Visa fler äldre nyheter >

Efter en svår start i superettan har Landskrona återhämtat sig.
Men allsvenskan?
– Det är inte realistiskt, säger Henrik Larsson till vskfotboll.nu.

För ett år sedan gjorde landslagslegendaren Henrik Larsson (bilden) det oväntade bytet.

Han lämnade Helsingborgs IF och tog över Landskrona BoIS i superettan efter Anders Linderoth – direkt med målet att ta klubben tillbaka till allsvenskan efter den senaste sejouren 2002-2005.

BoIS hade också häng på kvalplatsen en bit in på hösten, men slutade till sist på femte plats – sex poäng bakom GIF Sundsvall.

– Det var ändå en bra säsong, säger Henrik Larsson.

Säsongen 2010 innebar med Larssons och Helsingborgs forne skyttekung Hans Eklund en klar förändring i klubben, som började spela ett utpräglat offensivt 4-3-3 med inspiration från bland andra Barcelona.

– Spelsystemet går genom hela föreningen, eftersom jag tror mycket på det. Det är viktigt att folk lär sig ett spelsystem och blir lättare för mig, eller en annan tränare, att lyfta upp spelare underifrån. Den enda skillnaden blir att det går lite fortare och är lite mer fysiskt, säger Henrik Larsson och påtalar att förändringen redan var på väg fram i klubben:

– De var inne lite på det själva och ville ha en röd tråd.

Inför årets säsong har skåningarna klart och tydligt uttalat det allsvenska målet, profilerat genom värvningen av Helsingborgs mittfältsstjärna Marcus Lantz.

– Målsättningen har varit att gå upp, men med den tunga starten är det inte realistiskt. Vi försöker att förbättra läget, säger Henrik Larsson.

Inledningen av årets säsong var alltså en stor besvikelse för Landskrona BoIS.

Bara en seger på de åtta första matcherna, borta mot Öster med 3–2 den andra maj.

– Det gick inte enligt den planen man hade ritat upp. Men när det händer får man ta tag i det ju – och det har vi gjort, även om vi fortfarande är i ett prekärt läge och får jobba på. I de fem senaste har vi inte fått stryk, konstaterar Henrik Larsson.

En anledning till den skrala poängskörden stavas, precis som för VSK Fotboll: s-k-a-d-o-r.

– Mycket, mycket. Bland annat har Fredrik Karlsson, som gjorde 14 mål i fjol, varit borta. Vi har haft lite forwards och lite backar. Men skador är en del av fotbollen och man får gilla läget.

En som har fått erfara skadorna är fjolårets genombrottsman, "Surprise".

Amethyst Bradley Ralani.

– Han har varit lite skadad och haft en så där vår. Men det är en duktig spelare, som inte har kommit upp till sin normala standard. Han har en hög potential att spela betydligt högre upp än i Sverige och kommer nog inte att bli kvar så länge till, tror Henrik Larsson.

En risig start har nu emellertid bytts mot en något gryende form.

Segern mot Åtvidaberg i måndags (3–2) imponerade.

– En riktigt bra match där vi gör mål i 88:e efter att ha skapat en hel del – men de lyckats att kvittera två gånger om.

Poängen mot BP i torsdags (1–1) ser även den bra ut – på papperet.

– Det var inte bra över huvud taget, men vi lyckas ändå få med oss en poäng, säger Henrik Larsson.

Märkbart är att kvitteringen kom på en minuts tilläggstid.

– Vi har börjat få det där lilla extra flytet.

Känns det som att en vändning har kommit?

– Det hoppas man ju, i alla fall att vi har stabiliserat läget lite grand. Poängskörden är inte i närheten av det vi ville ha – det är lite för tätt neråt – men vi är långt ifrån färdiga, säger Henrik Larsson.

HÄR ÄR LANDSKRONA 2011

Nyförvärv

Ajsel Kujovic, a, klubblös, Marcus Lantz, mf, Helsingborgs IF, Fredrik Liverstam, b, do, Alban Shipshani, mf, Follo FK (tillbaka efter lån)

Förluster

Joakim Persson, b, Ängelholms FF (som tränare), Calle Genberg, a, IS Halmia, Johan Persson, mf, Esbjerg fB (numera klubblös), Jacob Stenblom, mv, Borstahusens BK (lån), Marcus Lewicki, mf, LB07, Jens Nordström, b, IFK Klagshamn, Tim Andersson, b, slutar

Spelartruppen

Målvakter: Mirza Selimovic, Peter Karlsson.

Backar: Linus Malmqvist, Mikael Bengtsson, Fredrik Liverstam, Max Mölder, Adam Svensson, Philip Andersson, Linus Olsson.

Mittfältare: Marcus Lantz, Alban Shipshani, Alexander Zaim, Thomas Raun, Fredrik Svanbäck, Patrik Åström, Mathias Unkuri, Mathias Andersson, Jesper Olsson, Christopher Tapper Holter, Simon Alm.

Anfallare: Bradley Raleni, Ajsel Kujovic, Fredrik Karlsson, Fredrik Olsson, Niklas Nielsen, Linus Olsson, Markus Lindström.

Ledarna

Huvudtränare: Henrik Larsson
Assisterande tränare: Hans Eklund
Målvaktstränare: Mats Svensson
Fystränare: Mats Christiansson
Sjukgymnast: Thomas Mårtensson
Massör: Peter Lantz
Läkare: Ioannis Kostogiannis
Materialförvaltare: Thure Nilsson
Materialförvaltare: Lars Persson