Visa fler äldre nyheter >

Hajpade Hammarby har inlett säsongen tveksamt.
Men visst finns mer att hämta i ett högkapabelt Bajen.
– Vi har inte nått vår bästa nivå ännu, säger Roger Franzén till vskfotboll.nu.

MOTSTÅNDARKOLLEN: HAMMARBY FOTBOLL. För ett år sedan tränade Roger Franzén (bilden) Hammarby TFF, som hade startat debutsäsongen i division 1 norra strålande.

Den tredje maj 2010 slog hans talanglag tillbaka VSK Fotboll med 2–0 på Söderstadion efter en magnifik uppvisning.

– En riktigt bra insats, en av våra bättre den säsongen. Vi gjorde en mycket bra match, minns Roger Franzén den spelmässiga överlägsenheten.

HTFF ledde serien fram till uppehållet – men under hösten avancerade Grönvitt förbi talangerna fram till seriesegern, som säkrades i bussen på väg till bortamatchen mot Vasalunds IF den 17 oktober.

– Vi följde VSK hela förra året och de är ett välorganiserat, ungt lag. Ett ambitiöst lag, som var en av seriefavoriterna, tycker Roger Franzén.

På söndag (avspark 16.00) möter han Grönvitt igen – och om 2010 var positivt händelserikt för VSK Fotboll gällde det motsatta för Hammarby.

Negativa resultat som storfavorit i superettan, styrelsebekymmer och en borthotad tränare i form av Michael Borgqvist.

Roger Franzén tog över den 17 september, med drygt en månad kvar av säsongen.

– Det var ganska turbulent just då. Resultatmässigt låg vi i riskområdet för kval. Perioden då var väl ganska tuff i Hammarby – men det var ändå inspirerande för mig att få den möjligheten och den chansen, på den här nivån. Visserligen lever HTFF på samma idrottsplats och i samma lokaler, men det är en helt annan fokus på A-laget än på HTFF, säger Bajencoachen.

Väl uppe i superettahettan mötte han ett antal bekanta ansikten.

På sensommaren hade Marcus Törnstrand, Max Forsberg, Fadi Malke och Christer Gustafsson bytt grönvitt mot grönvitt.

– Fyra spelare som bidrog oerhört mycket till HTFF under våren. Det gjorde att HTFF blev lite mindre slagkraftigt. Men spelarna har ambitionen att lyfta och de var väl värda chansen.

Effekten av tränarbytet och den ungdomliga entusiasmen gav omgående resultat.

Inledande 2–1 hemma mot Degerfors var starten på en fin avslutning, toppad med cupfinal hemma på Söderstadion mot Helsingborg (förlust 0–1).

– Vi avslutade serien på ett anständigt sätt. Cupsemin mot Kalmar och -finalen var två fantastiska upplevelser. Helsingborg gjorde mål i 80:e minuten, så vi var nära att gå hela vägen, säger Roger Franzén.

I år andas spelartruppen verkligen Hammarby, sedan ytterligare några yngre har flyttats upp – och supporterfavoriter som Paulinho Guarà och Björn Runström har återvänt från utlandsäventyr.

Men starten i superettan har varit knackig.

Två segrar på fem matcher – båda på hemmaplan – är skralt för en förväntad toppkandidat.

Men Roger Franzén är inte orolig.

– Vi vet att vi har en mix av några erfarna och oerhört många oerfarna spelare på den här nivån. Varje match är oerhört svår. Givetvis hade vi velat ha mer poäng och bättre prestation i de här matcherna, så kan man säga. Men vi har mött bra motståndare på bortaplan (Assyriska, Ljungskile, Brommapojkarna).

Utgå alltså från att det finns mer att ta av spelmässigt.

– Vi har inte nått vår bästa nivå ännu, utan blandat och gett. Spelmässigt var matchen mot Brage det bästa vi har presterat. Då hade vi mer fart och större aggressivitet i vårt spel, något vi måste få fram.

Vad ska prägla årets Hammarby?

– Att vi är välorganiserade, som alla lag. Ha en bra, stabil defensiv som ger oss trygghet. Sedan vill vi kunna försöka vara spelförande med ett snabbt, bra passningsspel och fylla på med många spelare.

Vad ser du för match framför dig på söndag?

– Tror att vi kommer att få se ett försvarsinriktat VSK komma till Söderstadion. Vi kanske kommer att ha mest bollinnehav, men vi måste vara vaksamma på era omställningar.

Alldeles oavsett matchbild och spelkvalitet lär söndagseftermiddagen bli en rejäl grönvit fotbollsfest.

Räkna med taggning både på planen och på läktarna.

– Det är så det ska vara. Ett stort intresse och en stor passion, säger Roger Franzén.

HÄR ÄR HAMMARBY 2011

Nyförvärv

Björn Runström, a, Odense BK (Danmark), Paulinho Guarà, a, Busan I'Park (Sydkorea), Sinan Ayranci, a, Genclerbirligi SK (Turkiet), Erik Figueroa, Hammarby TFF, Matthias Olsson, b, do

Förluster

Christian Traoré, b, Randers FC (Danmark), Linus Hallenius, a, Genoa CFC (Italien), Tobias Holmqvist, a, Lunds BK, Freddy Söderberg, a, Östers IF, Vlado Zlojutro, mf, IFK Värnamo, Filip Bergman, b, Assyriska FF Ungdom (tränare), Fredrik Söderström, mf, klubblös

Spelartruppen

Målvakter: Johannes Hopf, Rami Shaaban, George Moussan.

Backar: José Monteiro, Marcus Törnstrand, Robin Wikman, David Johansson, Monday James, Mauro Saez Jarpa, Isak Dahlin, Matthias Olsson, Patrik Gerrbrand, Fadi Malke.

Mittfältare: Andreas Dahl, Sebastian Bojassén, Max Forsberg, Petter Furuseth Olsen, Simon Helg, Carlos Gaete Moggia, Maic Sema.

Anfallare: Björn Runström, Sinan Ayranci, Paulinho Guarà, Christer Gustafsson, Sebastian Castro Tello.

Ledarna

Huvudtränare: Roger Franzén
Assisterande tränare: Roger Sandberg
Målvaktstränare: Mikael Olsson
Lagledare: Peter Thunell
Fystränare: Stefan Suneson
Materialförvaltare: Dan Wallin