Visa fler äldre nyheter >

Här är laget som har fått en pangstart i superettan.
På måndag kommer Ängeholm till Swedbank Park.
– Vi har blivit rakare i spelet, säger tränaren Joakim Persson till vskfotboll.nu.

MOTSTÅNDARKOLLEN: ÄNGELHOLMS FF. Uppdaterad 22.14 med bland annat truppen. Ängelholms FF avancerade till superettan inför 2008 års säsong och gjorde sig snabbt kända som ett extremt bolltrillande gäng. Vackert spel och skickliga lirare präglade laget.

Stundtals kunde man också hota i toppen, särskilt när måltjuven Mattias Adelstam fanns i klubben.

Men till fjolårets säsong lämnade Adelstam – och även om laget var med bra länge i den jämna serien dalade man ordentligt under den sista tredjedelen till en hotfull tolfte plats.

I år tog Joakim Persson (bilden) över – och han har fått en riktig drömstart på tränarkarriären med två segrar av två möjliga.

– Poängmässigt har vi full pott, men spelmässigt är vi en bit ifrån. Där hoppas jag att vi förbättrar oss redan till på måndag. Cupmatchen i veckan var inte så lysande (Limhamn Bunkeflo, 2–3), även om vi spelade med de som inte har spelat så mycket i säsongsinledningen, säger han.

Målproduktionen har liksom poängskörden varit fläckfri hittills med sju mål på två seriematcher, utöver de två cupmålen.

Här är förklaringen:

– Det går inte bara att spela runt bollen i mitten, hålla i den och vinna possession med 70-30. Man måste komma till avslut – och vi har blivit rakare i spelet. Det jobbar vi vidare på, att skapa målchanser.

Mest målfarlig hittills är Sebastian Andersson, en ung och välväxt anfallare som under fjolåret fick ett litet genombrott med fem mål.

I år har han gjort tre och spelat fram till ett.

– Han kan spela både längst fram och som neddroppad forward. En stor, stark, teknisk och kraftfull spelare – oerhört stark för sin ålder och lägger ned ett otroligt arbete i det defensiva. Med de kvaliteter han har kan han gå hur långt som helst.

Om han spelar mot Grönvitt är dock oklart.

– Han har varit sjuk ett par dagar.

På superettans upptaktsträff den 5 april talade Joakim Persson mest om att förbättra boxspelet.

Om Sebastian Andersson har varit en stark faktor offensivt, så har Kalmarförvärvet Marcus Lindberg (mittback med landslagsmeriter) i allra högsta grad bidragit defensivt.

– Han har en oerhörd rutin. En ledarkille som smäller på, vet var han ska stå och dirigerar de andra. Både han och Jakob Augustsson (mittback) har rutin från allsvenskan och utomlands och kompletterar varandra bra. De är kapten och vicekapten och ska visa vägen, säger Joakim Persson och utvecklar snacket om ett mer "elakt" spel:

– Det gäller att vara bestämd och inte bara spela bollen från eget straffområde. Man får vara lite cynisk – att sparka bollen upp på läktaren är inget att skämmas över.

Ett annat nyförvärv är mer oskrivet: amerikanske målvakten Matthew Pyzdrowski.

– Han ser väldigt spännande ut. Matthew har definitivt de fysiska förutsättningarna och är en målvakt som kan göra de där extraräddningarna. Vågar dessutom gå ut, göra sig stor och stå kvar även om han får ett skott mot sig från en meter. Men han är lite oskolad och behöver matcher på denna nivån. Det kan hända grejer runt honom – han är lite osvensk, säger Joakim Persson.

ÄFF-truppen – som ser välkomponerad ut med blandat rutin och ungdom – siktar mot den övre halva man lämnade i fjol höst.

– Vi tar en match i sänder och ligger tvåa nu. Men det är där vi ska vara – allt annat är dåligt, säger Joakim Persson.

Om VSK Fotboll vet ÄFF-coachen följande:

– Vi har bara fått rapporter – en hel pärm. Vi vet att det är ett ungt, hungrigt lag, som efter två förluster lär brinna rätt bra. Så vi får vara på vår vakt, säger han inför måndagens match på Swedbank Park (avspark 16.00).

HÄR ÄR ÄNGELHOLM 2011

Nyförvärv

Marcus Lindberg, back, Kalmar FF, Matthew Pyzdrowski, målvakt, Portland Timbers, Omid Nazari, mittfältare, Malmö FF, Kastriot Sogojeva, mittfältare, Ängelholms FF U19, Albin Nilsson, mittfältare, do, Joakim Persson, tränare, Landskrona BoIS (avslutad spelarkarriär)

Förluster

Patrik Larsson, anfallare, Varbergs BoIS, Johan Mangfors, back, klubblös, Mattias Hallberg, mittfältare, Ramlösa Södra, Daniel Andersson, målvakt, Helsingborgs IF, Marcus Bergholtz, mittfältare, do (åter efter lån), Robin Staaf, anfallare, Örebro SK (åter efter lån), Pehr Andersson, mittfältare, Halmstads BK (åter efter lån), Erik Johnsson, back, Borstahusens BK (åter efter lån), Roar Hansen, tränare, Östers IF

Spelartrupp

Målvakter: Matthew Pyzdrowski, Kristofer Nilsson.
Backar: Mikael Dahlgren, Marcus Lindberg, Jakob Augustsson, Gabriel Ucar, Andreas Karlsson, Jonas Nilsson.
Mittfältare: Kastriot Sogojeva, Johan Blomberg, Tobias Johansson, Jonas Lindh, Björn Westerblad, Antonio Rojas, Robin Nilsson, Heidar Geir Júlíusson, Omid Nazari, Martin Andersen, Albin Nilsson.
Anfallare: Sebastian Andersson, Jörgen Nilsson, David Bennhage.

Ledare

Huvudtränare: Joakim Persson
Assisterande tränare: Christoffer Skoog
Målvaktstränare: Lars Olsson
Lagledare: Bengt Karlsson
Materialförvaltare: Lars-Eric Heil

RELATERAD ARTIKEL
Grönvitt–Ängelholm live på S24