Visa fler äldre nyheter >

Långsiktighet, värmlandsprägel – och naturligtvis tradition.
Tre delar som gör Degerfors till en del av fotbollseliten.
– Vi tror mycket på kontinuitet, säger tränaren Patrik Werner till vskfotboll.nu.

MOTSTÅNDARKOLLEN: DEGERFORS IF. Året är 2009 och traditionsstolta Degerfors är nynedflyttade från superettan efter en tuff bottenstrid.

Föreningen med 29 allsvenska säsonger, ett cupguld (1993) och spel i cupvinnarcupen som största meriter utarbetar en treårsplan.

Då ska man vara tillbaka i finrummet och utmana eliten.

Samtidigt går VSK Fotboll in på fjärde året i division 1 norra och söker som vanligt utmana i seriens topp.

Men lika fort som lagens vägar möts en regnig eftermiddag på Swedbank Park – lika snabbt skildes de åt.

Efter "Degens" övertygande 4–0-uppvisning på "Parken" tågade laget mot svensk elitfotboll, medan Grönvitt fick harva vidare i norrettan ett år till.

Degerfors är nu inne på det där tredje året – redan på väg att etablera sig i elitfotbollen som nuvarande trea i den hyperjämna superettatabellen.

Resan för Patrik Werner, som tillsammans med Jonas Lindskog tränar laget sedan den där säsongen 2009, har varit lika intensiv som underbar.

– Det var framför allt roligt att ta över och vinna första året. I fjol klarade vi oss bra och nu har vi börjat bra i år, säger han när vskfotboll.nu når honom.

En framgångsförklaring ter sig tydlig vid en närmare titt på spelarsammansättningen: ganska intakt sedan 2009 – och därtill lokalt betonad.

– Vi tror mycket på kontinuitet och att framgångar kommer så. Sedan har vi börjat värva mer hemvävt, samtidigt som vi har fått in bra spelare utifrån. Det fungerar jättebra, säger Patrik Werner.

Vilken är Degerfors stora styrka som förening?

– Vi är en liten förening med små resurser, så det gäller att vara noggrann med allt och jobba på bra med de resurser man har. De sista åren har det gått relativt bra resultatmässigt.

Ja, under fjolåret ledde faktiskt värmlänningarna serien vid sommaruppehållet, för att under hösten dala bit för bit men ändå klara kontraktet utan kval.

Även i år har starten varit fin, särskilt bort ifrån Stora Valla.

Fyra segrar på fem bortamatcher inger respekt.

– Det är svårt att säga varför, det är små marginaler och jämna matcher. Slumpen har gjort det och vi har haft marginalerna både med och mot oss.

Har ni "hemmaspelet" i er?

– Ja, det har vi, men det är en jättejämn serie. Alla lagen är väldigt jämna – det är bara att kolla tabellen. En bra dag slår man vilket lag som helst, säger Patrik Werner.

Ett lag som fått känna på "Degens" hänsynslösa bortaspel är Hammarby (2–1 till Degerfors).

– Att slå Hammarby är inte enkelt – klart att det stärker oss. Vi gjorde en bra första halvlek och försvarade oss bra i andra. De hade mer boll och lite fler målchanser, men vi spelar en bra, smart match och får dem dit vi vill, analyserar Patrik Werner.

Ett typiskt bortaspel, med vassa omställningar och en stor effektivitet, visade sig bli matchavgörande.

– Det blev en sådan matchbild som vi trodde att det skulle bli. Där vi får ligga lite lägre och gå på omställningar. Vi gjorde två mål på tre chanser i första halvlek, säger Patrik Werner.

Är ni nöjda med säsongsstarten?

– Jättenöjda med 16 poäng (på nio matcher), jättebra.

Men finns det mer att hämta?

– Ja, i alla fall i en del matcher. Det har varit lite upp och ner. I de bästa stunder är vi ett riktigt bra fotbollslag, säger Patrik Werner.

vskfotboll.nu väljer till sist att plocka ut tre spelarprofiler i dagens Degerfors, två av dessa med västmanländsk anknytning.

 • Andreas Ljunggren Eriksson, Salason och före detta VSK:are, kom till rö'vitt 2010 – och har sedan dess storspelat på sin vänsterkant.

  – Han är jätteviktig för oss och har varit ordinarie sedan han kom. En jättebra spelare, jättekvick. Snabb, bolltrygg och med bra inlägg och ett bra passningsspel. Men han kommer inte att vara med på söndag (bristning i låret). Ett avbräck, men vi har alltid fullgoda ersättare, säger Patrik Werner.

 • Christopher Brandeborn, västeråsare som spelade i VSK Fotboll och "målade" i sin enda match, mot Väsby United 2007 – innan han efter tre år i Skiljebo nådde Värmland.

  – En central, offensiv mittfältare som har haft en stökig försäsong med mycket sjukdomar. Sista månaden har varit väldigt, väldigt bra. Han har gjort väldigt bra inhopp och kommer mer och mer. Jättespännande, kvick och irrationell spelare, säger Patrik Werner.

 • Brian Edwards, intresseväckande målvaktsvärvning från staternas San José.

  – Han har varit jättebra och har ett flertal bra matcher. Kom in snabbt och ger vi honom lite tid kommer han att bli ännu bättre, tror Patrik Werner.

  HÄR ÄR DEGERFORS 2011

  Nyförvärv

  Brian Edwards, mv, San José Earthquakes, Jonas Olsson, b, Carlstad United, Christopher Brandeborn, mf, Skiljebo SK, Alexander Andersson, a, KB Karlskoga

  Förluster

  Emil Berger, mf, Örebro SK, Sebastian Karlsson, mv, Säffle FF, Mikael Nilsson, b, slutar, Sebastian Henriksson, mf, do, Alexander Appelqvist, mv, klubblös

  Spelartruppen

  Målvakter: Brian Edwards, Jonas Bohlin.

  Backar: Jonas Olsson, Andreas Gunnarsson, Johan Kristiansson, Andreas Holmberg, Christoffer Wiktorsson, Marcus de Bruin, Marcus Nilsson, Fredrik Ahlman (utlånad).

  Mittfältare: Christopher Brandeborn, Christophe Lallet, Eric Jernberg, Niklas Klingberg, Tobias Solberg, Martin Broberg, Andreas Ljunggren-Eriksson, Erik Nilsson, Jesper Karlsson, Johan Wennberg (utlånad).

  Anfallare: Peter Samuelsson, Alexander Andersson, Stellan Carlsson.

  Ledarna

  Huvudtränare: Patrik Werner
  Assisterande tränare: Jonas Lindskog
  Målvaktstränare: Tomas Sachs
  Fystränare: Jimmy Nilsson
  Lagledare: Stig Ekman
  Sjukgymnast: Peter Andersson
  Masssör: Kjell Norlin
  Läkare: Juha Huhtakangas