Visa fler äldre nyheter >

Man chockade förståsigpåarna när man vann "ettan" i stor stil.
Nu siktar IFK Värnamo på mer än att bara hänga kvar.
– Spelarna är inte nöjda med superettan – de vill längre, säger tränaren Tony Johansson till vskfotboll.nu.

MOTSTÅNDARKOLLEN: IFK VÄRNAMO. IFK Värnamo är inte som alla andra nykomlingar.

När det ofta handlar om att hänga kvar, hålla tätt bakåt och göra det svårt för de mer etablerade motstånden – då sticker smålänningarna ut hakan.

Här är det offensiv, kreativ och passningsinriktad fotboll som gäller – med förhoppning om att nå lite högre än bara med näsan ovan vattenytan.

– Vi spelar likadant hemma som borta och jobbar oerhört mycket med vårt eget spel, säger en av lagets två huvudtränare, Tony Johansson (bilden).

Värnamoscoachen funderar samtidigt över de andra lagens inställning.

– Jag är lite förvånad över att inte lagen jobbar mer med sitt eget spel än att bara backa hem på bortaplan, göra det tätt, vara aggressiva och ta vara på motståndarnas misstag. Där har vi olika filosofier och det är den största skillnaden. Många lag ska tidigt lyfta en längre boll för att minska risken och vinna bollen högre upp i banan, menar Tony Johansson.

Till mötet med VSK Fotboll kommer man med följande resultat:

  • Landskrona BoIS, borta: 1–1
  • Ljungskile SK, hemma: 0–2
  • IK Brage, borta: 2–2
  • IF Brommapojkarna, hemma: 2–1

– I många matcher hittills har vi varit väldigt spelförande.

Äregiriga och spelskickliga – stämmer det bra in som beskrivning på er?

– Det kan man nog säga. Vi har ett väldigt ungt och väldigt spelskickligt lag. Är tekniska och vill oerhört mycket med vår fotboll. Nu spelar vi i superettan, men spelarna är inte nöjda med det – de vill komma längre. Så vi jobbar oerhört mycket med vårt eget spel, med ett bra passningsspel – det är så de är fostrade, i och med att vi har många från de egna leden. 4-3-3 och mycket rörelse – det är så vi spelar. Så jag tycker att det låter som en bra beskrivning.

Sedan Värnamo på allvar började utmana toppen i division 1 södra har de ofta hyllats i media för sin kreativt utbildande fotboll, för sin offensiv.

Då är det lätt att glömma balansen – att de känns som ett välkomponerat lag.

– Det får jag lov att säga. Vi spelar en anfallsglad fotboll, men det är inte bara ”tuta och köra”. Man måste ha en balans och vi trycker hårt på våra roller och det som krävs för olika positioner. Det är vi glasklara med. Vi har haft ett väldigt bra försvarsspel hittills, så det ska vi inte klaga på.

Laget har sedan fjolåret flera profiler, även om några har försvunnit.

Joseph Baffo och Simon Thern har lämnat för allsvenske serieledaren Helsingborg – medan Mohamed Bangura i fjol somras försvann till AIK.

Nu heter den främsta profilen Victor Claesson.

– En offensiv innermittfältare med väldigt bra teknik och en blick för spelet. Målfarlig för positionen, gör alltid rätt mycket mål varje säsong, beskriver Tony Johansson årets tremålsskytt, som i fjol stänkte dit hela elva stycken strutar.

Ytterligare en av flera stortalanger finns i ett år yngre (född 1993) Dzenis Kozica, landslaskollega till VSK Fotbolls mittfältare Andreas Östling.

– Han är väldigt snabb och teknisk, säger ”Anki” till vskfotboll.nu.

Det finns alltså gott om material för verkliga elitspelare i detta Värnamo.

– De har bra förutsättningar för det. Bara de själva sätter kriterierna för vad de vill. Nu brinner de för det, säger Tony Johansson.

Till årets superetta har truppen breddats i och med det täta matchandet och de högre kraven.

Bland nyförvärven märks bland annat tre allsvenska lån:

  • Hampus Nilsson, Helsingborgs IF: målvakt som fanns med redan under fjolåret och gjorde stor succé
  • Rafael Porcellis, do: brasseforwarden, som hittills inte har lyckats på svensk mark, hoppas på en nytändning i Värnamo
  • Briar Faraj, IF Elfsborg: lovande ytterback som har gjort allsvensk debut i toppklubben från Borås

Hampus Nilsson utgör tillsammans med förre Åtvidabergs- och Sylviakeepern Bill Halvorsen ett – för en nykomling – fantastiskt starkt målvaktspar.

– Vi har det riktigt bra förspänt där. En konkurrenssituation där de triggar varandra. För Hampus, som blivande allsvensk målvakt, är det en viktig del i hans utveckling att få spela A-lagsfotboll, säger Tony Johansson.

Har det varit ”lätt” att attrahera spelare till klubben, när ni lockar med möjligheten att utvecklas och synas?

– Vi fick väldigt mycket uppmärksamhet i fjol. Hade en låg medelålder och folk sade att man inte kan gå in med en snittålder på 19,6 år i division 1 södra. Men vi trodde på oss själva – och fick en otrolig respons från både tv och tidningar. Det var inte bara (Mohamed) Bangura, utan fler som de tittade på. Det sprider ju sig och det blir lite lättare med nya spelare. Sedan har vi hjälp av Jonas Thern och hans kontakter. Det gäller att få ut så mycket som möjligt ur varje krona, säger Tony Johansson.

Fjolåret innebar för Värnamo, liksom för Grönvitt, serieseger och avancemang till superettan. Arbetet sjösattes i slutet av 2009 när Jonas Thern tillsattes som huvudansvarig tränare.

– Han handplockade mig som assisterande och vi bytte helt och hållet spelsystem. På den vägen är det. Det blev en rätt markant skillnad när vi satsade medvetet på många unga spelare, sådana som brinner och vill utvecklas. Vi tappade några namnkunniga som var lite rädda för konkurrenssituationen – det blev en lite mer fri konkurrens. De unga spelarna fick förtroende – och ger man det så höjer de sig många klasser.

Inför superettan avgick Thern från posten som huvudtränare, men VM-hjälten från -94 medverkar fortfarande bakom kulisserna.

In kom i stället Husqvarnas Glenn Ståhl i ett delat ledarskap.

– Vi har jobbat vidare på ungefär samma linje, samma spelsätt och har bara försökt att förbättra det, säger Tony Johansson.

På söndag möts fjolårets division 1-segrare på Swedbank Park på Rocklunda i Västerås (avspark 17.00).

Ett på många sätt intressant möte, inte minst när lagen är de två yngsta i hela superettan.

Kommer spelarnas ålder att märkas av på något sätt, tror du?

– Det vet jag inte... Det ska det inte göra – alla pratar om rutin och att det är så viktigt, men vi brukar säga att det är något vi inte kan rå för. Båda klubbarna har gjort en medveten satsning på de unga. Rutin är alltid bra, och vi har någon med lite rutin, men spelar man inte så kan man inte få rutin. Visst kan det vara lite väl naivt ibland och sådana grejer, men då får vi trycka på det – och i regel så fungerar det.

Likheterna är alltså många när VSK Fotboll och IFK Värnamo ska göra upp om titeln ”bästa nykomling”, visserligen i Qvidings frånvaro.

– Jag hoppas att vi får se två lag som visar upp en spelskicklig, offensiv fotboll. Om Sverige vill förändra sin status måste det också gå åt det hållet. Fler och fler lag börjar gå över åt 4-3-3, så det borgar för mer offensiv fotboll, säger Tony Johansson.

HÄR ÄR VÄRNAMO 2011

Nyförvärv

Briar Faraj, b, IF Elfsborg (lån), Seidu Diawudeen, b, Inter Allies (Ghana), Hampus Nilsson, mv, Helsingborgs IF (lån), Rafael Porcellis, a, do, Gheorghe Andronic, mf, Dinamo Zagreb (närmast på lån hos HNK Gorica), Bill Halvorsen, mv, Åtvidabergs FF (närmast på lån hos IF Sylvia), Erik Ferman, b, IS Halmia, Dan Danneman, a, Nässjö IF

Förluster

Simon Thern, mf, Helsingborgs IF (åter efter lån), Joseph Baffo, b, do, Enes Ahmetovic, a, Kristianstads FF (lån), Jonas Calan, b, Rydaholms GoIF (lån), Dennis Löf, mv, IF Ljungby, Johan Gunnarsson, mf, Gislaveds IS, Luan Rizani, mf, Bredaryds IK

Spelartruppen

Målvakter: Bill Halvorsen, Hampus Nilsson, Tobias Andersson.

Backar: Seidu Diawudeen, Johan Hult, Tobias Englund, Martin Claesson, Briar Faraj, Erik Ferman, Peter Ericson, Johan Palm, Nils Nyholm, Filip Magnusson.

Mittfältare: Victor Claesson, Gheorghe Andronic, Loret Sadiku, Mathias Candemir, Jonatan Ring, Dzenis Kozica, Christofer Svensson, Vlado Zlojutro, Andreas Svensson, Freddy Winsth, Sebastian Eriksson.

Anfallare: Rafael Porcellis, Bujar Ferizi, Dan Danneman.

Ledarna

Huvudtänare: Tony Johansson
Huvudtränare: Glenn Ståhl
Assisterande tränare: Lars-Åke Svensson
Målvaktstränare: Joakim Carlsson
Individuell tränare: Erik Jansson
Fystränare: Zvanko Stepic

INFÖR VÄRNAMO HEMMA
Poängmakarna: "Måste jobba hårt"
Vändkors – och en ny familjesektion
Jobba för Grönvitt – och se matchen