Visa fler äldre nyheter >

Efter ett starkt fjolår tog Ljungskile sikte mot allsvenskan.
Men starten har varit trög – speciellt på hemmaplan.
– Vi har haft fler avslut i alla matcher men ändå bara tagit en seger, säger tränaren Bosse Wålemark till vskfotboll.nu.

MOTSTÅNDARKOLLEN: LJUNGSKILE SK. Ljungskile spelade allsvenskt så sent som 2008 men återkom till superettan 2009 med en beskedlig niondeplats.

I fjol kom man sexa efter en stark säsongsavslutning – så i år borde västkustklubben rimligtvis ha siktet inställt på topp tre.

– Styrelsen har sagt att vi om något eller några år ska vara med rejält i toppen. Det är en tuff målsättning, men vi har gjort det förut så det är klart att man vill spänna bågen. Ser man det ekonomiskt så är vi inte bäst i serien, snarare mitten eller knappt det kanske. Men på sikt ska vi vara med och kämpa, det är helt givet, säger en av lagets två tränare, Bosse Wålemark (bilden).

Den andra delen i ledarkonstellationen heter Örjan Glans.

– Vi är två helt olika personer med lite olika uppgifter, men med samma fotbollssyn – det är det viktigaste, säger Bosse Wålemark.

Hur har ni utvecklat Ljungskiles spel sedan ni tog över laget?

– Vi vill spela en anfallsfotboll och ha bollen mycket själva. Det svåra för oss är omsättningen på spelare varje år och att lite grand få ihop det på kort tid. Vi är ofta bättre på hösten än på våren i Ljungskile.

Så alltså även i fjol, när man var ett av de lag som dominerade höstsäsongen.

– Vi fick låna Erik (Nilsson, mittfältare) från Örebro och hade en stomme som spelade varje vecka. Det blir mycket, mycket enklare och vi behövde bara byta ut någon då och då. Det fanns en stabilitet i gänget, samtidigt som vi hade spelare som kunde bryta mönstret, säger Bosse Wålemark.

En av dessa var en av seriens bästa spelare, Martin Smedberg-Dalence, numera hos allsvenska IFK Norrköping.

Ersättare blev Lorenzo Brais från Sevilla.

– Men han har haft lite skavanker.

Bland övriga nyförvärv märks landslagsmeriterade nya zeeländaren Jarrod Smith, ur-ÖIS:aren Alexander Mellqvist och en tidigare storskytt i superettan, Joakim Runnemo (fd. BP).

Men Bosse Wålemark nämner gärna de defensiva tillskotten.

– Vi behövde många i backlinjen och har fått in bra spelare i bland annat Marcus Jarlegren (BK Häcken) och Robin Jonsson (Örgryte).

De offensiva nytillskotten, fem till antalet, har ännu inte kommit till sin rätt.

– Vi har haft lite skador på Jarrod och Runnemo är inte riktigt i fas ännu, säger Bosse Wålemark.

Ytterbyskytten Gabriel Altemark-Vanneryr svepte under fjolåret in som en frisk vårvind över Ljungskile och målen (12 stycken) haglade in som höstlöv bakom motståndarmålvakterna.

I år har anfallaren haft vissa skadeproblem, men mot Grönvitt kan han spela.

– Han var med senast men har lite grand kvar innan han är i riktig fas. Det har varit en del skavanker, säger LSK-coachen Wålemark.

Altemark-Vanneryr kan alltså spela mot VSK Fotboll – och försvarsgiganten Josemar da Santana Silva kan också finnas med från start.

– Han var en av de bästa mittbackarna i förra årets serie och är kanske med nu mot er.

Starten av årets serie har varit skral för Ljungskile, med endast tre segrar på tio matcher.

Spelet på hemmaplan har varit en besvikelse.

– Vi har haft fler avslut i alla matcher men ändå bara tagit en seger. Det känns som att vi kanske har haft lite oflyt hemma, men serien är jättejämn, säger Bosse Wålemark och kommer in på en viktig anledning till poängtappen:

– De sista tre matcherna har vi släppt in fler mål bakåt än förut (sju stycken).

Men man har gjort lika många framåt och tagit fyra poäng – även om den senaste förlusten mot J-Södra var jobbig.

– Vi har en 18–12 i avslut och tre bollar på linjen. Tillräckligt många chanser för att göra fler mål, men det var en väldigt, väldigt öppen match åt bägge håll. De var relativt giftiga sett över hela matchen, men vi var inte nöjda med vårt försvarsspel. Framåt såg det ganska bra ut. Tungt att de får ett sent mål mot oss när vi precis har kommit tillbaka, säger Bosse Wålemark och syftar på Branimir Hrgotas segermål efter 84 minuter.

Här kan du se höjdpunkterna från matchen.

Starten till trots: se upp för Ljungskile – som precis som i fjol kan bli starkare ju längre säsongen går.

– Hoppas att vi kan få ihop det i år också. Vi har en bred och jämn trupp, säger Bosse Wålemark.

HÄR ÄR LJUNGSKILE 2011

Nyförvärv

Magnus Berglöf, mv, Torslanda IK, Robin Jonsson, b, Örgryte IS, Alexander Mellqvist, mf, do, Drin Shasivari, mf, IFK Strömstad, Dragan Bogdanovic, mf, Skoftebyns IF, Joakim Runnemo, a, IF Brommapojkarna, Lorenzo Brais, mf, Sevilla FC (Spanien), Marcus Jarlegren, b, BK Häcken, Rafael Magalhaes, a, Santo André (Brasilien), Jarrod Smith, mf, Hawke’s Bay United, Tobias Mikaelsson¸ mf, FC Trollhättan

Förluster

Andreas Samuelsson, mv, Stångenäs AIS, David Durmaz, b, Syrianska FC, Erik Nilsson, Örebro SK (åter efter lån), Sören Ferm, b, IK Oddevold, Henrik Nikkilä, b, do, Martin Smedberg-Dalence, mf, IFK Norrköping, Edwin Phiri, b, FC Trollhättan, Arash Bayat, mf, Assyriska BK, Mattias Svensson, Åsebro IF (utlånad)

Spelartruppen

Målvakter: Nick Noble, Magnus Berglöf, Mattias Svensson (utlånad).

Backar: Rikard Nilsson, Andreas Tobiasson, Marcus Jarlegren, Josemar da Santana Silva, Robin Jonsson, Mattias Carlsson.

Mittfältare: Dragan Bogdanovic, Aleksandar Kitic, Robin Iglicar, Jarrod Smith, Lorenzo Brais, Alexander Mellqvist, Drin Shasivari, Genalvo da Silva Oliveira, Michael Thomas, Tobias Mikaelsson.

Anfallare: Johan Patriksson, Joakim Runnemo, Rafael Magalhaes, Samir Fehric, Andreas Lind, Gabriel Altemark-Vanneryr.

Ledarna
Tränare: Bo Wålemark
Tränare: Örjan Glans
Assisterande tränare: Ove Tobiasson