Visa fler äldre nyheter >

GIF Sundsvall har ett uttalat mål 2011: allsvenskt avancemang. Och med flera starka nyförvärv är truppen i skick att klara uppgiften.
– Vi har fått in mer rutin och erfarenhet, säger tränaren Sören Åkeby till vskfotboll.nu.
Matchen mot Giffarna sänds förresten på sn24.se mot en kostnad av 79 kr.

MOTSTÅNDARKOLLEN: GIF SUNDSVALL. Giffarna från Sundsvall hade en längre allsvensk sejour i början av 2000-talet och var uppe och vände i den högsta ligan så sent som 2008.

Sedan dess har man varit nära att återvända, men inte kommit närmare än fjolårets allsvenska kvalförlust mot Gefle.

I år ska man avancera – med hjälp av en kvalitativt bred trupp.

– Jag kan hålla med om det. Vi har en bra trupp, som – peppar, peppar – har fått vara mer eller mindre 100 procent frisk. Vi har en konkurrenssituation, vilket känns bra. Det är viktigt med en bred trupp, säger lagets tränare Sören Åkeby (bilden).

– Vi hade ett ungt lag förra året. Nu har vi fått in mer rutin och erfarenhet, fortsätter han.

Bland dessa rutinerade nykomlingar märks framför allt rutinerade duon Roger Risholt och ex-giffaren Stefan Ålander, som nickade klubben upp i allsvenskan år 2007.

Sören Åkeby om GIF-hjälten Ålander:

– Det är viktig med spelare som fortfarande känner sig motiverade och inte mätta, det är absolut det viktigaste för oss. Stefan fanns här i den vevan jag kom till klubben (hösten 2008) och jag tycker att han har utvecklats som fotbollsspelare i Kalmar. Han är mer bekväm mot bollen och lite kvickare. En viktig spelare med sitt lugn och fotbollskunnande, som gör att försvarsspelet känns lite stabilare och tryggare, lyder omdömet om kaptenen.

En annan hemvändare – ja, i alla fall till staden Sundsvall – är före detta VSK:aren Pontus Engblom, som värvades till AIK från IFK Sundsvall inför säsongen 2009.

– Han har gjort det bra och producerat något mål. Både han och vi hoppas på att det ska rulla på lite mer, men han skapar i alla fall chanser – och det är det viktiga. Får han dit någon fler så kommer han att få ännu bättre självförtroende.

En annan spelare, som undertecknad alltid har gillat, är Ari Skúlason. Beskriv varför han är lätt att tycka om som fotbollsspelare – och varför han är en av superettans bästa?

– Jag är villig att hålla med, han tillhör absolut en av de bästa. Jobbar hårt, har en fantastiskt fin passningsfot och ett fint skott. Han har det där lilla extra – är liten och energisk. Då syns man också, så det är en utav orsakerna, tror Sören Åkeby.

Tar vi sedan en närmare titt på laget ser vi också många unga spelare, i ett Giffarna som ser mer talangfullt ut än på länge.

– Det tycker vi är jäkligt roligt. Vi har riktigt, riktigt intressanta spelare i vår trupp – även under A-laget, bland dem som är med och tränar då och då. Överraskande bra kvalitet måste jag säga.

GIF Sundsvall har annars om storfavorit haft en lätt knackig säsongsinledning.

Två segrar, två oavgjorda – och två förluster.

  • Östers IF (b) 1–2: "Ingen höjdare. Premiärnervositet"
  • Assyriska FF (h) 1–2: "Riktigt bra – 1–2 inte helt rättvist"
  • Landskrona BoIS (b) 2–1: "En jättebra match"
  • Ljungskile SK (h) 3–0: "Klart okej"
  • IK Brage (b) 0–0: "Vi krigar bra och är glada för att få med oss en poäng"
  • IF Brommapojkarna (h) 0–0: "Spelmässigt kontrollerar vi en riktigt bra match med mycket bollbesittning – och borde ha gjort något mål"

Trots ett par matcher utan poäng och mål ser Sören Åkeby ljust på lagets form.

– Det känns som att vi tar steg hela tiden. Man kan inte bara trycka på en knapp och tro att det ska fungera – det krävs ett hårt arbete. De sista matcherna har vi hållit nollan – och gjorde dessutom en bra match mot GAIS i cupen (förlust 2–3 efter förlängning). Vi har en uppåtgående form.

Så pass upp, Grönvitt. I morgon äntrar ett allt starkare Giffarna Swedbank Park.

– Vi vet att de (VSK Fotboll) som nykomlingar har fått en så där start. De kommer att jobba hårt, försöka spela kompakt och utnyttja kontringar. Vi kommer säkert att vara bollförande – och borde vara det. Vi får passa upp på vissa av deras spelare, säger GIF-tränare Åkeby.

Slutligen, precis som ingressen meddelar: torsdagens match mellan VSK Fotboll och GIF Sundsvall sänds på webben på sn24.se (Sundsvalls Nyheter), för 79 kronor.

HÄR ÄR GIFFARNA 2011

Nyförvärv

Pontus Engblom, a, AIK Fotboll (lån), Denis Ramos dos Santos, a, Kemi Kings (Finland), Patrik Rikama, b, IFK Mariehamn (Finland), Stefan Ålander, b, Kalmar FF, Roger Risholt, mf, Fredrikstad FK (Norge), Niklas Larsson, mf, Hudiksvalls ABK, Fredrik Broman, mf, egen produkt, Granit Buzuku, mf, do

Förluster

Aziz Corr Nyang, a, IF Brommapojkarna (lån), Robert Mambo Mumba, b, Dalkurd FF, Billy Berntsson, b, Kilmarnock FC (Skottland), Jon-Eric Krantz, mf, IF Älgarna, Stefan Lagergren, mv, do (lån), Mattias Nylund, b, Östavalls IF, Hannes Sigurdsson, a, klubblös

Spelartruppen

Målvakter: Tommy Naurin, Niklas Larsson.

Backar: Stefan Ålander, Kristian Ek, Christian Brink, Fredric Jonson, David Myrestam, Patrik Rikama, Robert Lundström.

Mittfältare: Ari Skúlason, Roger Risholt, Granit Buzuku, Fredrik Broman, Fredrik Holster, Nuri Mustafi, Daniel Sliper, Alexis Mendiola, Pontus Silfver, Alieu Jagne, Mehmed Hafizovic.

Anfallare: Jonas Wallerstedt, Pontus Engblom, Denis Ramos dos Santos, Emil Forsberg.

Ledarna

Huvudtränare: Sören Åkeby
Assisterande tränare: Sören Ericsson
Målvaktstränare: Dan Hagman
Fystränare: Pelle Ljungström
Materialförvaltare: Vartan Baghomian