Visa fler äldre nyheter >

Kanonstart och serieledning – sedan platt fall med tre raka torsk. Men nu är Assyriska på allsvensk plats igen.
– Vi har hittat tillbaka till grunderna, säger tränaren Göran Marklund till vskfotboll.nu.

MOTSTÅNDARKOLLEN: ASSYRISKA FF. När Assyriska befinner sig i superettan, något man har gjort under nio av seriens totalt elva säsonger – då är man allt som oftast en av favoriterna.

Så även i år.

Laget inledde 2011 succéartat med tidig serieledning och 13 poäng på fem matcher.

– Vi fick absolut en kanonstart. I början spelade vi okej och det var några matcher där vi inte var så bra, men vi fick med oss poäng, säger lagets spelande tränare Göran Marklund och fortsätter:

– Det var det som tog ut sin rätt, tänkte jag säga.

De tre påföljande matcherna innebar nämligen raka förluster för AFF, som därmed dalade i en jämn tabell.

– Det kan bli så att när man spelar risigt och vinner, kanske man ser mellan fingrarna med att man inte spelar så bra. Så när man väl förlorar sätter det sig lite extra, men jag tror att vi har kommit över det nu. Vi vet vad vi behöver göra bra och vad som krävs, säger Göran Marklund, vars lag sedan förlusterna har två tre- och en nollpoängare.

– Nu har vi hittat tillbaka till grunderna. Vi försöker att vara bättre under en längre tid i matchen och ha en högre lägstanivå, säger AFF-coachen.

Och vilka är de grunderna?

– När vi själva har bollen ska vi ha ett rörligt och varierat anfallsspel, sedan finns det naturligtvis massvis med detaljer.

Göran Marklund har själv bidragit starkt till åtminstone tre av lagets poäng.

I 1–0-ledning mot Degerfors på Stora Valla hoppade han in med kvarten kvar.

– Jag var tänkt att komma in och stabilisera upp det. Hålla var 1–0-ledning matchen ut, det kändes lugnt, säger han.

Men Degerfors kvitterade – och Marklund klev in i handlingarna.

Först till 2–1, med ett välplacerat skott i målvaktens högra hörn.

Sedan som matchvinnare efter "Degens" andra kvitteringsmål. Vinstbaljan mycket vacker på halvvolley, singlandes över Brian Edwards i hemmaburen.

Allt inom loppet av mindre än tio minuter.

– Ja, det var en galen match, minns Marklund.

Anfallarens egen historia i Assyriska inleddes 2006 när han värvades in från AIK, någonstans med målet att återvända till allsvenskan.

I stället åkte AFF ur.

– Klart att det var superbittert. Vi hade förhoppningar om att ta oss tillbaka, men det gav vi upp under sommaren. Men att åka ur fanns inte med i beräkningarna, säger han.

2007 blev det spel i division 1 norra mot bland andra VSK Fotboll. Marklund nätade i AFF:s 4–0-vinst på Södertälje Fotbollsarena och sejouren i norrettan blev ettårig.

Sedan inleddes återigen jakten på allsvenskan och redan 2008 var man nära att knipa en allsvensk kvalplats, men slutade fyra.

2009 nådde man kvalet, men föll på målsnöret, sedan Djurgården vänt 0–2 borta till 3–2 hemma på Stockholms Stadion.

2010 inleddes den pågående satsningen, när förre AIK:aren Rikard Norling hämtades in som tränare. Norling, som nu alltså befinner sig nere i Malmö efter att ha lämnat klubben för en månad sedan.

– Till en början tänkte man; "fan vad fort det gick, vad hände nu?". Det var en del frågetecken, men det börjar lägga sig nu. Jag tror att spelarna är trygga med att jag tog över. Vi har ju ändå drivit det tillsammans och kör på i samma anda, ändrar inget spelsätt eller någon träningsmetod. De känner igen sig. Det är klart att det är ett stort hålrum att fylla, men spelarna tar extra ansvar, säger Göran Marklund, som var den som sedan fick huvudansvaret.

Känner du dig hemma i rollen som tränare?

– Mer och mer. I och med att jag var assisterande tränare i ett och ett halvt år hade jag hittat in i den rollen med allt vad det innebär. Jag fick gå från att vara en åsiktsmaskin till den som ska göra allt grovjobb, all planering. Det tog en liten stund att hitta in i, men jag börjar hitta rätt, säger han.

Tränarbytet var bara ett av många på senare år för Assyriska.

– Även om Rikard slutade så måste det vara rekord sedan jag kom, skrattar Göran Marklund apropå de dryga 18 månader som Norling spenderade i klubben.

Marklund lyfter bland annat fram Norlings fokus på talangutveckling, något som märks tydligt om man kikar på Södertäljelagets trupp.

Tolv av 26 spelare är sprunga ur klubbens egna led, om vskfotboll.nu har räknat rätt.

Det är alltså dessa som ska lotsa AFF till finrummet.

– De har tagit chansen. Jag väljer att se det så, de ska göra sig förtjänta av det. Och det är klart att de växer med uppgiften också, om de får spela mycket. Men man får inte tro att man får chansen, man tar den.

Är Assyriskas mål allsvenskan redan i år?

– I Assyriska är siktet alltid inställt på allsvenskan. Går man ut för att vinna har man gett sig själv förutsättningarna. Hoppas att det håller hela vägen, säger Göran Marklund.

Där finns redan Syrianska FC. Har ni märkt av det i Södertälje?

– Förvånansvärt lite, jag trodde att det skulle vara större. Den absolut största grejen är att det inte är några derbyn, att vi någonstans slipper det fokuset runt de stora matcherna som de ändå är, menar Göran Marklund.

I morgon åker Marklunds mannar till Västerås för match mot VSK Fotboll.

Med sig i ryggen har man 1–0 mot J-Södra i söndags.

– Det ser positivt ut. Inga skador eller avstängningar från sist, så vi har tillgång till samma spelarmaterial, säger Göran Marklund.

Så här spelade Assyriska mot J-Södra
Målvakt: Oscar Berglund.
Backlinje: Kyle Konwea, Rickard Jansson, Mohammed Mbye, Gabriel Awrohum (66).
Mittfältare: Jimmie Augustsson (77), Nahir Besara, Haris Laitinen, Stefan Batan.
Anfall: Mikael Ishak, Jones Kusi Asare (90).
Ersättare: Andi Toompuu (66), George Makdessi (77), Gustaf Segerström (90), Simon Ogunnaike, Fredrik Samuelsson, Kristoffer Hedlund (målvakt).

Göran Marklund om...

... Rikard Norling: "Vad ska man säga? Jag tror inte att det finns någon tränare som inte har någonting att lära från Rikard. Otroligt arbetsvillig – och hur små än problemen är hjälper han till. Kanske tar han på sig för mycket grejer ibland för att det ska bli så perfekt som det kan bli. Otroligt fotbollskunnig, en bra tränare och coach som kommer otroligt förberedd till varenda träning, till allting."

... trefaldige matchvinnaren, och mittfältskreatören, Haris Laitinen: "Så klart jätteviktig, men vi står inte och faller med Haris. Han har gjort sina mål och kommer till många avslut. Har avgjort tre gånger i slutminuterna och har det lilla extra."

... egna produkten och mittfältsnavet Nahir Besara: "Trygg med boll, en bra passningsspelare som har vuxit till sig och är kraftfullare i sitt spel. Han har utvecklat sitt defensiv och framför allt tagit kliv både offensivt och defensivt nu när han har känt förtroende. Han börjar ta mer ansvar för helheten."

... anfallslöftet Mikael Ishak (född 1993): "En allround forward, bra på det mesta. Har snabbheten och ett bra skott med båda fötterna."

... målvaktsjätten Oscar Berglund (199 cm): "En lugn spelare. Allround keeper, inte bara bra i luften utan bra på att stoppa skott också. Bra på fötterna."

HÄR ÄR ASSYRISKA 2011

Nyförvärv

Jimmie Augustsson, mf, Kalmar FF, Elvis da Silva Santana, mf, Väsby United, David Yarar, b, Syrianska FC, Jones Kusi-Asare, a, Esbjerg fB, Simon Ogunnaike, b, Valsta Syrianska, Imad Chhadeh, mf, IF Brommapojkarna, Oscar Berglund, mv, Helsingborgs IF (lån), Erido Poli, a, Assyriska FF U19, Alexander Cecar, a, do

Förluster

David Björkeryd, b, Örgryte IS, Mikael Eklund, b, IK Brage, Magnus Bahne, mv, Inter Åbo (Finland), Andreas Haddad, a, Örebro SK, Ilyas Merkes, b, Al Jazzera (Syrien), Xhevdet Llumnica, a, LB07, Mattias Genc, a, Väsby United, Marco Kotilainen, mf, Gunnilse IS, Gabriel Rhawi, b, Bethnahrin IK, Pierre Bengtsson, b, klubblös

Spelartruppen

Målvakter: Oscar Berglund, Kristoffer Hedlund, Anton Olofsson.

Backar: Fredrik Samuelsson, Mikael Thorstensson, Mohammed Mbye, Rickard Jansson, Simon Ogunnaike, Kyle Konwea, Gustaf Segerström, David Yarar, Gabriel Awrohum.

Mittfältare: Haris Laitinen, Nahir Besara, Narsai Shaba, George Makdessi, Stefan Batan, Imad Chhadeh, Jimmie Augustsson, Andi Toompuu, Elvis da Silva Santana.

Anfallare: Jones Kusi Asare, Göran Marklund, Mikael Ishak, Erido Poli, Alexander Cecar.

Ledarna

Huvudtränare: Göran Marklund
Målvakts- och fystränare: Rodrigo Reynoso
Assisterande målvaktstränare: Samuel Agirman
Lagledare: Melek Bisso
Massör: Fredrik Furman
Materialförvaltare: Ulf Nilsson