Visa fler äldre nyheter >

Från botten av division 1 till superettan på ett år. Dessutom 25 timmars serieledning 2011. Allt under Lennart "Kral" Anderssons ledning. – Vi har hittat tryggheten, säger tränaren till vskfotboll.nu.

MOTSTÅNDARKOLLEN: IK BRAGE. För bara tre år sedan var Brage nykomlingar i division 1 norra efter att övertygande ha vunnit "tvåan" 2007, strax före Syrianska IF från Västerås.

Nykomlingsåret innebar plusstatistik mot VSK Fotboll – 1–1 på Domnarvsvallen och 2–1 på Swedbank Park inför storpubliken 3 439 åskådare – men det blev ändå nedflyttningskamp in i det sista.

Inför år två hämtades Carlstad Uniteds succétränare, Lennart "Kral" Andersson (bilden) in för att få fart på Brageskutan.

Han ersatte förre VSK:aren Anders Sjöö, som fick lämna klubben sommaren 2007.

Med sig tog "Kral" Unitedmittfältets kärnkraftverk, Tobias Johansson, som blev ett av totalt fyra nyförvärv som spelar kvar i Brage även 2011.

De övriga: kvicke ytterspringaren Robbin Sellin från Djurgården, försvarschefen Niklas Forslund från Falu FK och offensive Mattias Wiklöf från åländska IFK Mariehamn.

Brage nämndes inför säsongen som en outsider i toppstriden, men få hade nog trott på total succé.

Det blev en andraplats bakom seriesuveränen Degerfors, seger i superettakvalet mot Qviding och avancemang till näst högsta serien.

Comeback till elitfotbollen alltså, redan under "Krals" första år som tränare i den klassiska föreningen från Borlänge.

Blev du överraskad?

– Både och. Vi fick ihop det på ett bra sätt och gjorde många bra matcher. Men hade jag fått frågan på förhand så hade jag blivit lite överraskad. Det var ett väldigt positivt år, säger Brages framgångsrike ledare.

Det var verkligen laget Brage som tog serien med storm. "Kral" berättar hur de jobbade för att få ihop gruppen:

– Vi har jobbat hårt med värdegrunder och gruppdynamik. Det är någonting som fortfarande symboliserar Brage. En betoning på att vi är ett lag som jobbar hårt för varandra, säger han.

Man får verkligen det intrycket. Ni verkar ha en skön grupp spelare.

– Vad roligt att du ser det utifrån, för så är känslan, säger "Kral".

Inför comebacken i superettan – serien man åkte ur 2004 – satsade man på att klara sig kvar genom att sajna flera övertygande nyförvärv.

– De vi tog till oss hade många en stor vana och rutin från spel i både allsvenskan och superettan.

Bland dessa märks 2010 års skyttekung Daniel Åkervall (13 mål), förre BP-backen Håkan Malmström och division 1-spelaren Vjatjeslav Jevtusjenko (Valsta Syrianska, före detta AIK), vars bror Vadim representerade VSK Fotboll säsongen 2009, när Brage alltså vann division 1 norra.

Under sommaren anslöt landslagsmeriterade AIK-profilen Niklas Sandberg från Singapore Armed Forces.

Med dessa tillskott klarade Brage kontraktet utan kval, med hela 41 poäng inspelade.

– En väldigt bra säsong som nykomling, i en väldigt tät och tajt superetta – samma som i år. Det fanns väldigt mycket positivt från den säsongen. Vi tog ytterligare kliv och utvecklades som fotbollsspelare, grupp och som människor, säger Lennart Andersson.

Inför årets säsong lämnade emellertid "Kral" tränarposten inledningsvis. Han blev i stället sportchef – och västeråsbekantingen (VIK Fotboll) Pelle Johansson tog över huvudansvaret på tränarbänken.

– Jag ville gärna vara kvar i föreningen men framför allt bidra i organisationen vid sidan om. Därför gjorde vi en omstrukturering. Men det blev inte så lyckat för oss, så det blev en rockad igen, säger han.

Ja, efter fyra omgångar av superettan 2011 – och fyra poäng till Brage – skedde alltså det skifte som såg "Kral" kliva tillbaka in på ledarpositionen.

Till sin hjälp hade han fortsatt Jonas Björkgren – och en tid senare även Roland Nilssons assistent från tiden i GAIS och de inledande åren i Malmö FF, Hans Gren.

– Nu kan vi fördela arbetsuppgifterna på tre. Om man ska vara professionell i eliten behöver man vara flera personer för att klara de roller och arbetsuppgifter som krävs, säger "Kral".

Ovan på det har "Kral" också assisterat Lars-Olof Mattson i Sierra Leones landslag, där bland annat VSK Fotbolls målvakt Christian Caulker återfinns.

Om han återvänder är i dagsläget oklart, men segermatchen mot Niger (1–0) hemma i Freetown var något alldeles extra.

– En fantastisk upplevelse. Vi gjorde ett bra jobb ihop och de vann sin första match på tre år. När slutsignalen gick blev det kaotiska scener, berättar Bragetränaren.

Brage 2011 är så gott som intakt från fjolåret. Endast ett par spelare har försvunnit. Och efter en relativt knackig start har det gett resultat.

Efter hemmavinsten mot Åtvidaberg den 4 juni klev man upp i serieledning i superettan, en position man fick behålla i dryga dygnet innan Degerfors tog kommandot 4–1-segern mot VSK Fotboll på Stora Valla.

– Vi har fått i gång det sakta men säkert och hittat det gamla, hittat tryggheten. Poängutdelningen är ungefär som vi förväntat oss.

Vad spelar ni för typ av fotboll?

– Vi försöker att ha ett eget spel, hålla spelet efter marken. Vi har en egen idé, som vi har utvecklat ganska mycket, säger Lennart Andersson.

En som har utmärkt sig hittills, precis som i fjol, är målvakten Gerhard Andersson. I medierna har det låtit som om "Gurra" ibland har räddat lagets poäng.

– Men han tar det han ska, tycker "Kral".

Faktum är att Andersson lade handskarna på hyllan redan innan laget avancerade till superettan.

– Men vi fick en målvaktsskada 2009. Det är många som säger att han aldrig har varit så bra som nu. En stabil, rutinerad målvakt som har varit med ganska länge.

På lördag tar alltså Brage emot ett annat grönvitt lag, VSK Fotboll, på klassiska Domnarvsvallen, numera med konstgräsmatta.

Då är fjolårets skyttekung, Daniel Åkervall, åter i spel.

– Han har varit borta en period, men kommit tillbaka och ser bra ut. En bra spelare, framför allt i målskyttet. Han kan spela på rätt många positioner, säger Lennart "Kral" Andersson.

HÄR ÄR BRAGE 2011

Nyförvärv

Jesper Carlsson, mf, Väsby United, Mikael Eklund, b, Assyriska FF, Linus Mårtensson, a, Forssa BK, Bernhard Nyström, mf, Gefle IF, Martin Rosell, mf, IK Brage U19, Alexander Åsberg, mf, do

Förluster

Peter Bergqvist, mv, Valbo FF, Gustav Sundström, b, Dalkurd (lån), Håkan Malmström, b, klubb ej klar (registrerad för Brage till och med 31 augusti 2011)

Spelartruppen

Målvakter: Gerhard Andersson, Pontus Hagström.

Backar: Niklas Forslund, Niklas Sandberg, Jon Åslund, Johan Persson, Magnus Tappert, Mikael Eklund, Gustav Sundström (utlånad).

Mittfältare: Adam Gradén, Tobias Johansson, Vjatjeslav Jevtusjenko, Bernhard Nyström, Jesper Carlsson, Mattias Wiklöf, Daniel Åkervall, Robbin Sellin, Pontus Hindrikes, Martin Rosell, Andreas Lindvall, Alexander Åsberg, Andreas Hedlund.

Anfallare: Johan Eklund, Jesper Medén, Linus Mårtensson.

Ledarna

Huvudtränare: Lennart "Kral" Andersson
Assisterande tränare: Jonas Björkgren
Målvaktstränare: Tomas Ahlström
Fystränare: Hans-Martin Isberg
Sjukgymnast/naprapat: Jenny Sjöholm
Läkare: Andreas Dahlman
Materialförvaltare: Bertil Andersson
Materialförvaltare: Jan-Erik Stoor