Visa fler äldre nyheter >

Ett starkt anfallsspel tog klubben från "trean" till "ettan" på bara två år.
Karlstad BK utlovar fotbollsunderhållning i morgondagens cupmatch mot VSK Fotboll.
– Vi ska bjuda upp till dans, säger tränaren Per-Johan Karlsson till vskfotboll.nu.

MOTSTÅNDARKOLLEN: KARLSTAD BK. I lördags imponerade VSK Fotbolls cupmotståndare Karlstad BK i sin första match i division 1 norra.

Nykomlingen bortaslog en av förhandsfavoriterna, Dalkurd FF, med 1–0 på Domnarvsvallen – men kunde lika gärna ha spelat kvar i "tvåan".

Inför sista omgången 2010 tilldömdes nämligen toppkonkurrenten IK Oddevold en 3–0-seger mot Utsiktens BK, som man i själva verket hade spelat 1–1 mot.

Ett övertag som ex-allsvenskarna (1996) nyttjade till fullo.

Men tack vare att Gröndals IK inte kunde tillmötesgå kraven för spel i serien gick till slut KBK upp ändå – som division 2-seriernas bästa tvåa.

– Klart att vi tycker att det var rätt. Vi trodde själva att vi tog den nödvändiga poängen mot Gunnilse i näst sista omgången, men fick inte den information vi behövde. Det var starkt av oss att ändå vinna sista matchen och till slut gå upp som bästa tvåa, säger lagets tränare Per-Johan Karlsson (bilden).

Laget har därmed gjort en snabb resa från division 3, där man spelade fram till och med 2009.

Och så sent som 2004 befann man sig i Värmlandsfyran, något man gjort sedan millennieskiftet.

– Vi har gjort en snabb resa de sista åren.

Framgången bygger bland annat på ett positivt anfallsspel.

– Vi vill spela fotboll. Vår styrka ligger i att vi är trygga med bollen och i vårt anfallsspel, säger Per-Johan Karlsson.

Mot Dalkurd vann man alltså med 1–0 – mycket tack vare ett starkt försvarsspel.

– Det var imponerande, samtidigt som det var en portion tur. Vi hade tur som stod emot i första. Sedan i andra jämnade det ut sig. Spelarna stod för ett hårt, hårt jobb.

Nästa utmaning för KBK väntar i morgon kväll när VSK Fotboll gästar Tingvalla.

– Vi kommer att låta fler spelare visa upp sig, så att de får komma in i det här. Det är en bonus att dels få möta ett superettalag och dels få spela en match på naturgräset inför hemmapremiären, säger Per-Johan Karlsson.

Även om serien prioriteras är cupen naturligtvis en härlig utmaning, särskilt när man slår ur underläge.

– Det känns positivt. Vi har ingenting att förlora och kommer att göra vad vi kan, utan någon som helst press. Vi får fokusera på att göra det så gott vi kan, säger Per-Johan Karlsson, innan han avger ett löfte:

– Vi kommer att bjuda upp till dans. Hoppas att båda lagen bjuder på en underhållande fotboll.