Visa fler äldre nyheter >

Brommapojkarna har hittat formen med fyra raka nollor. Och efter VSK Fotbolls dubbla diton är Roberth Björknesjös förutsägelse föga förvånande.
– Jag tror att det blir målsnålt, säger BP-tränaren till vskfotboll.nu.

MOTSTÅNDARKOLLEN: IF BROMMAPOJKARNA. Nykomlingsmöte väntar på torsdag på Swedbank Park.

Jo, så är det. VSK Fotboll från division 1 – och BP från allsvenskan efter en tung fjolårshöst.

Tränaren Roberth Björknesjö (bilden) tog över med fyra omgångar kvar.

– Jag försökte att skaka om och få lite energi. Spelarna hade dåligt självförtroende och fick det inte att lossna, men jag tycker att vi fick in bra energi de sista matcherna, säger han.

Hur påverkade det BP att åka ur?

– Det är alltid jobbigt att förlora mycket. Självförtroendet har ju inte varit på topp. Vi har haft det jobbigt i början, men nu har vi kommit över det och vunnit mycket på slutet. Innan dess var det jobbigt – och i träningsmatcherna funderades det nog mycket på rädslan att förlora snarare än glädjen att vinna. Men nu har vi haft en fantastisk period ett bra tag och har ett självförtroende som är helt annorlunda.

Det har resulterat i följande resultat, sett över superettans fyra senaste omgångar:

  • Hammarby IF, hemma: 1–0
  • GIF Sundsvall, borta: 0–0
  • Östers IF, hemma: 1–0
  • Assyriska FF, borta: 2–0

Lägg till det cupsegern hemma mot Gefle med 3–1 och du ser att det är ett toppat BP – ny fyra i serien – som kommer till Swedbank Park på torsdag (avspark 19.00).

– Ja, men serien är så lång. Det viktiga är att spelet utvecklas – och nu har vi släppt loss allting, efter att ha funderat mycket förut. Framgång föder framgång. Det har varit rätt så roliga matcher att vinna på slutet, konstaterar Roberth Björknesjö.

Att sia om hur årets säsong slutar är ännu för tidigt – men BP:s långsiktiga mål är att vara allsvenskt igen inom tre år.

Detta efter två sejourer på senare år (2007 & 2009-2010).

Tycker du att BP som förening har blivit bättre, även om ni har åkt upp och ned mellan serierna på senare år?

– Vill man vara med i finrummet är det klart att man behöver vara där ett par vändor och bli mogen för det också, för att veta vad som krävs och vad det innebär. Både förening och spelare vill upp dit igen och har större möjligheter ju mer man har varit där, säger Roberth Björknesjö.

Efter degraderingen väntade en sedvanlig spelarrensning.

Nio spelare in, tretton ut – de flesta av nykomlingarna egna produkter.

– Jo, föreningen var tvungen att göra typ en nystart och splittra en grupp som hade haft motgångar. Det känns verkligen som att många yngre spelare måste få chansen.

Just den förändringen tror Roberth Björknesjö kan vara en nyckel för framgång.

– Bra att föreningen vågar ta det beslutet. Det kan vara svårt att ha många äldre spelare som är vana vid lite allsvenskt. Jag tror inte att det blir bra heller. Vi har en bra blandning, tycker BP-coachen.

Just det. Man får inte glömma BP:s fina åldersfördelning, trots det myckna snacket om klubbens ungdomlighet.

Där finns också allsvensk rutin i bland andra Pontus Segerström, Nicklas Carlsson och Andreas Eriksson.

Mittbacksparet Segerström/Carlsson kan vara ett av superettans bästa och utgör tillsammans med före detta U21-landslagsmålvakten Kristoffer Nordfeldt en riktigt vass försvarstriangel.

– De har ju erfarenhet av det hela. Även om inte Kristoffer är så gammal så har han spelat i U21, superettan och allsvenskan och har mycket erfarenhet.

Framför dessa finns exempelvis Joakim Lindner, talangen som efter spel med VSK Fotbolls dåvarande seriekollega Gröndal imponerade i division 1-seriernas all star-match i fjol och har inlett säsongen strålande med bland annat två mål.

– Han har varit jätteduktig och har tagit gigantiska kliv på rätt så kort tid. En mittfältare som orkar springa hur långt som helst, har bra fötter och en bra spelförståelse, säger Roberth Björknesjö.

En offensivare injektion finner vi i gambianske Aziz Corr Nyang, vars kvaliteter superettakännare är väl medvetna om sedan den magnifika sensommaren i GIF Sundsvall 2009.

– Han har absolut varit jätteduktig. Jag har haft honom i Assyriska och vi behövde någon som bryter mönstret och gör det lilla extra. Därför blev det honom, berömmer Björknesjö den förre djurgårdaren.

Mot BP blev det ett mål för Corr Nyang, när han spikade slutsiffrorna 2–0.

Och därmed gav västerortarna en skjuts uppåt i tabellen.

– Alla gör det vi kommer överens om väldigt noggrant. Det är framgången just nu – och då räcker det med att göra ett mål, säger Roberth Björknesjö.

Tror du på en målsnål match mot VSK Fotboll, eller får vi se ett frejdigt BP?

– Det hoppas jag att vi får, men jag tror att det blir målsnålt, säger tränaren.

HÄR ÄR BP 2011

Nyförvärv

Aziz Corr Nyang, mf, GIF Sundsvall (lån), Saihou Jagne, a, AIK Fotboll, Nicklas Carlsson, b, IFK Göteborg, Joakim Lindner, mf, Gröndals IK (åter efter lån), Hampus Jönsson, b, do, Pontus Åsbrink, mf, do, Davor Blazevic, mv, do, Karl Larson, b, do, Anton Sandberg Magnusson, a, do, Markus Karlsson, ass tr, Brommapojkarna U19

Förluster

Anton Cederling, mv, Valsta Syrianska, Olof Guterstam, IK Frej, Tim Jacobsson, mf, do, Pär Asp, Gefle IF, Kim Odelius, b, Akropolis IF, Joakim Runnemo, a, Ljungskile SK, Benny Lekström, mv, FK Mjölner (Norge), Ted Fontér, b, Hammarby TFF, Imad Chhadeh, mf, Assyriska FF, Mikkel Jensen, mf, klubblös, André Möllestam, b, AC Lumezzane (Italien), Babis Stefanidis, mf, klubblös, Sinan Ayranci, a, Hammarby IF (inlånad från Genclerbirligi hösten 2010), Roger Sandberg, ass tr, do

Spelartruppen

Målvakter: Kristoffer Nordfeldt, Davor Blazevic.

Backar: Pontus Segerström, Elliot Lindberg, Nickas Carlsson, Ferhat Korkmaz, Hampus Jönsson, Tim Björkström, Karl Larson, Miiko Albornoz.

Mittfältare: Mauricio Albornoz, Gabriel Petrovic, Aziz Corr Nyang, Pontus Åsbrink, Serge-Junior Martinsson Ngouali, Andreas Eriksson, Joakim Lindner, Dalil Benyahia, Gustav Sandberg-Magnusson.

Anfallare: Nabil Bahoui, Saihou Jagne, Pablo Piñones Arce, Anton Sandberg-Magnusson

Ledarna

Huvudtränare: Roberth Björknesjö
Assisterande tränare: Markus Karlsson
Assistande tränare: Stefan Billborn
Målvaktstränare: Kristian Kauffman
Fystränare: Dimitrios Panagiotopoulos
Naprapat: Marie Öijval-Linnros
Materialförvaltare: Tommi Samuelsson