hur mycket följer du Grönvitt?

– Via liverapporteringarna, hemsidan, VLT – allt sådant. Sedan tar jag chansen att kolla här i närheten, som i Landskrona. De fick en tråkig starkt med målet direkt, men jag följer så mycket jag kan, säger Grönvitts förre högerback och fortsätter:

– Jag har tyvärr inte sett så mycket som jag hade hoppats, så jag kan inte uttala mig så jättemycket. Men jag hoppas att de håller sig kvar. De visade i andra halvlek att de kan spela bra mot Landskrona, som ska vara där uppe. Kvaliteten finns, så det gäller att få med sig huvudet och jobba, jobba, jobba – så ska det gå.

Nutida ersättare på Grönvitts högerkant heter Victor Nilsson Lindelöf - och kanske kan han gå samma väg som Filip Stenström…

– Jag har hört att det har gått ruskigt bra för honom. Kul att han tar sådana steg framåt, säger föregångaren.

Har du några råd inför ”Vigges” fotbollsframtid?

– Jag antar att han har en hel del anbud, så det är bara att tänka kritiskt vilket som är bäst. När han väl sticker så gäller det att ha tålamod och jobba på, så kommer chansen – och då gäller det att ta den, säger Filip Stenström.

FILIP STENSTRÖM I ANDRA MEDIER
Webb-tv på mff.se
Intervju på expressen.se